hirdetés
hirdetés

Nem az amerikai légitársaságoknak áll épp a zászló az Öböl-mentiekkel folytatott vitában

Zajlik a három nagy amerikai és Öböl-menti légitársaság partalannak tűnő vitája a vélt állami támogatások miatt nem fair-nek ítélt versenyről. Az amerikai kormány egyelőre azt mondja: az Öböl-béliek továbbra is szabadon nyithatnak járatokat az USA reptereire - számolt be a Skift.com.

hirdetés

United Airlines, Delta Air Lines valamint az American Airlines egy ideje már követeli a Perzsa-öböl országai és az USA közt érvényben lévő Open Skies egyezmény felülvizsgálatát, az onnan USA-ba irányuló járatok számának korlátozását arra hivatkozva, hogy az Emirates Airlines, Etihad Airways, Qatar Airways trió több tízmillió dollárnyi állami támogatást zsebelt be az utóbbi évek alatt. Az amerikaiak tudni vélik, hogy 2004 óta a három Öböl-menti 42 milliárd dollárnyi apanázsban részesült, ami miatt árban alá tudnak vágni az ő viteldíjaiknak.

A Qatar Airways tagadja a vádakat szerintük for-profit cégként egy fityinget sem kapnak állambácsitól. Az Emirates egy 210 oldalas reagálásban azzal támadt vissza, hogy az amerikaiak meg több mint 100 milliárd dollárt kaptak kormánytól, tagállamtól, önkormányzattól 2002-2015. között. Természetesen az amerikaiak tagadják a vádakat.

Az Etihad 6, a Qatar Airways 8, az Emirates 10 városba repül az USA-ban. Nem közvetlen vetélytársai egymásnak a csetepatéban érintett légitársaságok a közvetlen útvonalakon, sőt az amerikaiak kisebb frekvenciával repülik a három keleti nagyvárost. A piacféltés az egy átszállásos, keleti, délkeleti irányú útvonalak miatt lehetséges.

Az amerikai vezetés ahelyett, hogy nyílt vitát kezdeményezne az érintett légitársaságokkal és országaikkal, diplamatáit kéri meg, hogy puhatolózzanak az ügyben, vessék fel a tárgyalások lehetőségét - tudta meg a portál egy a témában járatos szakértőtől.

(forrás: Skift)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai