hirdetés
hirdetés

Pénzhez jutnak az egykori Malév dolgozók

November közepén 900-950 egykori Malév-dolgozó követelésének egyharmadát fizeti ki a 2012. február 3-án becsődölt nemzeti légitársaság felszámolója, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Zrt. (NRN) mintegy bruttó 2,2 milliárd forint értékben. – A kifizetés arányos lesz, mely átlagosan bruttó 34 százalékot jelent a fennálló dolgozói követelésekre. A kifizetés egyaránt vonatkozik a belföldi és külföldi volt munkavállalókra.

hirdetés

A várakozáson felüli kifizetési mértékre a sikeres követelésbehajtás teremtett fedezetet, melyet a felszámoláson dolgozó volt maléves kollégáknak köszönhetünk – mondta a Világgazdaságnak Király József, a Malév volt HR igazgatója. Hozzátette: ezzel a kifizetéssel figyelembe véve a Bérgarancia Alapból már teljesített juttatásokat a belföldi dolgozók átlagosan a bruttó követelésük közel 50 százalékát megkapják (ez az alacsony keresetűeknél elérheti a 70-80 százalékot is, a magasabb keresetűek kielégítése az átlag alatt teljesül százalékosan). Pilóták, légi utaskísérők, kereskedelmi és irodai dolgozók és minden egyéb egykori munkavállaló is szerepel a kifizetési listán.

– Nagyon sok munkánk volt abban, hogy végre legalább részben megtörténjen a kifizetés. Sokan már nem is reménykedtek ebben. A folyamat azonban ezzel nem zárult le – mondta a Világgazdaságnak Demeter Csaba, a Hunalpa Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesület elnöke. Egyrészt mintegy 300 dolgozó perli az államot, nem mondanak le ugyanis a követelésük kétharmadáról. Másrészt a 75 százalékos különadó ügyét a strasbourgi bíróság elé viszik.

A dolgozók legutóbb idén tavasszal írtak nyílt levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek. Ebben azt kérték a kormányfőtől, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a 165 milliárd forintos tartozással leállt Malév dolgozói két év után hozzájuthassanak a munkaszerződéseik alapján őket megillető munkabéreikhez. A többi hitelező, köztük a Budapest Airport vélhetően még sokáig várhat a pénzére.

Forrás: Wikimedia Commons
Forrás: Wikimedia Commons

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai