Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

A ragadós száj- és körömfájás-járvány következtében az ágazat súlyos, olykor helyrehozhatatlan veszteségeket szenved – hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).

A közleményben Koncz Máté elnök hangsúlyozta: a hazai állattartók jelentős része kilátástalan helyzetbe került, áll a hvg.hu oldalán.

Mint olvasható: „A MOSZ elnöke szerint közel 100 000 egészséges, mégis eladhatatlan sertés halmozódott fel a telepeken, hetente körülbelül 10 000 darabbal nő a számuk, és nem jutnak el a vágóhidakra a vágómarhák sem.”

Ezeknek az állatoknak lehetetlenné válik az elhelyezése és a gondozása, takarmányozásuk pedig horribilis költség.

Koncz Máté arra figyelmeztetett, hogy a korlátozások következtében jelentős mennyiségű tejtermék, hús és élő állat exportja hiúsul meg, ami a járványkitörésektől távol működő gazdákat is hátrányosan érinti a „túltartás” miatt.


Fotó: Depositphotos

Hozzátette: az élelmiszer-feldolgozók is elhelyezési gondokkal küzdenek, ami egyre inkább megnehezíti a tej és a vágósertés átvételét.

A helyzet az egész országban egyre inkább kezelhetetlenné válik – fogalmazott az elnök, aki szerint az ötödik járványkitörés tovább súlyosbította a problémát, és még inkább megingatta a külpiaci partnerek bizalmát, ami – mint mondta - „végképp elbizonytalanítja a külpiaci partnereinket, így a hatósági export korlátozások esetleges feloldását követően is bizonytalanná válik a hazai élelmiszerek külpiaci értékesítésének újraindulása”. 

 

 


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.