Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

A ragadós száj- és körömfájás-járvány következtében az ágazat súlyos, olykor helyrehozhatatlan veszteségeket szenved – hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).

A közleményben Koncz Máté elnök hangsúlyozta: a hazai állattartók jelentős része kilátástalan helyzetbe került, áll a hvg.hu oldalán.

Mint olvasható: „A MOSZ elnöke szerint közel 100 000 egészséges, mégis eladhatatlan sertés halmozódott fel a telepeken, hetente körülbelül 10 000 darabbal nő a számuk, és nem jutnak el a vágóhidakra a vágómarhák sem.”

Ezeknek az állatoknak lehetetlenné válik az elhelyezése és a gondozása, takarmányozásuk pedig horribilis költség.

Koncz Máté arra figyelmeztetett, hogy a korlátozások következtében jelentős mennyiségű tejtermék, hús és élő állat exportja hiúsul meg, ami a járványkitörésektől távol működő gazdákat is hátrányosan érinti a „túltartás” miatt.


Fotó: Depositphotos

Hozzátette: az élelmiszer-feldolgozók is elhelyezési gondokkal küzdenek, ami egyre inkább megnehezíti a tej és a vágósertés átvételét.

A helyzet az egész országban egyre inkább kezelhetetlenné válik – fogalmazott az elnök, aki szerint az ötödik járványkitörés tovább súlyosbította a problémát, és még inkább megingatta a külpiaci partnerek bizalmát, ami – mint mondta - „végképp elbizonytalanítja a külpiaci partnereinket, így a hatósági export korlátozások esetleges feloldását követően is bizonytalanná válik a hazai élelmiszerek külpiaci értékesítésének újraindulása”. 

 

 


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.