Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

A ragadós száj- és körömfájás-járvány következtében az ágazat súlyos, olykor helyrehozhatatlan veszteségeket szenved – hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).

A közleményben Koncz Máté elnök hangsúlyozta: a hazai állattartók jelentős része kilátástalan helyzetbe került, áll a hvg.hu oldalán.

Mint olvasható: „A MOSZ elnöke szerint közel 100 000 egészséges, mégis eladhatatlan sertés halmozódott fel a telepeken, hetente körülbelül 10 000 darabbal nő a számuk, és nem jutnak el a vágóhidakra a vágómarhák sem.”

Ezeknek az állatoknak lehetetlenné válik az elhelyezése és a gondozása, takarmányozásuk pedig horribilis költség.

Koncz Máté arra figyelmeztetett, hogy a korlátozások következtében jelentős mennyiségű tejtermék, hús és élő állat exportja hiúsul meg, ami a járványkitörésektől távol működő gazdákat is hátrányosan érinti a „túltartás” miatt.


Fotó: Depositphotos

Hozzátette: az élelmiszer-feldolgozók is elhelyezési gondokkal küzdenek, ami egyre inkább megnehezíti a tej és a vágósertés átvételét.

A helyzet az egész országban egyre inkább kezelhetetlenné válik – fogalmazott az elnök, aki szerint az ötödik járványkitörés tovább súlyosbította a problémát, és még inkább megingatta a külpiaci partnerek bizalmát, ami – mint mondta - „végképp elbizonytalanítja a külpiaci partnereinket, így a hatósági export korlátozások esetleges feloldását követően is bizonytalanná válik a hazai élelmiszerek külpiaci értékesítésének újraindulása”. 

 

 


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.