Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

A ragadós száj- és körömfájás-járvány következtében az ágazat súlyos, olykor helyrehozhatatlan veszteségeket szenved – hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).

A közleményben Koncz Máté elnök hangsúlyozta: a hazai állattartók jelentős része kilátástalan helyzetbe került, áll a hvg.hu oldalán.

Mint olvasható: „A MOSZ elnöke szerint közel 100 000 egészséges, mégis eladhatatlan sertés halmozódott fel a telepeken, hetente körülbelül 10 000 darabbal nő a számuk, és nem jutnak el a vágóhidakra a vágómarhák sem.”

Ezeknek az állatoknak lehetetlenné válik az elhelyezése és a gondozása, takarmányozásuk pedig horribilis költség.

Koncz Máté arra figyelmeztetett, hogy a korlátozások következtében jelentős mennyiségű tejtermék, hús és élő állat exportja hiúsul meg, ami a járványkitörésektől távol működő gazdákat is hátrányosan érinti a „túltartás” miatt.


Fotó: Depositphotos

Hozzátette: az élelmiszer-feldolgozók is elhelyezési gondokkal küzdenek, ami egyre inkább megnehezíti a tej és a vágósertés átvételét.

A helyzet az egész országban egyre inkább kezelhetetlenné válik – fogalmazott az elnök, aki szerint az ötödik járványkitörés tovább súlyosbította a problémát, és még inkább megingatta a külpiaci partnerek bizalmát, ami – mint mondta - „végképp elbizonytalanítja a külpiaci partnereinket, így a hatósági export korlátozások esetleges feloldását követően is bizonytalanná válik a hazai élelmiszerek külpiaci értékesítésének újraindulása”. 

 

 


Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.