hirdetés
hirdetés

A 2019-esnél jobb téli szezonra számít Stájerország

Stájerország turisztikai szakemberei azt remélik, hogy a 2021/2022-es tél már jobb eredményeket hozhat számukra, mint a 2019/2020-as szezon.

hirdetés

A Steiermark Tourismus és a stájer sírégiók képviselői csütörtökön a budapesti Hilda étteremben mutatták be a sajtó munkatársainak, mivel készülnek, hogyan várják a magyarokat az idei szezonban. A két évvel ezelőtti már nem volt csúcsév Ausztriában, mivel a pandémia miatt 2020 március 15-én leálltak a felvonók a járványügyi intézkedések részeként, most azonban már várhatóan nem lesz csonka a szezon egy újabb járványhullám ellenére sem, ezért optimisták a helyi szakemberek a szezont illetően. Erich Neuhold a Steiermark Tourismus ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a 3G szabályt alkalmazzák, vagyis a teszteltek, oltottak és gyógyultak látogathatják csak a síterepeket. A maszkhasználat kötelező a sílifteken, a liftek kapacitását a távolságtartás betartásához igazítják, sorban állásra azonban nem kell számítani. A felvonók korszerűsítésére, új felvonók létesítésére 50 millió eurót költöttek Stájerországban az előttünk álló télre készülődve, és Kreischbergben külön 40 millió eurót fordítottak ezekre a célokra.

Hütték csúcsgasztronómiával

Stájerország legnagyobb sírégiójában, Schladming-Dachsteinben 123 kilométernyi sípálya és 45 modern felvonó kínál non-stop síélményt. A Ski amadé síszövetséghez tartozó, síterep a jól ismert Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen és Reiteralm hegyeket köti össze egymással. A Planai a nagy forgalom miatt a régi liftet egy vadonatúj 8 személyes ülőfelvonóval helyettesítette, amely óránként 3500 síelőt képes szállítani. A Reiteralmon pedig egy új, hatszemélyes felvonó áll majd a vendégek rendelkezésére. A két fejlesztésre 20 millió eurót költött a sírégió. A stájer konyha szerelmeseinek legnagyobb örömére folytatódik az Almkulinarik by Richard Rauch projekt: a kiválasztott hüttékben egész télen egy speciális, a sztárséf által újraértelmezett étel is felkerül az étlapra. A családok számára újdonság idén a hóbike szolgáltatás és a gyerekek számára egy új parkot is kialakítottak egy festői tavacskával.

Fotó: Martin Huber
Fotó: Martin Huber

Libériás inas siklik a pohár Proseccónkkal

Murau-Kreischberg sírégióban négy különféle síterületet különböztetnek meg, és mindegyik más-más arculattal rendelkezik. A nemzetközileg is kitüntetett síterület gyermekbarát szolgáltatásaiért is kapott már elismerést. Felvonóparkját 40 millió eurós ráfordítással fejlesztették a szezonra: új a kreischbergi 10 üléses gondola is, amely óránként 4000 utas szállítására alkalmas. Várakozni tehát itt sem kell, hogy az ember feljusson a csúcsra. Újdonság a 2000 méteres magasságban épült Eagle nevű étterem. A 350 fős befogadóképességű, modern dizájnú vendéglátóhelyről pazar panoráma nyílik az Alpok 3000 méter magas hegycsúcsaira. A régió egyik síterepe, a Turracher Höhe különleges szolgáltatást kínál: a síterület úgynevezett Pistenbutler-eket alkalmaz, akik különféle figyelmességekkel kényeztetik a síelőket: fényfédő krémmel, zsebkendővel sietnek a segítségükre, a gyerekeket édességgel, a felnőtteket Proseccóval kínálják, márciustól pedig a helyi organikus gazdaságokból kikerült alapanyagokból készült jégkrémmel kedveskednek nekik.  

Az Eagle Fotó: Tom Lamm
Az Eagle Fotó: Tom Lamm

Felfelé hótalp, lefelé bob

Magas-Stájerország, ez a Magyarországhoz közeli téli paradicsom a kicsi, de annál hangulatosabb síterepeken teljes mértékben a családokra összpontosít, a fő prioritás a pályák minősége, valamint a biztonságos és megfizethető síelés. 227 kilométernyi sítúraútvonallal, 60 kilométernyi szánkópályával, 104 kilométernyi sífutópályával és 300 kilométernyi téli és hótalpas túraútvonallal rendelkezik. A Niederalpl és a Brunnalm-Hohe Veitsch síterepek ideális feltételeket kínálnak egy jól sikerült családi üdüléshez, a zergepopulációkban gazdag Aflenz Hochschwab régióban minden adott a mélyhóban történő síeléshez, a Schwabenbergarena Turnau síterepen pedig igazi versenysporthangulatba jöhetnek az üdülővendégek. Újdonság a Schneeschuh-Yonnern, vagyis hótalpazás & síbobozás kombinációja: a hegyre fel hótalpakkal, a hegyről le síbobbal juthatnak a téli sportok szerelmesei. A Stuhlecken új ezdőpálya várja a cégeket és egyesületeket, ahol a pálya lefoglalásával egyéni edzések tarthatók. Ugyanitt 2022. március 4. és 6. között világbajnoki hangulat uralkodik majd, ugyanis a Stuhleck lesz a helyszíne a 2022-es Síbob Világbajnokságnak. Az év legcsendesebb időszaka Ausztria legnagyobb hagyományőrző adventi vásárával, a Mariazelli adventtel veszi hamarosan kezdetét Magas-Sájerországban november 18-án.

Fotó: Andreas Steininger
Fotó: Andreas Steininger

Offpiste, fürdő és főhercegi advent

Az Erzberg Leoben kaland- és sportrégióban tárt karokkal várják a magyarokat, akik az osztrákok és a németek után a legnagyobb számban képviseltetik magukat. A régióban a síelés, snowboardozás, sífutás, freeride, hótalpas túrázás egyaránt elérhető. A Präbichl síarénában 20 km tökéletesen karbantartott sípálya várja a kezdő és gyakorlott síelőket egyaránt. Az Alpfox sí- és hegyisport-iskola offpiste képzési központja egyedülálló kalandokat kínál a mélyhóban síelés szerelmeseinek. Az igazi profik pedig azért jönnek ide, hogy megküzdjenek a legendás Polsterrinne offpiste síútvonallal. A sífutás kedvelőit a régióban 5 sífutópálya várja, amelyek közül 4 elnyerte a stájerországi sípálya érdemrendet. Aki a havas élmények után némi nyugalomra és melegre vágyik, látogasson el az Asia Spa Leobenbe, amelyet Európa legjobb közfürdőjének választottak. Az év legcsendesebb időszakában, adventkor az Erzberg és Leoben környékén élők hagyományőrző népszokásokkal hangolódnak a karácsonyra. A varázslatos „Adventi város” Leobenben lenyűgöző kézműves termékeket és kulináris finomságok egész sorát kínálja. A leobeniek nappalija – a főtér – minden évben romantikus, elegáns és idilli karácsonyi vásárrá alakul át. A „stájer herceg”, János főherceg is várja itt a látogatókat, és digitális formában kalauzolja végig az érdeklődőket az „ő” Leobenjén.

Fotó: Freisinger
Fotó: Freisinger

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!