A 2019-esnél jobb téli szezonra számít Stájerország

Stájerország turisztikai szakemberei azt remélik, hogy a 2021/2022-es tél már jobb eredményeket hozhat számukra, mint a 2019/2020-as szezon.

A Steiermark Tourismus és a stájer sírégiók képviselői csütörtökön a budapesti Hilda étteremben mutatták be a sajtó munkatársainak, mivel készülnek, hogyan várják a magyarokat az idei szezonban. A két évvel ezelőtti már nem volt csúcsév Ausztriában, mivel a pandémia miatt 2020 március 15-én leálltak a felvonók a járványügyi intézkedések részeként, most azonban már várhatóan nem lesz csonka a szezon egy újabb járványhullám ellenére sem, ezért optimisták a helyi szakemberek a szezont illetően. Erich Neuhold a Steiermark Tourismus ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a 3G szabályt alkalmazzák, vagyis a teszteltek, oltottak és gyógyultak látogathatják csak a síterepeket. A maszkhasználat kötelező a sílifteken, a liftek kapacitását a távolságtartás betartásához igazítják, sorban állásra azonban nem kell számítani. A felvonók korszerűsítésére, új felvonók létesítésére 50 millió eurót költöttek Stájerországban az előttünk álló télre készülődve, és Kreischbergben külön 40 millió eurót fordítottak ezekre a célokra.

Hütték csúcsgasztronómiával

Stájerország legnagyobb sírégiójában, Schladming-Dachsteinben 123 kilométernyi sípálya és 45 modern felvonó kínál non-stop síélményt. A Ski amadé síszövetséghez tartozó, síterep a jól ismert Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen és Reiteralm hegyeket köti össze egymással. A Planai a nagy forgalom miatt a régi liftet egy vadonatúj 8 személyes ülőfelvonóval helyettesítette, amely óránként 3500 síelőt képes szállítani. A Reiteralmon pedig egy új, hatszemélyes felvonó áll majd a vendégek rendelkezésére. A két fejlesztésre 20 millió eurót költött a sírégió. A stájer konyha szerelmeseinek legnagyobb örömére folytatódik az Almkulinarik by Richard Rauch projekt: a kiválasztott hüttékben egész télen egy speciális, a sztárséf által újraértelmezett étel is felkerül az étlapra. A családok számára újdonság idén a hóbike szolgáltatás és a gyerekek számára egy új parkot is kialakítottak egy festői tavacskával.

Libériás inas siklik a pohár Proseccónkkal

Murau-Kreischberg sírégióban négy különféle síterületet különböztetnek meg, és mindegyik más-más arculattal rendelkezik. A nemzetközileg is kitüntetett síterület gyermekbarát szolgáltatásaiért is kapott már elismerést. Felvonóparkját 40 millió eurós ráfordítással fejlesztették a szezonra: új a kreischbergi 10 üléses gondola is, amely óránként 4000 utas szállítására alkalmas. Várakozni tehát itt sem kell, hogy az ember feljusson a csúcsra. Újdonság a 2000 méteres magasságban épült Eagle nevű étterem. A 350 fős befogadóképességű, modern dizájnú vendéglátóhelyről pazar panoráma nyílik az Alpok 3000 méter magas hegycsúcsaira. A régió egyik síterepe, a Turracher Höhe különleges szolgáltatást kínál: a síterület úgynevezett Pistenbutler-eket alkalmaz, akik különféle figyelmességekkel kényeztetik a síelőket: fényfédő krémmel, zsebkendővel sietnek a segítségükre, a gyerekeket édességgel, a felnőtteket Proseccóval kínálják, márciustól pedig a helyi organikus gazdaságokból kikerült alapanyagokból készült jégkrémmel kedveskednek nekik.  

Felfelé hótalp, lefelé bob

Magas-Stájerország, ez a Magyarországhoz közeli téli paradicsom a kicsi, de annál hangulatosabb síterepeken teljes mértékben a családokra összpontosít, a fő prioritás a pályák minősége, valamint a biztonságos és megfizethető síelés. 227 kilométernyi sítúraútvonallal, 60 kilométernyi szánkópályával, 104 kilométernyi sífutópályával és 300 kilométernyi téli és hótalpas túraútvonallal rendelkezik. A Niederalpl és a Brunnalm-Hohe Veitsch síterepek ideális feltételeket kínálnak egy jól sikerült családi üdüléshez, a zergepopulációkban gazdag Aflenz Hochschwab régióban minden adott a mélyhóban történő síeléshez, a Schwabenbergarena Turnau síterepen pedig igazi versenysporthangulatba jöhetnek az üdülővendégek. Újdonság a Schneeschuh-Yonnern, vagyis hótalpazás & síbobozás kombinációja: a hegyre fel hótalpakkal, a hegyről le síbobbal juthatnak a téli sportok szerelmesei. A Stuhlecken új ezdőpálya várja a cégeket és egyesületeket, ahol a pálya lefoglalásával egyéni edzések tarthatók. Ugyanitt 2022. március 4. és 6. között világbajnoki hangulat uralkodik majd, ugyanis a Stuhleck lesz a helyszíne a 2022-es Síbob Világbajnokságnak. Az év legcsendesebb időszaka Ausztria legnagyobb hagyományőrző adventi vásárával, a Mariazelli adventtel veszi hamarosan kezdetét Magas-Sájerországban november 18-án.

Offpiste, fürdő és főhercegi advent

Az Erzberg Leoben kaland- és sportrégióban tárt karokkal várják a magyarokat, akik az osztrákok és a németek után a legnagyobb számban képviseltetik magukat. A régióban a síelés, snowboardozás, sífutás, freeride, hótalpas túrázás egyaránt elérhető. A Präbichl síarénában 20 km tökéletesen karbantartott sípálya várja a kezdő és gyakorlott síelőket egyaránt. Az Alpfox sí- és hegyisport-iskola offpiste képzési központja egyedülálló kalandokat kínál a mélyhóban síelés szerelmeseinek. Az igazi profik pedig azért jönnek ide, hogy megküzdjenek a legendás Polsterrinne offpiste síútvonallal. A sífutás kedvelőit a régióban 5 sífutópálya várja, amelyek közül 4 elnyerte a stájerországi sípálya érdemrendet. Aki a havas élmények után némi nyugalomra és melegre vágyik, látogasson el az Asia Spa Leobenbe, amelyet Európa legjobb közfürdőjének választottak. Az év legcsendesebb időszakában, adventkor az Erzberg és Leoben környékén élők hagyományőrző népszokásokkal hangolódnak a karácsonyra. A varázslatos „Adventi város” Leobenben lenyűgöző kézműves termékeket és kulináris finomságok egész sorát kínálja. A leobeniek nappalija – a főtér – minden évben romantikus, elegáns és idilli karácsonyi vásárrá alakul át. A „stájer herceg”, János főherceg is várja itt a látogatókat, és digitális formában kalauzolja végig az érdeklődőket az „ő” Leobenjén.


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.