hirdetés
hirdetés

Berlin újraegyesítésének 25. évfordulója

A fal adta a másikat

Lebontásának 25. évfordulóját ünnepli idén nem csak Berlin, de Európa egésze. A jeles eseményre pedig a DZT, Német Turisztikai Hivatal és VisitBerlin is rágyúrt rendesen. Hol máshol számoltak volna erről be, mint a Berlinben is üzemegységet működtető Szimpla Kertben?

hirdetés

Az előrelátó német tervezésnek megfelelően nem idén kezdtek el készülni az évfordulóra. Sőt, a fal és a megosztottság nyomában legalább két évtizedre visszamenően szerveznek túrákat Lipcsétől a vasfüggöny mentén a check point Charlie-ig. A fal és a megosztottság vége nem csupán a németek önbecsülésének és a nagyhatalmi lelkiismeret megnyugtatásának tett jót, de összességében a német turizmusnak. A kiegészült NSZK már 1993-ban, a közös turisztikai statisztikák mérésének elején plusz 37,2 millió vendégéjszakát könyvelhetett. Persze a feljövőben lévő új tartományok ekkor még 12,8 milliót zsebeltek be ebből a számból. De bizonyára méretüknél fogva egy darabig számokban nem fogják lekörözni a Wessie-ket, annál inkább a növekedés mértékében. Míg nyugaton az elmúlt bő húsz évben 78%-kal nőtt a vendégéjszakák száma, addig keleten 208%-kal; Berlin nélkül! A német főváros 509%-kal szerezte meg mára Európa harmadik legnépszerűbb városának címét. Bizonyára idén sem szenved hiányt Berlin turistákban, főképp, hogy a fal körüli események központi helyszíne. A tematikus év november 7-9. között éri el csúcspontját egy impozáns fényjátékkal.

Hol jövünk mi magyarok a képbe? Semmiképp sem a budapesti Szabadság térre az éj leple alatt csempészett bukott angyallal, de megannyi jóval, amit a német egyesítés hajnalán a németekért tettünk. Ezt nem felejtették el nekünk, különösen a keleti tartományokban nem, ahol a mai napig jó magyar turistának lenni, és egy butiksoron sem írták még ki: „Magyar, ne lopj!”

Ha pedig a német nyelvtudásunkat is felfejlesztjük, annak külön örülnek kint. Amennyiben nyelvi antitalentumnak tartanánk magunkat, se aggódjunk, mert a magyar és a német közelebb áll egymáshoz, mint gondolnánk - derült ki a sajtóeseményen szintén résztvevő Goethe Intézet elmondásából. Na igen, ha egy grundon flangáló kacér bakfis puszit dob, elhajítjuk a cekkert és felülünk a ringlispílre. „Több százra tehető a németből vett szavaink száma, a hagyományos szakmák szókincse pedig csak úgy hemzseg a német eredetű kifejezésektől” - tájékoztattak a nyelvszakik. Már csak a nyelvtant kell hozzá kicsit átfésülni, hajrá! Némi segítséget nyújthat az intézet idén szeptemberben indult, féléves, nemkunszt.hu névre keresztelt kampánya.

Nyelvismeret ide vagy oda, mi magyarok a tavalyi 713 ezer vendégéjszakánkkal nem is állunk olyan rosszul. Sőt, további növekedést várnak tőlünk. Az örök kedvenc Bajorország, Baden-Württemberg és Észak-Rajna-Vesztfália mellett Berlin is egyre erősíti pozícióit a magyar piacon. Nem véletlen, hogy az egykor charter légitársaságként alapított Air Berlin heti 12 járatot üzemeltet Budapest és Berlin közt. De ne legyünk igazságtalanok, említsük meg a Tegelre közvetlenül már nem repülő Lufthansát is, mely csoportban - Austrian Airlines, Swiss, Brussels Airlines - a Ferihegyen piacvezető a hagyományos légitársaságok közt. Csak a Lufthansa heti 66 járatot repül Budapest és a két fő német gyűjtő reptér - München, Frankfurt - között.

Apropó: Az idei év csupán előszoba a 2015-ös, a német egyesítéshez kapcsolódó 25. évfordulóhoz! Azt nézzék meg majd meg! 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai