A perzselő kősivatag és a hűsítő tenger végtelenje

Egy hetes egyiptomi tanulmányútra invitált a Kartago Tours egy újságírókból és partnerirodák képviselőiből álló 30 fős csoportot. A programok lebonyolítását és az utazást a kairói székhelyű Travel Ways Egypt Utazási Iroda szolgáltatásai és munkatársai garantálták, a csoportot két kiváló magyar idegenvezető kísérte.

Utunk első napján a Travel Service járatával Hurghadára érkeztünk, ahol máris megtapasztalhattuk a tűző napfényt, a forróságot, mely később valódi kihívást jelentett a résztvevőknek. Mindössze negyedórás buszozást követően, késő délután megérkeztünk első szálláshelyünkre, a Sindbad Aqua Hotelbe. Itt két éjszakát töltöttünk el all inclusive ellátással. Szép kültéri medence és buja növényzetű kert hívogatott a szabadba, de a szállodától könnyen megközelíthető a melegben enyhet adó Vörös-tenger partja is.

A Vörös-tenger mélyétől a beduin faluig

Másnap reggel izgalmas programra készült a csapat. Június hatodika egyébként az idei Ramadán első napja volt. A Sindbad Club által üzemeltetett Sindbad Submarine sárga tengeralattjárójával 15 méteres mélységbe merültünk alá a tengerben, megfigyelhettük a vízi élővilágot. A színes halakat búvár csalogatta a jármű közelébe. A tengert elhagyva, déltájban ebédcsomaggal és több liter hűtött ásványvízzel felszerelten vágtunk neki a sivatagnak, irány a Hurghada közelében lévő szafaripark!

A park olyan szolgáltatásokkal várt, mint a quadozás és homokfutózás a végtelen kősivatag buckáin. Igazi kalandnak bizonyult a dzsiptúra, mely célállomása a Vörös-tenger menti roppant hegyek lábánál fekvő beduin falu volt. Lehetett tevegelni, megfigyeltük a beduin lepénykenyér készítését, és még egy terrárium kígyói is ijesztgettek bennünket. A szafariparkba visszaérve svédasztalos vacsora és dervistánc-bemutató várt.

Dendera csodái és a Nílus békés hullámai

A harmadik napon, korai indulást és hosszú utazást követően megérkeztünk Denderához, a Hathor tiszteletére emelt, igen jó állapotban megmaradt egyiptomi templomhoz. A templom oszlopcsarnoka a maga 24 grandiózus Hathor-fejes oszlopával lenyűgöző látványt nyújt. A szentély mögötti hátsó falon megfigyelhető VII. Kleopátra és fia, Caesarion ábrázolása. Innen aztán a Nílushoz, Esznába indultunk, út közben elénk tárult a vidék valósága és a mindig mosolygós, nevetgélő gyerekek. A kősivatag mesés egyhangúsága után szemünknek felüdülést nyújtott a datolyapálmák és banánültetvények zöldje.

A város kikötőjében felszálltunk a Sunrise Resorts & Cruises Semiramis elnevezésű folyami szállodahajójára. A hajó lassan átkelt a zsilipen, majd kezdetét vette a békés, többórás ringatózás a régi Egyiptom szent folyóján egyenesen Luxor felé. A hajó több emeletes, és széleskörű szolgáltatást nyújt, panorámateraszáról, medencéjéből vagy a légkondicionált kabinból is gyönyörködhettünk vízpart élővilágában.

Az egykori Théba kanyargó sikátorai

Késő délután a luxori kikötőbe érkezvén elindultunk felfedezni az egykori Thébát. A városközpontban konflisokra szálltunk, karavánként haladtunk az esti étkezésre készülő város kanyargó sikátoraiban, bazársorán. Meggyőződhettünk Luxor sokszínűségéről, belestünk a helyiek életébe.

A konflistúra a szfinxek útjához vezetett, mely összeköti a két legfőbb nevezetességet, a luxori és a karnaki templomot. A naplemente fényében megcsodáltuk a luxori romokat, betértünk egy papiruszüzletbe, majd elindultunk a Karnaki templomhoz, ahol modern fény- és hang show-t láthattunk. Különleges hangulat uralkodott ekkor, a bemutatót időnként túlharsogták a városban felhangzó, imára hívó misztikus énekek.

Grandiózus építmények a fáraók korából

Másnap reggel ismét buszra szálltunk, irány a Királyok Völgye. Az út alatt idegenvezetőnk az ókori temetkezési szokásokról, a túlvilág démonairól, az újbirodalom ma felbecsülhetetlen értékű leleteiről beszélt. A folyamatos feltárás alatt álló Királyok Völgyében egy belépővel három sírkamrát csodáltunk meg. Hatsepszut templomának lépcsősorainál elkészültek az első csoportképek. Később a fenséges látnivalók között a Memnon kolosszusok, a grandiózus ülőszobrok is fotózásra csábítottak. Az ókori emlékekben gazdag délelőttöt Nílus-parti ebéd, majd buszozás követte Marsa Alam felé.

A tenger mentén Marsa Alamba

A Vörös-tenger mentén déli irányban haladtunk, kiváló minőségű úthálózaton. A hosszú partszakaszon először Szafagába értünk, mely Hurghadától 60 km-re van, majd Kuszeiren haladtunk keresztül. A 20. század elején még virágzó hajóépítési központ mára ritkán lakott, elhagyatott kisvárossá lett, egy fontos látnivalóval, egy 16. századi ottomán erőddel.

Marsa Alam új nyaralóövezet a tenger mentén, számos szállodalánc beruházott a térségben. A tengerparti szállodáktól nem messze nemzetközi repülőtér nyílt, ezáltal könnyebb a térség megközelítése. Az üdülőterületet Hurghadától 160 km-es távolság választja el. Marsa Alam tengeröble igazi búvárparadicsom, színes, változatos halak és korallok figyelhetők meg a kristálytiszta vízben.

A Novotel Marsa Alam ötcsillagos minőségét három éjszakán és nappalon át élvezhettük. A komplexum kapuin belül minden megtalálható, ami egy tartalmas, búvárkodással színesített tengerparti nyaraláshoz szükséges. Gyönyörű homokos tengerpart, móló, mely a mélyebb vízbe való csobbanást teszi lehetővé, bel- és kültéri medencék is adottak. Igényesen kialakított szállodai létesítmények jellemzik, fitneszterem, éttermek, bárok, gyerekeknek játszótér, egész nap animációs programok sora, lelkes és figyelmes személyzet. Szép, világos szobák jellemzik ezt a hotelt, melyek tengerpartra nyíló panorámája csodálatos.

Itt még az étkezés is különleges volt: a látványkonyhán egyéni kívánságokat teljesítettek a séfek, különlegességeket kóstolhattunk, a halak, húsok változatosan, európai ízlésnek is megfelelően voltak elkészítve. A hűtött, savanykás hibiszkusztea, mellyel mindegyik szállodában fogadtak bennünket, és persze a datolya itt is adott volt.

A szálloda épületei között gondosan művelt kert, csodás pálmafák és virágos növények sorakoztak. A szép környezetben jól esett esténként kiülni a szabad ég alá, zenés-táncos esteket, szórakoztató vetélkedőket tartottak minden nap. Egyik este ilyen vetélkedőbe nevezett be két csapattársunk, a Marsa Alam-i éjszakában felcsendült marokkói népdal mellett pedig az Érik a szőlő is jól megfért.

Tanulmányutunk ötödik estéjén asztaltársaságunk kiegészült az egyiptomi Travel Ways utazási iroda vezetőségének tagjaival, kötetlen eszmecsere kezdődött. A Travel Ways Egypt Utazási Irodát 1989-ben alapították. Utaztatással, MICE-események szervezésével, desztinációmenedzsmenttel és vendéglátással is foglalkoznak. Főként Közép- és Kelet-Európa küldőpiacaira fókuszálnak. A cég egyike a legnagyobb egyiptomi utazási irodáknak. Kairóban központi irodával, az ország területén még öt fiókirodával rendelkeznek. Az utazásokat korszerű autóbuszokkal bonyolítják. Szó esett az utóbbi évek turisztikai problémáiról - a szállodák kapacitáskihasználtsága mérsékelt, a fenntartási költségek viszont változatlanul magasak.

A következő napon néhányan a tanulmányút résztvevői közül könnyűbúvár- és snorkelleckéket vettek a szálloda egyik fakultatív programján, míg mások rövid fotóstúrára indultak a közeli Kuszeirben. Másnap ebéd után elbúcsúztunk a szállodától és annak szívélyes személyzetétől.

20 éves születésnap, séta a Marinán

A Sindbad Aqua szállodában kezdődött és ott is zárult tanulmányutunk. A Kartago Tours 20 éves fennállása alkalmából tortával ünnepelt a csapat, majd este rövid buszozás után sétáltunk kicsit a Hurghada Marina Boulvard yacht kikötőjében. A szép sétány bárjait, éttermeit, szórakozóhelyeit 2008 óta élvezhetik turisták és a helyiek.

Hazautazásunk előtt komoly, több szintű biztonsági ellenőrzésen estünk át a hurghadai repülőtéren. Többek között a kézipoggyász és cipő átvilágítása garantálja a biztonságot. A kellemes repülőutat követően Budapesten ért véget izgalmas, látványos és forró hetünk.


Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat

Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat 

Az új vonatvonal a turisták számára is lehetővé tenné, hogy minél többet fedezzenek fel Costa del Sol izgalmas turisztikai látványosságaiból.
Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással

Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással  

A részvételhez csupán az ivie városnéző alkalmazást kell letölteni.
Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?