hirdetés
hirdetés

Az amerikaiak félve veszik ki a szabadságukat

Az elmúlt két évtizedben több mint 30%-kal csökkent az amerikaiak szabadnapja - derült ki a Project: Time Off nevű tanulmányból. 

hirdetés

Az Egyesült Államokban ellentétben a legtöbb más iparosodott országgal, nincs megállapodás a fizetett szabadságról. Az országban nincs olyan törvény, amely kimondja a munkáltatóknak, hogy hány minimális fizetett szabadnapot szükséges biztosítania a munkavállalóknak. 

Az úgynevezett "Project: Time Off" tanulmány, melyet az Egyesült Államok Utazási Szövetsége is támogat, bemutatja, hogy a két évtizedes szinte állandó visszaesés után a szabadság átlagos időtartama 0,6 nappal, 16,8 napra nőtt az előző évhez képest 2016-ban. 

Még 1981-ben 21,2 nap volt az átlagos éves szabadság időtartama, addig ez 1996-ban már csak 20,6 nap, még 2003-ban ez a szám 16-ra csökkent le.

A több mint félnapi szabadnapnövekedés megváltoztatta az amerikai üdülési trendvonalak pályáját is, mely 2000 óta az egyik legmagasabb értéket mutatja. 

forrás: Project Time Off
forrás: Project Time Off

2016-ban ennek ellenére 662 millió szabadnapot hagytak felhasználatlanul, ez 4 millió nappal többet jelent a 2015-ös számoknál. A fel nem használt pihenőnapokkal átvitt értelemben a dolgozók 604 millió dolláros bevételt szereztek a munkaadóknak. 

A 16,8 napos szabadnap használat megközelítőleg 37 milliárdos bevételt hozott az amerikai gazdaságnak, ezenkívül becslések szerint mintegy 278.000 közvetlen és közvetett munkahelyet hozott létre. 

A tanulmány szerint azok a munkavállalók, akik kivették a szabadságukat, minden téren boldogabbak társaiknál. Elégedetebbek a munkájukkal, jobb fizikai és mentális egészségnek örvendenek. 

forrás: Project Time Off
forrás: Project Time Off

Ettől függetlenül az amerikaiak még mindig aggódnak a munkájuk miatt, ha szabadságot vesznek ki. 26%-uk szerint a szabadsággal úgy tűnhet kevésbé motiváltak a munkájukban, 23%-uk pedig azért aggódik, hogy a kivett napok miatt lecsúszhatnak egy előléptetésről vagy egy bónusz programról. 

A tanulmány nemek szerint is nézte a szabadságot kikérő alkalmazottakat. A férfiak nagyobb számban veszik a szabadnapokat, mint a nők. Tavaly, a férfi dolgozók 55%-a vett ki szabadságot, míg ez a szám a nőknél 44% volt. 

 

 

(forrás: Project Time Off)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai