hirdetés
hirdetés

Ilyen lesz a 2020-as dubaji világkiállítás

Nagyszabású építkezés zajlik a 2020-as világkiállítás helyszínén. Első alkalommal rendezik a rangos eseményt a Közel-Keleten. A szervezők remélik, hogy sikerül 12 millió külföldi látogatót ide csábítani, ami 30 milliárd eurós nyereséget hozna az ország gazdaságának.

hirdetés

190 ország részvételével zajlik majd a fél éves rendezvénysorozat, több mint 80 nemzet saját pavilonnal lesz jelen. A legnagyobb építési munkálatok már befejeződtek, a projekt a befejező fázisba lépett.

Impozáns központi kupola

Több évnyi erőfeszítés látványos eredménye a hatalmas központi kupola, aminek építésén több mint nyolcszázan dolgoztak. A 2020-as Expo centrális tere 130 méter átmérőjű és 67 méter magas. Ahmed Al-Khatib, a Dubaj2020 vezető fejlesztője: "A legjobb szakmai csapatokat sikerült megszereznünk a világ minden tájáról, mérnököktől az építészeken át a kivitelezőkig. Az volt a célunk, hogy ami épül, ikonikussá váljon Dubajban." Miközben az architektúra vitathatatlanul különleges, a 724 ezer köbméteres építményt a mindennapi élet inspirálta. Gordon Gill, építész: "Amikor bemutattuk a terveket, a központi kupola belső terét úgy jellemeztük, hogy a világkiállítás nappali szobájaként funkcionál majd. Az ide telepítendő sok növény miatt egy belső kertben is érezheti magát a látogató, ebben a méretben ez még ritkaság a világon. A 360-os térélmény belülről és kívülről szemlélődve is lenyűgözőnek ígérkezik. A fényt átengedő szerkezet olyan technológiával épül, amit korábban még nem használtak ebben a formában."

Dubaj nyereséget remél

Az előrejelzés szerint sikerül a projektet a tervezett költségvetés keretein belül megvalósítani. Az HSBC szakértői 6,2 milliárd euróra becsülték a költségeket. Számos város elutasítja, hogy világkiállítást rendezzen, anyagi veszteségtől tartva, Dubaj viszont nyereséget remél. Az Ernst and Young elemzői szerint akár az éves GDP másfél százalékát is elérheti. Shaun Vorster, a programokért felelős alelnök: "25 millió látogatóra számítunk. Ennyi ember Ausztrália teljes népességének felel meg, és bár fél év alatt szeretnénk ennyi vendéget fogadni, mégis hatalmas vállalás."

Új kerület létesül a városban

Khalid Sharaf, a Dubaj2020 nemzetközi kapcsolati igazgatója: "Ami itt épül, az a jövőbeni üzleti kapcsolataink alapját szolgálja. A világkiállítás után pedig egy teljesen önálló városként működhet majd a nagyvároson belül. Ideális helyszíne lesz a jövőben idetelepülő kis és nagy vállalatok, start-upok és technológiai cégek számára." A világkiállítási terület úgynevezett szabad zóna, saját jogi keretekkel, ami az ide érkező nemzetközi cégek tevékenységét segíti. Khalid Sharaf, a Dubaj2020 nemzetközi kapcsolati igazgatója: "Jelenleg a dubaji gazdaság legfontosabb szektorai az ingatlanpiac, a szállítmányozás, az utazás és az oktatás. Ez a jövőben is erős marad, de számítunk a mesterséges intelligencia, az informatika és a technológia erősödésére is." Az expo projektjén belül egy 90 millió eurós program a fenntarthatóság segítése és a küldetés megvalósítása a "szellemi összekapcsolódás" és a "jövőteremtés" jegyében.

Juszuf Kairesz, az ExpoLive alelnöke: „A jövőre és az előttünk álló kihívásokra való felkészülés fontossága az expo egyik központi üzenete, ami reményeink szerint a kormányokat és az üzleti élet szereplőit is inspirálja, hogy a fenntarthatóság felé mozduljanak el. A fosszilis és műanyagalapú technológiák helyett válasszák a megújuló megoldásokat, a jövő technológiáit.” A 2020-as expóról már most sokat beszél a világ. A rendező ország maga is nagy játékosnak számít a nemzetközi üzleti életben, így a projekt és öröksége is fokozott figyelmet kap.

Marjan Faraiduni, a Dubaj2020 kiállítási főnőke: "A Siemens már most jelezte, hogy a világkiállítás után, a 2020-as kerületnek nevezett városrészbe helyezi tevékenységének egy részét. Hasonló együttműködést jelentett be az Atlas Capital, és számos más céggel haladtak előre a tárgyalások az ide tervezendő jövőbeni működésükről." Az eddig nyilvánosságra került részletek arra engednek következtetni, hogy a 2020-as expó szervezői arra törekednek, hogy a világkiállítás óriási beruházása hasznosuljon a jövőben.

(forrás: Euronews.com)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai