hirdetés
hirdetés

Ilyen volt idén a Riói karnevál

Minden idők legtöbb turistája ünnepelte a világ legnagyobb karneválját Rio de Janeiróban. A város idegenforgalmi hivatala, a Riotours statisztikái szerint a látogatók száma meghaladta a tavalyi 1,5 milliót.
Rió fő autóbusz pályaudvarára több, mint fél millió utas érkezett. Az igények kielégítésére 41 busz vállalat 900 külön buszt állított forgalomba és a legforgalmasabb napokon 44.000 utas érkezet a terminálokra. A karnevál már a busz pályaudvaron megkezdődött, ahol zenekarok és szambát tanító csapatok várták a vidékről érkezőket.

hirdetés

„Fő a biztonság és a rend” nyilatkozták a szervezők. 3.500 biztonsági ember és 5.500 rendőr vigyázott a rendre a Sambadromnál és a karneváli felvonulásokat rendező utcákban. Az egészségügyi hatóság nyomatékosan felhívták az emberek figyelmét a szexuálisan terjedő betegségekre. Újdonság a karneválon a Copacabanán debütáló arcfelismerő és rendszámtábla leolvasó rendszer, ami a még fokozottabb biztonságot garantálja. Az utcán szemetelőkre 205 reálos (kb 15 ezer forintos) büntetést szabtak ki.

509 utcát zártak le a városban, ahol karneváli programokat és felvonulásokat szerveztek. A karnevál kezdetekor a Brazil Szálloda Szövetség már 74%-os telítettséget jelzett, de végleges számok még nem kerültek publikálásra. Az eseménnyel kapcsolatos bevételek meghaladják a 6 milliárd dollárt.

MTI / AP / Silvia Izquierdo

A fő helyszín természetesen idén is a Sambadrom volt, ahol 80.000 néző élvezhette a színpompás parádét. 40 fős zsűri értékelte a résztevők teljesítményét és döntött a helyezésekről. Ezalatt az utcákon több százezren vettek részt a helyi felvonulásokon, közöttük is rendkívül sokan az újonnan megválasztott brazil elnök, Bolsonaro jelmezben.

Sárdi Rezső a riói HAVAS Creative Tours magyarországi képviselője elmondta, hogy a karnevált követő hétvégén a győztesek parádéjára kerül sor. Ez egyre népszerűbb a magyar turisták körében, mivel sokkal olcsóbb szállás- és programárakon láthatják a felvonulást. A jövő évi karneválig már egy év sincs hátra, hiszen 2020-ban február 21-26 között kerül megrendezésre. Elkészültek a tervek a világhírű brazil építész által épített Sambadrom teljes felújításához., így jövőre már az újragondolt Sambadrom várja a nézőket. Nem szabad megfeledkezni a Sao Pauló-i, Recife-i vagy a Salvador-i karneválokról sem, melyek szintén több százezer nézőt vonzanak és talán még autentikusabbak, mint a riói.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai