hirdetés
hirdetés

Mikor nyithat ki ismét a Notre Dame?

2024-ben nyithatja meg újra kapuit a párizsi Notre Dame-székesegyház, miután a katedrális teljes biztonságossá válik a 850 éves épület nagy részét elpusztító 2019-es tűzvészt követően.

hirdetés

CNN a konzerválásáért és helyreállításáért felelős köztestület szombati közleményére hivatkozva azt írta, a székesegyház biztonságossá tételét a tervek szerint befejezték. A helyreállítás biztonsági fázisának elemei közé tartozott többek között a katedrális támpilléreinek és oromzatának megerősítése, valamint a megégett állványzat eltávolítása – derül ki a közleményből, amelyről a 24.hu portál számol be.

pixabay.com
pixabay.com
 

Ez azt jelenti, hogy hivatalosan is kimondhatjuk, a katedrális megmenekült, oszlopai és falai szilárdak, mondta Jean-Louis Georgelin tábornok, a helyreállításért felelős szervezet elnöke, aki hozzátette, folytatódik a tűzvész által elpusztított részek helyreállítása és újjáépítése.  

A tűz okát a kiterjedt vizsgálat ellenére még mindig nem sikerült megállapítani, bár az ügyészek szerint azt akár cigarettacsikk, vagy elektromos zárlat is okozhatta.

A székesegyház biztosításával kapcsolatos munkálatok ideiglenesen szüneteltek a koronavírus-járvány idején, és fertőtlenítést is végeztek, mielőtt a munkálatok 2020 júniusában folytatódtak volna.

A tűzvész után élénk vita alakult ki arról, hogy hogyan kellene újjáépíteni a katedrálist. Edouard Philippe volt miniszterelnök modern megközelítést javasolt, és pályázatot is hirdettek a torony átalakításának terveire, ami sokakból ellenérzéseket váltott ki. Macron elnök tavaly úgy döntött, az egész székesegyházat pontosan úgy fogják helyreállítani, ahogy volt, beleértve a tornyot is, amely eredetileg fából készült, és már a tűz első óráiban kapott lángra.

 

(forrás: CNN / 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai