hirdetés
hirdetés

Nagy változások jöhetnek az unión belüli utazásban

Csütörtökön fontos változtatásokra tesz javaslatot az Európai Bizottság az Európai Unión belüli utazások megkönnyítése érdekében a járvány tombolása mellett is  – írja a Politico cikke alapján a Portfolio.

hirdetés

A brüsszeli lap információi szerint az ECDC-térképre is támaszkodó, unión belüli utazási szabályok rendszerének a lényeges változtatására tesz javaslatot az Európai Bizottság azért, hogy a járvány erősödése mellett is segíteni tudja a minél akadálymentesebb utazásokat az unión belül. A „javaslatok a szabad utazások érdekében” címet viselő csomag lényege:

A legfontosabb változás, hogy az új utazási és karantén szabályrendszer szakítana az országalapú megközelítéssel (ECDC térkép színkód) és helyette az egyes személyek státusza lenne a fontos az utazási szabályoknál. Így tehát nem az számítana elsődlegesen például a karantén kötelezettségnél, hogy mennyire fertőzött országból érkezik az adott személy, hanem az, hogy mi a státusza a Covid kapcsán. 

Nagyon fontos, hogy továbbra sem tennének különbséget a módosított uniós szabályok az oltottak és oltatlanok között. Az oltatlanok tehát friss negatív teszt eredménnyel hasonló szabályokban részesülnek uniós utazásuk során a Covid-igazolvány birtokában, mint oltott társaik, de a különbség ott fog majd egyre inkább megmutatkozni, hogy a más országbeli utazásoknál nagyon sűrűn kell egy oltatlannak friss negatív teszteredményt elvégeztetnie, ami megnehezítheti a mindennapi életét.

A heti szinten frissülő ECDC térkép is módosulni fog, feltüntetik majd például az egyes országokbeli átoltottság szintjét is, valamint kevesebb indokkal lehet majd mentesülni a kötelező karantén alól. Az uniós Covid-igazolvány tartalma is változni fog: meg tudja majd jeleníteni a rendszer azt is, ha már valaki felvette a harmadik oltást. Így a védettség státuszának igazolásában a harmadik oltás ténye is egyre fontosabbá válik az idő előrehaladtával.

A cikk teljes terjedelemben ITT olvasható.

(forrás: Portfolio)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai