hirdetés
hirdetés

Okos ökováros épül az oslói reptéren

Az OAC egy új modell lesz a reptereket kiszolgáló létesítmények kategóriájában.

hirdetés

A 4 millió négyzetméteres város energiaszükségletét teljes egészében megújuló energiaforrásokból fedezi majd, kizárólag elektromos autók közlekednek benne és 30 év alatt épül fel. A létesítményt a Haptic Architects és Nordic – Office of Architecture építészirodák tervezték.

Az OAC a világ első energiapozitív reptéri városa lesz, amely nemcsak, hogy magának állítja elő a energiát, hanem a felesleget értékesíti a környező épületeknek, közösségeknek és városoknak. A repülők jégtelenítése is megoldható lesz helyben az okosvárosban. A fosszilis helyett az egyre inkább a megújuló enegiák támogatására törekvő norvég kormány is az alacsony szén-dioxid kibocsátású és zöld technológiákat felvonultató projekt mögött áll.

Az OAC mintaprojektként szolgál majd a technológiai vezérlésű okosvárosok számára, amelyben vezető nélküli elektromos autók járnak és okostechnológiák gondoskodnak a mobilitásról, a hulladékgazdálkodásról és a biztonságról is. Igazodva a norvégok sport- és szabadtéri tevékenységek iránti szenvedélyéhez, a hagyományos cargo és biznisz hub mellett szabadidős fellegvár is lesz az OAC egy hatalmas parkkal és számos szolgáltatással.

Az autómentes városközpontban mindig 5 perce lesz az ember a legközelebbi közösségi közlekedési megállótól. Kiterjedt zöld területek is szolgálják majd az ott dolgozók jobb közérzetét, akiknek a száma a jelenlegi 22 ezerről 2050-re várhatóan 40 ezerre szökik majd. A fejlesztés első fázisa 2019-2020-ban indul és az első épület 2022-ben készül el.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai