hirdetés
hirdetés

Rekordszámú turista utazott 2015-ben külföldre

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) jelentése, a World Tourism Barometer szerint a nemzetközi turistaérkezések száma 2015-ben elérte az 1 milliárd 184 milliót, ami 4,4%-os növekedést jelent. 

hirdetés

Tavaly 50 millióval több turista utazott külföldre, mint 2014-ben. 2015 így egymás után a hatodik év, amikor átlagon felül emelkedett a turistaérkezések száma.

„A nemzetközi turizmus új magasságokba tört 2015-ben. A szektor nagyszerű teljesítménye pedig hozzájárul a gazdaság növekedéséhez és új munkahelyek létrejöttéhez” – mondta Taleb Rifai, az UNWTO főtitkára.

A kereslet összességében tehát erős volt, bár az egyes desztinációk esetében természetesen eltérő képet mutat, ami többek között az erős árfolyam-ingadozásoknak, az olajár csökkenésének és biztonsággal kapcsolatos aggályoknak tudható be.

A fejlett gazdaságok növekedése (+5%) meghaladta a fejlődő gazdaságokét (+4%), Európába például 5%-kal több turista érkezett. 5%-os növekedést könyvelhetett még el az amerikai kontinens, valamint Ázsia és a Csendes-óceáni térség. A Közel-Keleten 3%-kal nőtt a turistaérkezések száma, míg Afrika – amelyről korlátozott adatok állnak csupán rendelkezésre – körülbelül 3%-os visszaesésről számolhat be, ami az észak-afrikai országok gyengélkedésének tudható be - ez a térség az érkezések több mint egyharmadát tudhatja magáénak a kontinensen.

Nemzetközi turistaérkezések (Forrás: UNWTO)
Nemzetközi turistaérkezések (Forrás: UNWTO)

Pozitív, de óvatos előrejelzések 2016-ra

Bár kissé alacsonyabb mértékben, mint az előző két évben, de a Turisztikai Világszervezet 2016-ra is növekedést jósol. A trendeket figyelembe véve az UNWTO a nemzetközi turistaérkezések 4%-os emelkedését vetíti előre erre az évre.

Regionális szinten Ázsia és a Csendes-óceáni térség 4% és 5% közötti bővülésre számíthat, várhatóan ugyanígy teljesít majd az amerikai kontinens, Európában viszont 3,5%-4,5% közötti növekedés várható. Afrika és a Közel-Kelet turistaérkezéseit tekintve – nagyobb bizonytalanságnak adva hangot – 2% és 5% közötti emelkedést várnak.

Európa vezet, Afrika csökkenést mutat

Európa abszolút és relatív értelemben is vezeti a növekedési „versenyt”, amihez hozzájárult a dollárhoz és más fő valutákhoz viszonyított gyenge euró. 2015-ben 609 millió turista érkezett a kontinensre, 29 millióval több, mint 2014-ben. Közép- és Kelet-Európa a turistaérkezést tekintve nagyot lépett előre, a 2014-es csökkenést követően ugyanis tavaly 6%-os növekedést könyvelhetett el. Észak-Európába 6%-kal, Dél-Európába 5%-kal, Nyugat-Európába pedig 4%-kal többen érkeztek az előző évhez képest.

Ázsia és a Csendes-óceáni térség (+5%) 13 millióval több turistaérkezésnek örülhetett, mint 2014-ben, összesen 277 millióan utaztak ide. Óceánia 7%-os, Délkelet-Ázsia 5%-os, Dél-Ázsia és Észak-Kelet-Ázsia pedig 4-4%-os növekedést produkált.

Amerikába (+5%) 9 millióval több turista érkezett 2014-hez képest, 191 millióan látogatták meg a kontinens országait. A Karib-térség és Közép-Amerika turistaérkezése 7%-kal nőtt, míg Dél-Amerikában és Észak-Amerikában egy átlagosnak mondható 4%-os növekedés realizálódott.

A Közel-Keletre 3%-kal több, összesen 54 millió külföldi turista érkezett.

Az Afrikában korlátozottan elérhető adatok 3%-os csökkenést mutatnak a nemzetközi turistaérkezésk számában, a kontinens 53 millió látogatót fogadott. Észak-Afrika 8%-ot rontott 2014-hez képest, míg a Szubszaharai Afrikába (vagy más néven Fekete-Afrikába) 1%-kal kevesebb turista érkezett, bár ez utóbbi az év második felében növekedést mutatott 2014 azonos időszakához képest.

Kínából utaztak a legtöbben külföldre

A világ turizmusának 2015-ös növekedéséhez nagy mértékben hozzájárult Kína, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság, mint küldőpiacok.

Kína 2004 óta minden évben két számjegyű növekedést mutat a kiutazó turisták számát tekintve, és 2015-ben is vezette a listát, amelyből – többek között – olyan ázsiai országok profitáltak jelentősen, mint Japán és Thaiföld, de az Egyesült Államokba és egyes európai desztinációkba is sok kínai utazott.

Ezzel ellentétben a korábban gyors ütemben növekvő Oroszország és Brazília kiutazó turizmusa jelentős mértékben csökkent, tükrözve a mindkét országban jelen lévő megszorításokat, valamint mind a rubel, mind a reál gyengülését gyakorlatilag az összes többi valutához képest.

A turisztikai célra legtöbbet költő nemzetek (Forrás: UNWTO)
A turisztikai célra legtöbbet költő nemzetek (Forrás: UNWTO)

(forrás: Tourism-Review)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai