hirdetés
hirdetés

Szlovákiában is fellépnek az egyszer használatos műanyag termékek ellen

A környezetvédelmi tárca - a kabinet támogatásával -  az egyszer használatos műanyagok szlovákiai forgalmazását akarja betiltani 2021 után. A javaslat egyben előnyben részesítené azokat a gyártókat, akik újrahasznosítható termékeket dobnak piacra – számol be az ÚjSzó a szlovák környezetvédelmi tárca sajtóközleménye alapján.

hirdetés

„Szlovákiába évente mintegy 14 ezer tonna nem csomagolás jellegű műanyag árucikket hoznak be, ezek nagy részét szívószálak, tányérok, evőeszközök és egyéb termékek teszik ki. A behozatalból származó eldobható műanyagok nagy része hulladékként végzi” – mondta Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter.

A „műanyagellenes intézkedések“ a tányérokat, evőeszközöket, italkeverőket, szívószálakat, léggömb- és fültisztító pálcikákat valamint az expandált polisztirolból készült ételtartókat, poharakat érintik. A javaslat a könnyen újrahasznosítható termékek gyártóinak kedvez. A gyakorlatban ez az jelenti, hogy a könnyebben újrahasznosítható termék vagy csomagolás gyártóját alacsonyabb költségek terhelik majd, mint azokat, akiknek a termékét nehéz újra feldolgozni. Ez az intézkedés közvetetten alternatívák keresésére hivatott motiválni a gyártókat, pl. olyan esetekben, amikor az nem kifejezetten szükséges, mondjanak le az összetett csomagolásról, vagy ne használjanak többféle csomagolóanyagot egy termékhez.

A könnyű műanyag táskák fizetőssé tétele mellett a zöldtárca Közép-Európában elsőként akarja bevezetni a PET-palackok és fém italdobozok visszaváltási rendszerét, a vonatkozó törvényt első olvasatban már a parlament is megszavazta.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai