hirdetés
hirdetés

Természet és/vagy turizmus?

2020-tól fogva betiltják a naptejek és egyéb UV-szűrős kozmetikai készítmények használatát a Fülöp-szigetektől keletre fekvő, 20 ezer lakosú Palau szigetállamban. Az intézkedés oka, hogy a naptejekben található vegyi anyagok egy része károsítja a korallokat, illetve veszélyes a halakra, a hínárokra és a tengeri sünökre is- írja a qubit.hu.

hirdetés

A kezdeményezés nem egyedülálló: Hawaii-on idén nyár óta nem lehet a korallokat súlyosan károsító oxibenzont és az oktinoxátot tartalmazó kozmetikumot használni. A tudományos álláspont szerint ugyanakkor a naptejben található vegyületek éppen a korall klímaváltozás hatásainak való ellenállóképességét csökkentik.

Palau egyik népszerű turisztikai célpontját, a Medúza-tavat már korábban naptejmentessé tette, de egész országra kiterjedő korlátozás eddig még nem volt. Palau példát mutat: ez lesz az első állam, amelyik országosan is meghirdette a tilalmat.

A tilalom egy sor naptejösszetevőre vonatkozik, és a gyártást, az importot, illetve az árusítást is magában

foglalja.Ha minden turista csak 30 ml naptejet ken magára, akkor  naponta 3-5 gallon kozmetikum kerülhet a vízbe a közkedvelt merülési helyeken, veszélyeztetve a korallokat és a vizek biodiverziátását.

A quibit.hu információi szerint a palaui tilalom 2020. január 1-jétől lép életbe a szigetország új Felelős turizmus edukációs törvénye részeként. A tilalmat megszegő boltok 1000 dollárig terjedő büntetésre számíthatnak, a behozott flakonokat pedig egyszerűen elkobozzák majd a turistákról, amikor belépnek az országba.

 

(forrás: Quibit)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai