Tippek a környezettudatos nyaraláshoz

Ha az utazás során egyéni környezeti terhelésünket szeretnénk csökkenteni, akkor egyszerűen azt mondhatnánk, hogy a legjobb, ha nem utazunk vagy csak olyan helyre megyünk, ahova gyalog eljuthatunk. Mégis vágyunk arra, hogy lássunk, ízleljünk, érezzünk a saját bőrünkön tapasztaljuk meg milyen az, ha egy másik kultúrába látogatunk.

Ezért a hazai zöldszervezetek összegyűjtöttek pár egyszerű tippet, ami abban segít, hogy idén úgy lássunk világot, nyaraljunk, pihenjünk felhőtlenül, hogy közben a bolygót se zsákmányoljuk ki.

Hova és mivel utazzunk?

Ha csak pár nap szabadságunk van, válasszunk közelebbi, akár hazai úti célt, de ha mégis repülünk, a zöld szervezetek a fapados légitársaságokat javasolják, hiszen itt szerintük kevesebb az üresen maradt hely, több utas utazik együtt egy gépen, nincs „ingyenes” sok hulladékot termelő étkeztetés és a feladott poggyász külön díja is arra sarkall, hogy kevesebb holmit vigyünk magunkkal.

A szervezetek azt tanácsolják, inkább válasszuk a vonatot, pattanjunk biciklire, ha pedig autóval megyünk, osszuk meg útvonalunkat egy autómegosztó oldalon és menjünk többen, de a stoppolásról sem akarnak senkit lebeszélni. Gyalogoljunk, ahova lehet és taxi, turistabusz helyett használjuk a helyi tömegközlekedést, ami nem csak környezetkímélő és olcsóbb, hanem lehetőséget ad a helyiekkel való találkozásra.

 

Hol szálljunk meg?

A szervezetek javaslata szerint a luxusszálloda-láncok helyett támogassuk a helyi szállásadókat, így közvetlenül a helyi gazdaságot finanszírozzuk és az élmény is sokkal közvetlenebb. Bátrabbak kipróbálhatják a kanapészörfölést vagy az úgynevezett house sittinget, amikor valakinek a házára vagy házi állatára vigyázhatunk, de akár el is cserélhetjük otthonunkat egy másik családdal. Aki sátrazik, ügyeljen arra, hogy minden hulladékot magával vigyen.

Szállodából viszont érdemes a kifejezette zero waste hotelt keresni, de mindenhol jelezhetjük a recepción, hogy ne cseréljék naponta az ágyneműnket, törölközőnket. Használjuk saját fogkefénket, fogkrémünket és utasítsuk vissza az egyszer használatos, kis csomagolású termékeket.

 

Hogyan pakoljunk?

Ha először indulunk nyaralni érdemes próba pakolást tartani, egy héttel az utazás előtt, majd pár nap múlva szedjünk ki mindent és nagyjából a felét hagyjuk is otthon.

A ruhák és cipők legyenek összeillők, több funkciósak, és utazás közben jól jön a saját kulacs, amivel drasztikusan csökkenthető a műanyag palackok mennyisége, na meg egy doboz és evőeszköz készlet az éttermi maradékoknak, az utcán vásárolt ételeknek.

Legyen saját, többször használatos zacskónk, a tusfürdő helyett pedig inkább szappant vigyünk magunkkal, ez felvihető a repülőre és kisebb helyen is elfér. A zsebkendőnk legyen textil.

 

Mit (ne)vásároljunk?

Egzotikus tárgyakat (elefántcsont, korall stb.), mert amíg van kereslet, az orvvadászok és tolvajok nem hagynak fel a természet fosztogatásával. Kerüljük az olcsó, műanyag, haszontalan szuveníreket, valamint az előrecsomagolt snackeket, szendvicseket, édességeket. Az útikönyveket – ha csak egyszer használnánk - kölcsönözzünk a könyvtárból, ezekben általában térkép is van. De ma már számos, hasznos applikáció áll rendelkezésünkre, hogy ne tévedjünk el, de akár a helyiektől is kérhetünk útbaigazítást.  

 

Milyen programokra (ne)fizessünk be?

Kerüljük a kompakt, turistáknak szóló, előre gyártott élményeket és az olyan „kötelező” programokat, amelyek az élőlények kizsákmányolásával járnak, melyek különösen egzotikus országokban nagyon kecsegtetőek.

Ha nem saját szervezésben utazunk, válasszunk olyan utazási irodát, túraszervező céget vagy lehetőleg helyi túravezetőt, aki hozzánk hasonlóan felelős a témában és a gazdasági haszon mellett a tevékenysége környezeti és etikai hatásával is számol.

Kísérletezzünk bátran a helyi ízekkel, a „biztonságos” gyorséttermek helyett, és próbáljuk ki a helyi alapanyagokból készülő ételeket, idény gyümölcsöket, látogassunk el piacokra.

Aki kíváncsi saját utazásának karbon-lábnyomára, a https://travelandclimate.org/ oldalon kiszámíthatja!

 


Hőségriadó Olaszországban

Hőségriadó Olaszországban 

A szerdai napra tizenhárom városban közepes szintű, úgynevezett narancssárga riasztást rendeltek el.
Nyár, szünidő és Dubaj

Nyár, szünidő és Dubaj 

A városban számos lehetőség van kulturális, aktív, sőt akár extrém programok kipróbálására.
Utasbiztosítások és a közel-keleti konfliktus

Utasbiztosítások és a közel-keleti konfliktus 

Utasbiztosítási feltételek a közel-keleti konfliktus árnyékában.
Ausztria újra felfedezve – Sport, ízek és élmények karnyújtásnyira

Ausztria újra felfedezve – Sport, ízek és élmények karnyújtásnyira 

Ausztria 2025-ben is izgalmas célpont a magyar utazók számára.
Magyar vályogkemence Chicagóban

Magyar vályogkemence Chicagóban 

A Paradigma Ariadné is ott van a 2025-ös Chicagói Építészeti Biennálé (CAB) kiállítói között.
Midsommer, avagy egy varázslatos svédországi éjszaka

Midsommer, avagy egy varázslatos svédországi éjszaka 

A nyári napforduló a svédek második legnagyobb ünnepe, az éj ilyenkor a hagyományok szerint tele van varázslattal.
Tűzvész Splitnél – videóval

Tűzvész Splitnél – videóval 

A tűzoltók egyelőre nem tudják megfékezni a lángokat.
Zseniális ötlet Bécs turizmusáért felelőseitől: új sétaútvonal egy ikonikus film nyomán

Zseniális ötlet Bécs turizmusáért felelőseitől: új sétaútvonal egy ikonikus film nyomán 

Különleges új sétaprogram az osztrák fővárosban.
Retro fesztivál Opatijában

Retro fesztivál Opatijában 

Június 26-28. között Opatija a retro szórakozás fővárosává válik.
Már csak ez hiányzott: fertőző, ragályos kór jelent meg Romániában

Már csak ez hiányzott: fertőző, ragályos kór jelent meg Romániában 

Első ízben mutatták ki a juhhimlőt (variola ovina) a helyi illetékes hatóságok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.