hirdetés
hirdetés

TOP tippek Szlovákiából

Negyedik beutazó helyen állunk, jégkorong VB, vízi- és kerékpáros kalandozás, II. Rákóczi Ferenc emlékhely.

hirdetés

Szomszédok vagyunk, közös a múltunk, sok minden összeköt minket. Nem véletlen, hogy a magyarok jól érzik magukat nálunk, és mi is szeretjük őket – utalt a két ország közti jó kapcsolatra a Szlovák Közlekedési Minisztérium turisztikai főosztályának vezetője, Kovács Zoltán, az Utazás kiállítás szlovák standjának ünnepélyes megnyitóján. Majd néhány számadatot is hallhattunk: a csehek, lengyelek és a németek után a magyar turisták nyaralnak, vagy telelnek a legtöbben Szlovákiában, így hazánk a küldőországok közt a negyedik helyet foglalja el, a baráti látogatások is jelentősek, évente 6-8 százalékkal nő a magyar turisták száma.

Kovács Zoltán
Kovács Zoltán

Soňa Jelínková, a Szlovák Turisztikai hivatal budapesti képviseletének vezetője elmondta, elérhető a magyar nyelvű, TOP események Szlovákiában 2019. programfüzet, amelyben mindenki talál magának érdekességet hónapokra és napokra lebontva.

Marika Duffeková, a Visitkosice munkatársa a 250 ezer lakosú Kassát mutatta be, amely hazánkból kocsival három óra, vonattal pedig három és fél óraalatt elérhető. Május 10-26. között Pozsonyban és Kassán rendezik meg a jégkorong világbajnokságot, után június 14-22. között a Balhockey VB-nek is otthont ad Kassa. A jégkorong VB ideje alatt infostandok lesznek a vasútállomáson, a repülőtéren és a Kultúrparkban.  A  Kassai Régió (Košice Región) turizmus menedzserétől, Török Attilától azt is megtudtuk, hogy a jégkorong meccsekre érkezőknek turisztikai csomagokat állítanak össze a meccsek közötti szünetekre. Ezekben városlátogatások, fürdők, és a világörökségi helyszínek is szerepelnek. A versenyre már a szállodák jó része foglalt, és a régióban is erre az eseményre készülnek.

Az Utazás Kiállítás szlovák standjának teljes kiállítói csapata
Az Utazás Kiállítás szlovák standjának teljes kiállítói csapata

A térség lehetőségeit a turisztikai szakemberek négy témakörben látják: a vízi és vízi kalandok, a kerékpáros kalandok, a Széles-tó összeköttetése a tokaji borvidékkel, és a kulturális és történelmi örökség. Kassáról 100 perc alatt elérhető akár 18, az UNESCO Világörökségi listáján jegyzett szlovákiai helyszínek közül. Bővítik az egynapos hétvégi buszos és vonatos kirándulási célpontokat. A Kassára látogatókat Szent Erzsébet Európa legkeletibb gótikus székesegyháza is várja, az altemplomban pihen II. Rákóczi Ferenc, rajta kívül itt nyugszik a fejedelem édesanyja, Zrínyi Ilona, Rákóczi Ferenc idősebbik fia, József, generálisa, gróf Esterházy Antal, udvarmestere, Sibrik Miklós, valamint Bercsényi Miklós gróf és felesége, Csáky Krisztina grófnő. II. Rákóczi Ferenc fejedelem több szálon is kötődik a városhoz, a székesegyház kriptájában temették újra, és egykori törökországi házát, az úgynevezett Rodostói-házat is felépítették a városfal mellett.

A szlovák stand ünnepélyes megnyitóján a Honda Kupa népszerűsítéséért Fehér Gyula, a verseny ötletgazdája oklevelet és kupát adott át Soňa Jelínkovának, majd szlovák étel és italkülönlegességekkel kóstolhattak a vendégek.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Fotók: Bódi Ágnes)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai