hirdetés
hirdetés

Szeptember: még mindig hiányzik a külföldi vendégéjszakák fele

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma szeptemberben 2020 azonos hónapjához viszonyítva 19%-kal nőtt, és 3,7%-kal meghaladta a Covid19-járvány kitörése előtti évi, 2019. szeptemberi értéket is. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma – elsősorban a bázisidőszakban hatályos járványvédelmi intézkedések következtében – közel öt és félszeresére emelkedett, 2019 azonos időszakához viszonyítva 51%-kal csökkent.

hirdetés

2021. szeptemberben az előző év azonos hónapjához képest:

belföldi vendégek száma 24, a vendégéjszakáké 19%-kal növekedett. A vendégek száma 522 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,2 millió volt. Az éjszakák 68%-át szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz képest 17%-kal emelkedett. A panziókban 6,3%-kal volt magasabb a forgalom, a közösségi szálláshelyeken pedig a háromszorosára nőtt, utóbbi nagyrészt a nagyobb szabású rendezvények szervezésével magyarázható. Az üdülőháztelepeken 14, a kempingekben 26%-kal kevesebb éjszakát regisztráltak, mint tavaly szeptemberben. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt, ahol a belföldi vendégéjszakák közel negyedét regisztrálták.

külföldi vendégek száma hét és félszeresére, a vendégéjszakáké közel öt és félszeresére emelkedett. A szálláshelyekre érkezett 271 ezer vendég összesen 729 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek 82%-a szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma hatszorosára bővült 2020 szeptemberéhez képest. A növekedés Budapest esetében volt a legnagyobb (majdnem tízszeres).

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 92%-kal 37,5 milliárd forintra növekedett.

2021. szeptemberben:

2350 kereskedelmi szálláshely, köztük 795 szálloda és 891 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.

Az összes vendégéjszaka 61%-át a belföldi vendégek töltötték el.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 6,5%-kal többet, összességében 2,8 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

2021. január–szeptemberben az előző év azonos időszakához képest:

A kereskedelmi szálláshelyek 9,6%-kal kevesebb, összesen 11 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 5,7, a külföldiek 19%-kal kevesebb (8,2, illetve 2,9 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 4,7%-kal csökkent, és 197 milliárd forintot tett ki.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!