hirdetés
hirdetés

Ahova sok pénzzel érdemes elindulni

Az Economist Intelligence Unit minden évben listát készít arról, hogyan viszonyulnak egymáshoz a világ nagyvárosai a megélhetési költségek szempontjából. A világ tíz legdrágább városa között főleg európai és ázsiai városok vannak: idén a legdrágább város Párizs, Szingapúr és Hongkong lett holtversenyben.

hirdetés

A Worldwide Living of Survey felmérése több mint 400 egyedi árat hasonlít össze 160 termék és szolgáltatás között a világ minden részén. Vizsgálják az árakat az étkezés, ruházkodás, közlekedés, szórakozás, magánoktatás, egészségügy területén, az árakat dollárra váltják, majd súlyozzák a nemzeti fogyasztási szokások szerint, és hozzáveszik a bérszínvonalat.

A lista szerkesztője, Roxana Szlavcseva a CNN-nek azt mondta, hogy a lista elején közeledtek egymáshoz a városok, amit a globalizáció és a hasonlóbbá váló fogyasztási szokások magyaráznak.

A top hármat Zürich, Genf, Oszaka, New York, Koppenhága, Los Angeles és Tel-Aviv követi. A legolcsóbb városnak pedig a venezuelai Caracas bizonyult, a szíriai Damaszkuszt és az üzbegisztáni Taskentet megelőzve.

Szlavcseva a legnagyobb visszaesések kapcsán a feltörekvő piacokat emelte ki: ide tartozik Isztambul, Moszkva, Szentpétervár, valamint Taskent is. Isztambul 48 helyet zuhant, de hasonlóan látványos az argentin főváros, Buenos Aires visszaesése is. Ezekben az országokban szinte mind komoly gazdasági problémák voltak mostanában.

A legolcsóbb városokban gyakran szintén komoly gazdasági és politikai válság volt a lista készítésekor (Szíria, Venezuela). A kelet-európai régióból átlagon felül drágult a bolgár főváros, Szófia, ami 29 helyet előrelépve a 90. helyen végzett a listán. Itt főleg az élelmiszerek, a rezsi és a szabadidős tevékenységek ára emelkedett.

 

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai