hirdetés
hirdetés

A MISZ válasza a mostani helyzetre

Az utóbbi hetekben a turisztikai szervezetek megfeszítetten dolgoztak az általuk képviselt ágazat érdekeiért. Itt a példa, hogy a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ) sem tétlenkedett. Változatlan formában közöljük hozzánk eljuttatott üzenetüket.

hirdetés

"Szövetségünk 30 éve képviseli az idegenvezetők érdekeit, segít munkához juttatni a tagjait, sokféle szakmai programmal bővíteni ismereteiket. Március második hetében nyilvánvalóvá vált, hogy a COVID 19 vírus feltartóztathatatlanul terjed az egész világon. Egymás után mondták le a megrendelők a munkákat, és látni lehetett, hogy az idegenvezetők egyik hétről a másikra munka nélkül maradnak a következő hónapokra.

A Kormány jelzése alapján megkerestük a Budapesti Kereskedelmi is Iparkamarát, amellyel együttműködési megállapodásunk van. Levélben kértük, hogy a fő tevékenységként és egyéni vállalkozóként dolgozó idegenvezetők is részesülhessenek a Kormány által jelzett kárenyhítő keretből. Kértük, hogy mentesítsék a KATÁs idegenvezetőket a tételes adó megfizetése alól az adott hónapokra, az egészségügyi járulék befizetése mellett, kértük, hogy minimum egy havi minimálbér összeggel segítsék őket. A kérelmet elküldtük az MTÜ vezérigazgatójának is.

Később újabb levelet küldtünk a Vezérigazgató úrnak, nyomatékosan felhívva a figyelmét a KATA szerint és más módon adózó idegenvezetőkre, akik nem valamely utazási irodánál alkalmazotti státuszban, hanem egyéni vállalkozóként, jellemzően KATÁs idegenvezetőként végzik munkájukat. Közben segítettük az MTÜ munkáját egy általuk elindított felmérésben, amelynek célja az ágazati akcióterv elkészítéséhez szükséges adatok és javaslatok gyűjtése volt. Amikor aztán kiderült, hogy a második kedvezményezetti körből is kimaradtak az idegenvezetők és az utaztató cégek, miután a MUISZ és a MABEUSZ is jelezte felénk, hogy kérelmükbe az idegenvezetőket is belevették, akkor már egyenesen a Miniszterelnök úrnak küldtük a kérelmünket.

Kértük Miniszterelnök urat, hogy ebben a rendkívül nehéz helyzetben a KATÁs, illetve más módon adózó idegenvezetők és velük együtt az utaztató cégek is mentesüljenek a következő hónapok adó és járulékfizetése alól, valamint, hogy ezeket a hónapokat beszámítsák a szolgálati időbe. Kértük, hogy rájuk is terjesszék ki a 47/2020, illetve a 61/2020. számú kormányrendeletben foglaltakat, jelezve az idegenvezetők TEÁOR számát.

Kértük továbbá, hogy az arra rászoruló, jövedelem nélkül maradt idegenvezetők munkanélküli segélyben részesülhessenek, és kitértünk az egyhavi minimálbér juttatására is a leginkább rászorultaknak, gyorssegélyként. Értesítettek, hogy levelünket továbbították a Pénzügyminiszter úrnak. Örömmel tapasztaltuk, hogy végül az utaztató cégekkel együtt az idegenvezetők is részesülhetnek adó- és járulékkedvezményben, de sajnos csak egy részük, mert a KATA szerint adózó idegenvezetők ismét kimaradtak. Feltételezzük, hogy ez csak egy adminisztratív, véletlen hiányosság, amit hamarosan korrigálni fognak az illetékesek.

Sok kolléga érdeklődik, hisz nem mindegy, hogy megkapjuk-e a kedvezményt, vagy szüneteltetni kell a vállalkozást. Szeretnénk elérni a munkanélküli segély folyósítását is. Ez ügyben még további lépéseket tervezünk.

Így a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége és a Magyar Idegenvezetők Egyesülete (MIE) erőfeszítései remélhetőleg meghozzák a várt eredményt. Tudunk az ágazat óriási gondjairól, hogy a szállásadók, vendéglátók, buszosok elküldik-e a dolgozóikat, vagy próbálnak túlélni. Mindig ott vagyunk a turisztikai kerekasztal tanácskozásokon, de most ezen az úton külön is kifejezzük együttműködési szándékunkat a hazánkban dolgozó idegenvezetők érdekében, mert a jelen helyzet is rámutat arra, hogy össze kell fognunk, csak együtt lehetünk erősek."

                                                                                    Caesar Éva elnök, MISZ 

(forrás: MISZ / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk