hirdetés
hirdetés

Arisztokraták és cselédek élete elevenedik meg Gyulán

Decemberben befejeződnek a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy kastély felújítási munkálatai. A több mint 2000 négyzetméteres épületegyüttesben Almásy-kastély Látogatóközpontot hoznak létre. A belső terek kialakítása és a kiállítások berendezése a közbeszerzési eljárás lezárását követően 2015 első hónapjaiban kezdődhet el - tájékoztatta Gyula város főépítésze az MTI-t.

hirdetés

Béres István kiemelte: a Hétköznapok és Ünnepek az a kastélyokban - A Gyulai Almásy-kastély évszázadai című projekttel az önkormányzat sikeresen pályázott a Dél-Alföldi Operatív Program (DAOP) turisztikai attrakciókra elkülönített pénzügyi keretére, a projekt összesen 1,98 milliárd forint támogatásban részesült. Hozzátette: a kastély épületének felújítása 2014. február elején kezdődött el, a kivitelezési munkák december végére befejeződnek. Ezt követően kezdődhet a kastély 300 éves történetét bemutató látogatóközpont kialakítása, berendezőjét közbeszerzési eljárás keretében választják ki.

Elkészült a kastély geotermikus fűtési rendszere, zajlanak a homlokzati munkálatok, burkolják és festik a belső tereket. Az enyhe időjárásnak köszönhetően jól haladnak a kastélyt körül ölelő, mintegy két hektáros őspark rehabilitációs munkálatai. Helyreállítják a park történeti kutatások szerinti, eredeti térszerkezetét a valamikori ovális sétánnyal. A kastély 250 évig elzártan működött, magántulajdonban volt, 1945 után állami gyermekintézmény kapott helyet benne.

A felújított műemléki épület az ősfás kerttel most nyílik ki először a történelmi belváros felé a Szent Miklós és a Kossuth utcák irányában - részletezte Béres István.

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontról a főépítész kifejtette: az érdeklődők betekinthetnek majd a vidéki arisztokraták életébe, megismerhetik a kastély fenntartásában nélkülözhetetlen személyzet hétköznapjait. A cselédség életét a gyulaihoz hasonló részletességgel bemutató kiállítás nincs az országban. A látogatóközpontban a kiállító terek mellett múzeumpedagógiai részleget alakítanak ki. A kastélyban emléket állítanak a város híres szülötteinek, Erkel Ferencnek, Albrecht Dürernek és Munkácsy Mihálynak.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk