hirdetés
hirdetés

Átadták a Velencei-tavi vendégmólókat

Ünnepélyes keretek között átadták Gárdonyban a „Velencei-tavi partfal komplex fenntartható rehabilitációja” projekt részeként felújított vendégmólókat.

hirdetés

Szerda reggel sajtónyilvános eseményt tartott a VVVTFT a Gárdonyi Határárki kikötőben, amelynek mindkét aktivitása a Velencei-tó fejlesztéséről szólt. Elsőként a Velencei-tavi partfal komplex fenntartható rehabilitációja projekthez kapcsolódó feladatokhoz szükséges forrás biztosításáról szóló 1219/2021. (IV. 29.) határozat részeként megvalósuló vendégmóló-fejlesztés átadására került sor. Az ünnepélyes szalagátvágáson részt vett Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Dr. Molnár Krisztián, a VVVTFT elnöke, Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Igazgatója, Fa Nándor, a mólókat kivitelező Fa Hajó Kft. képviselője, valamint Tóth István és Kardos Ádám, Gárdony, illetve Pákozd polgármestere. A projekt részeként elbontották az engedély nélküli csónakkikötők régi, balesetveszélyessé vált szerkezeteit, és ezek helyére új, modern technológiájú, úszóműves vendégmólókat létesítettek. A kilenc helyszínen zajló, 506 047 186 forint kormányzati forrásból megvalósuló vendégmóló-felújítási munkálatok Dinnyés, Agárd, Gárdony, Velence és Sukoró vendégmólóit érintették összesen másfél kilométer hosszúságban.

Az ünnepélyes átadót követően aláírták a VVVTFT és a RONEKO Kft. közötti, „Közforgalmú hajóállomások korszerűsítése I. ütem”-ére vonatkozó vállalkozói szerződést. A megállapodás értelmében hamarosan megkezdődik, és várhatóan jövő év márciusában már be is fejeződik öt hajóállomás I. ütemű korszerűsítése a Velencei-tó partján.

"A Velencei-tóra érkezők és az itt élők egyöntetűen áldatlan állapotnak tartották, hogy építettünk egy huszonegyedik századi igényeknek megfelelő partfalat, de nem volt móló, ahova ki lehetne kötni a csónakokat, ezért úgy láttuk, nagy igény van a megépítésükre. Innovatív fejlesztéseket valósítottunk meg, amelyek nagyban elősegítik a Velencei-tó infrastukturális minőségjavítását. Mindannyiunknak, akik a Velencei-tó térségének fejlesztésén dolgozunk, kiemelten fontos, hogy olyan korszerűsítéseket hajtsunk végre, amelyek érdemben járulhatnak hozzá a környék vonzerejének növeléséhez. Ezért örültünk, hogy a kormány lehetőséget teremtett arra, hogy a tó öt hajóállomását olyan szintre fejlesszük, amely megfelel a lakosok és a turisták által támasztott igényeknek – fogalmazott Dr. Molnár Krisztián, a VVVTFT elnöke, hozzátéve, hogy a Velencei-tó a mai állapotában is Magyarország egyik gyöngyszeme, népszerű turista célpont, a további fejlesztések pedig sokat tesznek azért, hogy ez még inkább így legyen.

A VVVTFT 275 737 800 forint állami támogatást kapott a közforgalmú kikötők korszerűsítésére. Fontos megjegyezni, hogy a hajóállomások korszerűsítése és a vendégmólók megújításának munkafolyamata együttesen segíti elő, hogy a projektgazdák megőrizzék Magyarország harmadik legnagyobb tavának partmenti területeinek magas színvonalú természet-közeli állapotát, támogassák a tó környezettudatos rehabilitációját, valamint az Európai Unió Víz Keretirányelvének megfelelő jó ökológiai állapotát.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk