hirdetés

Beütött az esős nyár a hazai fürdőknek

Várakozáson felül alakult a hazai fürdők első féléve, július közepétől aztán az esős idő hatására a legtöbb helyen visszaesett a forgalom, így összességében az idén a legjobb esetben is csak a tavalyihoz hasonló év várható.

hirdetés

Bizakodó hangulatban kezdte a nyári főszezont a hazai fürdős szakma: tavaly 5%-kal növekedtek az átlagárak és a bevételek, az idei első félévben pedig a látogatószám is emelkedni kezdett.

- A rövid és nem túl hideg tél, a tavaszi jó idő valamint a SZÉP-kártyákon megmaradt összegek elköltésére buzdító hatékony kampány hatására arra számítottunk, hogy jobb lesz az idei év, mint a tavalyi – közölte kérdésünkre Juhász Szabolcs, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

A fürdők többsége az év első felében 3-5% közötti forgalomnövekedésről számolt be, különösen jót tett a forgalom növekedésének a kellemes húsvéti, május elsejei és pünkösdi időjárás. Igencsak bizakodó volt június elején a Fürdőszövetség, 4% bevétel-növekedést prognosztizáltak a nyári hónapokra. Július elején is minden rendben volt, mivel nagy volt a meleg. Július közepétől azonban minden megváltozott, mivel jött a csapadékos idő, ami helyenként még az üzemeltetésben is gondot okozott. A strandok jártak ezzel a legrosszabbul, hiszen sokan a fedett fürdőket keresték fel helyettük, mások meg nem vizes programot választottak maguknak.

Azért voltak szép meleg napok is az idén nyáron. Jászárokszállás, az ország egyik legolcsóbb fürdője (fotó: H. Szabó Sándor)
Azért voltak szép meleg napok is az idén nyáron. Jászárokszállás, az ország egyik legolcsóbb fürdője (fotó: H. Szabó Sándor)

- Volt olyan strand, amely összesen tíz napra tudott kinyitni júliusban. Ez azért fontos, mert a fürdők éves árbevételének 60%-a a nyári három hónapban realizálódik. Azoknak a fürdőknek is gondot okozott ez, ahol kisebb a fedett kapacitás, hiszen hiába volt esetleg tele a fedett rész, a strandokról hiányzott a több ezer vendég. Sajnos nem igazán volt hőség augusztusban sem, és a hónap végéig sem várható forróság, így bár még hátravan két hétvége a nyárból, de sok jóra nem számíthatunk. Az utolsó héten az iskolakezdés miatt a motiváció és pénzköltési hajlandóság is kevesebb. Összességében úgy gondolom, hogy örülhetnek a fürdők, ha a tavalyi forgalmi adatokat produkálhatják, de sok helyen vélhetően veszteség lesz. Szeptemberben készítünk egy felmérést a tagság körében, a hónap végén derül ki, hogy az év első felének növekménye elég erős volt-e – tájékoztatott a főtitkár.

Az őszi négy hónap forgalma érdemben már nem képes befolyásolni az éves eredményt, maximum szinten tartja. Egy dolog befolyásolhatja pozitívan a hátralevő időszakban a fürdők forgalmát, ha a devizahiteles perekben megkezdődik a lakosság kártalanítása.

- A hitelterhek csökkenése, az esetleges pénz-visszatérítés révén milliárdok juthatnak vissza a lakossághoz, ez pedig óhatatlanul magával hozná a fogyasztás fellendülését – közölte Juhász Szabolcs.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit szól ahhoz, hogy kötelező a védettségi igazolvány az éttermek, szállodák belső tereinek használata esetén?

Kiadónk társoldalai