Jó HELYek ismérvei a turizmus szempontjából

Mitől lesz turisztikailag is jó egy HELY, mi a jó helyek definíciója és arcéle – többek között ennek ered utána a Dunakavicsok turisztikai podcast 31. epizódja.

Az adás szerkesztői- Kovács Balázs nemzetközi turisztikai szakértő és Nagy-Szász István közép-európai szállodai menedzser – ismertetik a közelmúltban megrendezett hazai szakmai konferenciák témáit, beszámolnak az ott elhangzottakról.

Az adás elején tudósítást hallhatunk a Metropolitan Egyetem (METU) idei turizmus világnapjára szervezett ünnepi eseményéről, majd a Dunakavicsok stábja kilátogatott a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expóra. A kiállításon látott és hallott meglepő és sokkoló adatok mellet ismertetésre kerülnek azon új technológiák és cselekvési lehetőségek, amelyek reményt adhatnak a klímaválság enyhítésére, Földünk megbolydult társadalmi-, gazdasági- és ökológiai rendjének helyreállításra. Ezt követően a Kodolányi János Egyetemen szervezett Turizmusföldrajzi Szimpóziumról hallhatunk beszámolót, lehull a lepel, hogy mitől lesz egy hely JÓ HELY? Milyen ismérvei vannak a turisztikai jó helyeknek és kiderül az is, hogy mi a párhuzam Ray Oldenburg „harmadik hely” elmélete és az osztrák turizmus stratégiai mesterterve (Masterplan T) között.

Az adás második felében beszámolót hallhatunk az osztrák utazási irodák szövetségének, az Österreichischer Reiseverband (ÖRV) őszi itáliai kongresszusán megtapasztalt szakmai aktualitásokról. A podcast hallgatói megismerkedhetnek a kongresszus helyszínének, - a dél-olaszországi Kalábria régió - turisztikai adottságaival és jövőbeni terveivel. Természetesen a mostani adásból sem hiányozhatnak a „kis színes” történetek. Az adás vége felé közeledve a szerkesztők elárulják: milyen nagy dobásra készül a Michelin-útikalauz, illetve mit kapnak az osztrák államtól ajándékba a jövőre 18. születésnapjukat ünneplő fiatalok, s mi az ajándék relevanciája az újturizmus szempontjából. A friss Dunakavicsok podcast adást meghallgatva megérthetjük, hogy a turisztikai termékfejlesztés csúcsa az élményfejlesztés, a legtökéletesebb élményfejlesztés pedig az, ahol egyfajta transzformáció történik. Megtudjuk azt is, milyen tényező szükséges ahhoz, hogy az élmények hatása maradandó legyen.

A 31. podcast adást 2023. október 30-án délelőtt rögzítették online felvétel keretében Budapesten és Bécsben. Észrevételeiket várják a [email protected] címen, vagy a különböző podcast-megosztó csatornákon, illetve a Dunakavicsok turisztikai podcast FB oldalán, továbbá LinkedIn profilján keresztül is. Adásaink már a YouTube csatornán is elérhetőek hangsáv formátumban. Köszönjük a visszajelzéseket, jövőt formáló ötleteket, a követéseket és az értékeléseket! Az aktuális 31. epizód elérhető és a legkedveltebb csatornákon keresztül rögtön meg is hallgatható ITT.


Erős hétvége a mátraszentistváni Síparkban

Erős hétvége a mátraszentistváni Síparkban 

Legszebb arcát mutatta vasárnap a mátraszentistváni Sípark.
Fenntartható fókusszal induló turisztikai portál

Fenntartható fókusszal induló turisztikai portál 

A portál egyszerre támogatja a tudatos utazók döntéseit, a turisztikai vállalkozások és a desztinációk adatvezérelt fejlesztéseit.
Akadálymentesítés – itthon és külföldön

Akadálymentesítés – itthon és külföldön  

Az akadálymentesítés a modern kor szülötte. Évszázadokig a mozgássérültek a szobájukba voltak zárva, és korántsem volt jellemző, hogy egyáltalán hozzá jutottak kerekesszékhez, – főleg elektromoshoz – mert ez sem régi találmány.
Kemény hideg és forró hangulat az év első futófesztiválján

Kemény hideg és forró hangulat az év első futófesztiválján 

Több mint 3000 résztvevővel, varázslatos, igazi téli hangulatban robbant be az idei futószezon a Zúzmara Félmaraton és Futófesztivállal vasárnap reggel.
Az art deco királynőjének kiállítása a Lengyel Intézetben

Az art deco királynőjének kiállítása a Lengyel Intézetben 

A kiállítás a művész munkásságát és életútját bemutató programsorozat első állomása.
A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról

A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról 

A SZÉP-kártya felhasználási szabályainak 2025. január elsejei módosítása milyen hatással lehet a hazai turizmus és vendéglátás szektorra?
Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a főváros marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.