hirdetés
hirdetés

Jó szezon után új hajóval bővül a balatoni flotta

A tavalyinál is jobb szezont zár a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart), tudtuk meg dr. Halmos Gábor vezérigazgatótól, aki azt is elmondta, hogy jövő nyáron új hajóval bővítik a flottájukat.

hirdetés

A kora őszi forgalom a nyárihoz hasonlóan jól alakult. Igaz, már csak egy számjegyű volt a növekedés mértéke az előző évhez képest, de így is nagyon jól teljesítettek a hajóik, kompjaik. A növekvő bevételnek köszönhetően ki tudták gazdálkodni az idén először nagy teherként jelentkező mederhasználati díjat, és a tavalyi 68 milliós eredménnyel szemben 88 millióra számítanak - mondta a vezérigazgató.

A Bahart vezetői abban bíznak, hogy a tulajdonos települések a nagyobb eredményből is csak a tavalyihoz hasonló összeget vesznek fel osztalékként, hogy minél több maradjon fejlesztésekre. Azt sem bánnák, ha az így maradó keretet akár megcímkézve, például a szezonhosszabbítás elősegítésére használhatnák fel, ahogy korábban például a bicikliszállító hajót elindították a nyugati medencében. Ehhez ötleteket is várnak az önkormányzatoktól.

Halmos Gábor beszélt arról is, hogy jövőre új hajóval erősítik meg a személyhajó flottát. Egy korábban a Dunán közlekedő motorost már meg is vásároltak, és is elindították a Balaton felé, hogy a siófoki műhelyükben felújítsák. Az érkezésére azonban várni kell, mert a Sió magas vízállása miatt nem fér el mindenhol, ezért pillanatnyilag Keselyűsnél vesztegel.

A most Beatrix névre hallgató hajó 180 fő befogadására képes. Felépítésében a Balatonon jelenleg is dolgozó Fonyód motoroshoz hasonlít. Néhány éve kivonták a forgalomból, de a teste nagyon jó, csak a fedélzete szorul komoly felújításra és a motorját is ki akarják cserélni korszerűbb, kisebb fogyasztású gépre. A vásárlás, felújítás teljes költségét 125 millió forintra tervezik.

A Fonyód motoroshajó Alsóörs előtt - hasonlóan fog kinézni a ma Beatrix néven a Balatonra érkező hajó is (Fotó: Győrffy Árpád)
A Fonyód motoroshajó Alsóörs előtt - hasonlóan fog kinézni a ma Beatrix néven a Balatonra érkező hajó is (Fotó: Győrffy Árpád)


"Ha október végén fel tudtuk volna hozni, akkor a jövő szezon elején már forgalomba lehetett volna állítani. A késés miatt sajnos erre már nem lesz lehetőség. Ahogy korábban a gyorshajókat, várhatóan ezt is majd csak a jövő szezon végén tudjuk bemutatni, és csak a 2016-os szezonban tudjuk igazán használatba venni" - mondta Halmos Gábor.

A Bahart másik nagy beruházása a következő szezon előtt a Badacsony katamarán felújításának 2. üteme. Korábban már kicserélték a hajó motorját, most 54 millió forintos költséggel felújítják az utastereket és a legénység munkáját segítő, a hajó irányíthatóságát javító műszaki rendszert építenek ki.

A vezérigazgatótól megtudtuk, hogy a Szántód és Tihany közötti komp addig jár, amíg a jéghelyzet engedi. Ha nem fagy be a tó, vagy a máshol kialakult jég nem akadályozza a kompot, akár le se állnak a téli időszakban. Egyedül az év végi, év eleji ünnepek alatt lesz egy kis módosulás a menetrendben.

A téli időszakban mindkét révből óránként közlekedik a komp. Szántódról az első járat reggel hét órakor, az utolsó 17 órakor indul. Tihanyból 7.30 óra, illetve 17.30 óra az első és utolsó járat időpontja.

Az ünnepi menetrenddel a fentiek annyiban módosulnak, hogy december 24-én és 31-én utolsó komp Szántód-révből 15 órakor, Tihany-révből 15:30 órakor indul. 2015. január 1-én pedig az első komp Szántód-révből 10 órakor, Tihany-révből 10:30 órakor indul a másik partra.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk