hirdetés
hirdetés

Kerékpárral, kajakkal – őszi kalandok a Nyugat-Balatonon

Az utóbbi időben egyre több híradás és tudósítás szól arról, hogy a Balaton ősszel és télen is szép, van látnivaló a nagy tó mellett és környékén. 

hirdetés

A Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda azért hívta tanulmányútra a turizmussal foglalkozó szakújságírókat két napra, november 6-7-ére, hogy megmutassák, sportosan, aktívan is lehet üdülni a tó mellett, és bemutassák újdonságaikat. Tar László és csapata már évek óta szólítják kerékpártúrára az újságírókat, és ilyenkor arról is gondoskodnak, hogy egy kis hegymászással a kilátókba is feljussanak, bejárják a kerékpárutakat, és kenuzhassanak is, vagyis ugyanazt az utat tegyék meg, amelyet ők kínálnak a turistáknak.

Az idő szerencsére jó volt, a vendéglátók nem az eső miatt kedveskedtek esőköpennyel, hanem az első állomáson, a Hévízi-tó vizéből táplálkozó patakon kenuzás közben előfordul, hogy a lapát több vizet mer az egy csónakban evezőkre. Mint megtudtuk, ez a patak soha nem fagy be, így semmi akadálya, hogy akár télen is vezetővel evezhessenek a gyerekek és felnőttek is a néhol zsombékos, hínáros patakon. A tanulmányút a Hévízi-tóban és a Festetics Fürdőházban folytatódott. Igaz, előbb megismerkedtek a Hévíz Hotel Spa étterem kiváló kínálatával és a hotelt is bemutatta annak vezetőnője.Holdfénytúra és a Természet Háza

A Badacsony 438 méteres magassági pontjánál 2011-ben újjáépült Kisfaludy-kilátó 18 méter magas tornyából a fonyódi hegyekig lehet ellátni. A vendéglátóktól kapott elemlámpával mászott fel a csoport nagy és bátrabbik része, hiába, este volt, sötét, és csúszós volt az út. De nagy élmény volt a körpanorámában gyönyörködni. Badacsonyban Árvai Gábor történelem-földrajz szakos tanár, a Bakony-Balaton Geopark végzett geotúra-vezetője kalauzolta a csapatot a holdfénytúrán.

A Laposa birtokon várták az újságírókat borbemutatóval és ízletes ételekkel, a pincében Tasner Mónika, a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület munkaszervezet vezetője és Békássy János elnök várta a látogatókat.

Gyenesdiáson Kovács Judit, a helyi tourinform iroda vezetője kalauzolta a csapatot. Ebben a rohamosan fejlődő balatoni községben a négycsillagos Wellness Hotel Katalinban szálltunk meg, ahol most fejeztek be egy kétéves felújítást, konferenciatermet alakítottak ki, és a kerékpárkölcsönzőben is több jó minőségű kerékpár kapott helyet. Innen indult a csoport a kerékpáros túrára másnap. A közelmúltban átadott Természet Háza Látogatóközpontban folytattuk a barátságos Gyenesdiással való ismerkedést. Az idelátogatók számára nem nagy séta megnézni a Festetics Imre Állatparkot, amely a gyerekeknek is nagy élményt jelent.

Gyenesdiáson a Természet Házában Szalóky Szilvia, a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület elnöke üdvözölte a látogatókat, majd Szentes Szilárd, a Természet Háza Látogatóközpont ökoturisztikai vezetője, agrármérnök szakvezetésével ismerhettük meg a házat. A látogatóközpont szakmai csapatában Rajnai Virág természetvédelmi mérnök és Sali Éva geográfus ökoturisztikai munkatársak gondoskodnak arról, hogy az érdeklődő csoportok mindent megismerjenek. Majd újra kerékpárra ültünk, és a híres, a látogatók által nagyon kedvelt Nagymező Erdei Pihenőig kerekeztünk, miközben átmentünk egy kőbányán is.

Összefogtak a TDM szervezetek

Egy kerékpáros mintarégió jött itt létre – Keszthely, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök, Hévíz, Zalakaros TDM-jei összefogásával kerékpáros kölcsönző hálózat alakult ki, amelyet jelenleg is továbbfejlesztenek. A tourinform irodákban lehet kölcsönözni a kerékpárokat, és bármelyik irodába vissza is lehet vinni azokat. Zalakarostól a Badacsonyig 18 túraútvonalon lehet kerekezni. A kijelölt útvonalakon kerékpáros irányító és információs táblák segítik a tájékozódást. A térség biciklis útvonalain további négy nagy túrakört dolgoznak és tábláznak ki a Keszthelyi-hegység, a Kis-Balaton, a Zala-völgye és Hévíz között. A tárolók falán kerékpáros információs térképeket is elhelyeztek, amelyek segítenek a tájékozódásban, felhívják a figyelmet az attrakciókra, de megtalálhatók rajtuk a szervizek, kerékpáros centrumok, étkezőhelyek, távolságok, segélyhívószámok is. A bringázni vágyók útvonaltervezését és tájékozódását segíti a teljesen megújult és kibővített biciklis térkép, mely nemcsak nyomtatott, hanem digitális formában is elérhető.

Az elő- és utószezoni kerékpáros turizmus erősítésére Badacsony és Fonyód, illetve Balatongyörök és Balatonmáriafürdő között hétvégenként hajójáratok indulnak. A Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda május 1. és szeptember 30. között kerékpáros segélyszolgálatot is biztosít.

Keszthelyen a meghívók a Cadillac Múzeumban kalauzolták az újságírókat, ebben a magánmúzeumban tizenhárom karbantartott üzemképes és eredeti Cadillac gépkocsit lehet megcsodálni a korabeli plakátokkal és újságcikkekkel együtt. A 2001-ben az Év Múzeumává választott Balatoni Múzeum megtekintését sem lehetett kihagyni, ahol sikeres múzeumpedagógiát is folytatnak, és rendszeresen rendeznek időszakos kiállításokat.Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk