hirdetés
hirdetés

Közvetlen vonatok a mohácsi busójárásra

Átszállás nélkül juthatnak el Pécsről Mohácsra a sokácok télbúcsúztató, tavaszköszöntő népszokására, a busójárásra utazók.

hirdetés

A könnyebb eljutás érdekében a Pécsről Villány felé induló vonatok február 10-én és 11-én –hosszabb útvonalon – Mohácsig közlekednek és onnan is térnek vissza Pécsre. A megyeszékhelyről 6:55-kor, 11:10-kor, 15:10-kor és 17:10-kor, Mohácsról vissza 11:24-kor, 15:24-kor, 17:24-kor és 19:24-kor indulnak a járatok. Így Villányban az utasoknak nem kell átszállniuk, ami kényelmesebb eljutást jelent. - adta hírül a MÁV-START.

A Mohácsi busójárás hivatalos honlapja szerint a népszokás megjelenéséről a XVIII. század végéről vannak az első adatok. A tavaszi napfordulót követő első holdtöltekor a tülkölő, kereplő, kolompot rázó és „bao-bao!”-t ordítozó busócsoportok tulajdonképpeni célja az volt, hogy házról-házra járva kifejezze jókívánságait, elvégezze varázslatait és részesüljön azokban az étel-ital adományokban, amiket sehol sem tagadtak meg tőlük. Mára az idegenforgalom medrébe terelt népszokás sokat veszített az eredeti hagyományokból, ám látványosság szempontjából sokat nyert. A mai busójárás a régi népszokás központjában, a Kóló téren kezdődik, majd a Duna-parton és a környező utcákban iszonyú zajt keltve ünneplik a farsangot. Szürkületkor visszatérnek a főtérre és a meggyújtott óriási máglya körül táncolnak, dévajkodnak az emberekkel. Ezzel ér véget a Farsangvasárnap. A mohácsiak azonban kedden is farsangolnak, amikor is az újabb főtéri máglyára helyezett, telet jelképező koporsó elégetésével és körültáncolásával búcsúznak a hideg évszaktól, s köszöntik a tavasz eljövetelét.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai