hirdetés
hirdetés

Hétvégéig hétig tart az ingyenzene Budapesten

Mutatjuk hol keresse az erdélyi népzenétől kezdve a jazz feldolgozásokat vagy a rézfúvós huszárok koncertjét.

hirdetés

 Június 1. és augusztus 18. között közel 600 ingyenes, szabadtéri minikoncertet hallgathatnak meg a járókelők , közel 400 zenész, énekes és képzőművész közreműködésével a főváros jellegzetes pontjain legszebb közterein, ikonikus épületek árnyékában. A Zenélő Budapest koncertsorozat ötödik éve tölti meg zenével Budapest különleges tereit, a Vajdahunyadvár udvarától kezdve a Mátyás-templom Zenepavilonjáig.

Az idei nagy közönségsiker – melyet mind a valóságos mind pedig az online térben tapasztaltunk – is bizonyítja, hogy az előző években meglepetés programnak számító koncertek 2019-ben már várt, illetve elvárt programjai lettek a zeneszerető helyi lakosságnak, és sokszor már a turisták is keresik, és a felkeresik a helyszíneket a koncertek időpontjában - írta közleményében a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. Természetesen a „meglepés hatás” is működik mind a mai napig, és az arra járók megállnak, leülnek a zenei élmény húsz percére, hogy azután napjukat megszépítő élménnyel tudják folytatni a városnézést, vagy éppen végezzék teendőiket.

Az idén ötödik évadát záró Zenélő Budapest Európában egyedülálló turisztikai és zenei kezdeményezésnek tekinthető, melynek célja a magyar kultúra szellemi értékének bemutatása, a magyar zenei sajátosságok hangsúlyozása és terjesztése. Idén – megőrizve a korábbi helyszíneket és stílusokat – újabb tematikákat mutat be a program. Így kibővült a zenei kínálat a kávéházi és szakrális zenével, valamint a jazz tematika is erősödött. Emellett 2019-ben újdonság, hogy két új helyszínen – a Magyar Nemzeti Múzeumban, valamint a Millenáris Parkban – gyerekprogramok, ez utóbbi helyen és a Várkert bazárban pedig ifjúsági koncertek gazdagítják tovább az eddig is széleskörű koncertkínálatot. Ezen túlmenően a Budai vár Hollós kapuja, a Hegyvidéki Kulturális Szalon kávézó-terasza, a Március 15. tér, a Szépművészeti Múzeum, valamint a Várkert Bazár Szárazárok színpada jelentkezik új színhelyként 2019-ben.

A korábbi koncert színhelyek nagy része változatlan: a Várkert Bazár Gloriettje, a Szent István Bazilika előtti tér, a Vajdahunyadvár udvara, a margitszigeti Zenélő kút, a Műcsarnok lépcsője, a Központi Vásárcsarnok, a Szentháromság téri zenepavilon és a Magyar Nemzeti Galériánál, a Savoyai terasz.

A Zenélő Budapest sorozatban összesen közel négyszáz zeneművész lép fel, a gyönyörű történelmi színhelyekhez köthető – külön erre az alkalomra készült – kamarazenei műsorokkal, melyek a zeneirodalom remekeiből, többek között Liszt, Erkel, Bartók, Bach, Haydn, Mozart, Schubert, Csajkovszkij, Chopin, Paganini, Bizet, Verdi, Debussy, Ravel, Muszorgszkij műveiből válogatnak. A fellépő művészek Budapest kiváló zenekarainak – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Budapesti Fesztivál Zenekar, a Duna Szimfonikus Zenekar, a Concerto Budapest – rendszeresen együtt kamarazenélő muzsikusai, valamint kiváló népzenészek, világszínvonalú jazz formációk és szólisták, kiváló vokális kórusok, illetve az új generációk kimagasló tehetségei.

Az új helyszíneken is gazdag a programkínálat: a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében fafúvósok operaénekessel és a Millenáris Parkkal együtt gyerekelőadások, könnyűzenei tehetségek műsora, a Szépművészeti Múzeum előtt szaxofon kvartett emeli majd a hangulatot. A Budai vár Hollós kapujánál huszárzenekari térzene harsan majd fel. A régi pesti kávéházak hangulatának felidézéséhez a Március 15. téren és a Hegyvidéki Kulturális Szalon kávézójában szerveznek koncerteket.  

Az utolsó héten is érdemes meglátogatni a Zenélő Budapest helyszíneit, a művészeti paletta jelentős része még ezekben a napokban is elcsíphető.

Programok az augusztus 12-18. közötti héten:

Március 15. tér: minden kedden 19:00 órától – A Gyenes Quintet smooth jazz koncertje

Hegyvidéki Kulturális Szalon Minden szerdán 19:00 órától – Joe Fritz és Gáspár Pál light jazz duója Minden csütörtökön 19:00 órától – Pocsai Kriszta és Oláh Dezső swing koncertje

Vásárcsarnok: minden pénteken 11:00 órától – Tradícionális cigányzene

Magyar Nemzeti Galéria: minden szombaton 16:00 órától – Jazzgitárosok és festők performansza

Magyar Nemzeti Múzeum kertje: minden szombaton és vasárnap 17:00 órától – Fafúvósok és operaénekes

Margitszigeti Zenélő Kút: minden pénteken, szombaton és vasárnap 17:00 órától – Női vonósnégyes és klarinétművész koncertje

Műcsarnok: minden pénteken és vasárnap 11:00 órától – Klasszikusok jazz hangszerelésben

Bazilika: minden vasárnap, hétfőn és kedden 16:00 órától – Harangjáték és fuvolaszó

Szépművészeti Múzeum előtere: minden szombaton 11:00 órától – Szaxofon kvartett

Vajdahunyadvár: minden pénteken, szombaton és vasárnap 11:00 órától – Erdélyi népzene

Budai Vár, Hollós kapu: minden szombaton és vasárnap 17:00 órától – Huszárruhás rézfúvósok

 A Zenélő Budapest koncertsorozat Budapest Főváros Önkormányzata hivatalos turisztikai- és fesztiválszervező cége, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezésében, Budapest Főváros Önkormányzata és a Miniszterelnöki Kabinetiroda támogatásával valósul meg. A projekt ötletgazdája Götz Béla és Götz Nándor, művészeti vezetője Götz Nándor.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai