hirdetés
hirdetés

Nagyobb bajban a hazai gyógyfürdők, mint gondolnánk

Nagyarányú elvándorlással számolnak a béremelés most bejelentett változásai miatt.

hirdetés

A Magyar Fürdőszövetség hozzánk (is) eljuttatott hivatalos leveléből közlünk részleteket:

A Magyar Fürdőszövetség felhívja az Emberi Erőforrások Minisztériumának figyelmét, hogy a napokban bejelentett orvosi és egészségügyi szakdolgozói béremelés kiterjesztése szükséges a hazai gyógyfürdőkben szolgálatot teljesítő (gyógyászati ellátásban részt vevő) orvosokra és szakdolgozókra is. Amennyiben a béremelés csak a kórházi szakellátásban tevékenykedő orvosokra terjed ki, úgy drasztikusan tovább fog nőni az ágazaton belüli bérfeszültség és jelentős szakember elvándorlás várható a gyógyfürdők felől az állami ellátórendszer intézményei felé.

A fürdőgyógyászati területeken dolgozó orvosok, szakemberek elhivatott munkájára nagy szükség van, hiszen mind preventív jelleggel, mind rehabilitációs céllal tudják segíteni az aktív dolgozók egészségének megőrzését, visszaszerzését, nem utolsó sorban csökkenteni a hevenyen kialakuló mozgásszervi megbetegedések okán táppénzen töltendő napok számát és ezzel tehermentesítik az állami ellátórendszert.

A Fürdőszövetség szerint, amennyiben a szakképzett reumatológus, fizioterápiás szakorvosok, gyógytornászok, fizioterápiás szakasszisztensek és gyógymasszőrök a bérfeszültség miatt a kórházakba „vándorolnak”, úgy a jelenleg is válságos helyzetben lévő fürdőágazat nem fog semmilyen utánpótlást találni, így számos fürdőgyógyászat nem fog megfelelni a törvényi előírásoknak és kénytelen lesz beszüntetni a tevékenységét. Jelenleg a magyarországi fürdők 18 ezer főnek biztosítanak megélhetést, de közvetve több százezer főnek ad munkát az egészségturizmus.

Boros László Attila elnök

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai