hirdetés
hirdetés

Nyíregyháza is ünnepelt a Turizmus Világnapján

Sóstói idegenvezetés, gasztronómiai ínyencségek, gyógynövényvásár és kézművesek kavalkádja várta a látogatókat.

hirdetés

Hazánkban negyedik alkalommal kerül sor a turizmus napjának megünneplésére. A Nyírség Turizmusáért Egyesület és a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. a turizmus napon köszöntötte a turizmusból, illetve a turizmusért élő és dolgozó szolgáltatókat. Az eseményt Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere is megtisztelte jelenlétével. A turizmusnak kiemelkedő jelentőséget tulajdonító városvezető méltatta a vállalkozások elmúlt időszakban tett erőfeszítéseit. A polgármester továbbra is elkötelezett az ágazat iránt, amely a GDP közel 10%-át termeli meg hazánkban. Az összes foglalkoztatott 13-14%-ának, mintegy 400-450 ezer embernek ad munkát, és Nyíregyházán is sokan élnek belőle. Polgármesterként kiemelt figyelmet fordít a húzóágazatra, személyesen aktív szerepet vállal a desztináció népszerűsítésében. A rendezvényen kötetlen beszélgetés keretében vázolódtak a következő időszak főbb teendői és feladatai.

Nyíregyháza egyre vonzóbb és divatosabb célpont a turisták számára, a városvezetés, a helyi szolgáltatók és turisztikai vállalkozások együttműködésének is köszönhetően.  A szolgáltatókkal közösen szervezett, a kínálatot piacra segítő akciók valósultak meg az elmúlt években, s szándékaik szerint mindez a jövőben is folytatódni fog. Továbbra is fontos, hogy a turizmusban részt vevő kis- és középvállalkozások a lehető legnagyobb mértékben bevonhatóak legyenek ebbe a folyamatba.

Nagymértékben nő a vendégéjszakák száma

2013-ban a feltörekvő turisztikai célterület jóval az országos vendégforgalom 5,3%-os bővülése felett volt képes növelni vendégforgalmát: a városban a belföldi vendégéjszakák száma 30%-kal, a külföldi vendégéjszakák száma 33%-kal emelkedett, s idén további két számjegyű növekedés várható. Az előzetes KSH adatok alapján 2014. július 31-ével bezárólag a vendégéjszakák száma Nyíregyházán az elmúlt évi időszakhoz képest 11,7 %-kal nőtt.

A vendégéjszakaszám folyamatos növekedésének köszönhetően minden évben nő az idegenforgalmi adóbevétel - 2013-ban 62%-kal -, melyet a város teljes egészében visszaforgat a turizmusba a turisztikai attrakciókon, rendezvényeken és a TDM szervezeten keresztül. Az elmúlt évek teljesítményeit szakmai elismerések is bizonyítják. 2013-ban a város megkapta „Az év feltörekvő turisztikai települése” díjat, 2014-ben pedig elnyerte „Az év turisztikai városa” címet.

A nemzeti turisztikai marketingszervezet által kezdeményezett, a Turizmus Világnapjához kötődő számos akcióhoz Nyíregyháza is csatlakozott. Szeptember 27-én szombaton a nagyközönség számára két alkalommal sóstói idegenvezetést indítottak, amelyen kedves meglepetésként az Asszonyságok-kedvencével, avagy Krúdy kedvenc almás kockájával várták a részvevőket. A Turizmus Világnapja kapcsolódik a Szeretlek Magyarország nyíregyházi programhoz, ahol a színpadi rendezvények mellett Tirpák utcza (gasztronómia), Herbária utcza (gyógynövényvásár) és Kézművesek utczája várja a vendégeket.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk