hirdetés
hirdetés

Síköltésben milliárdokat tarthat itthon a járvány?

Évente félmilliós tömeget mozdít meg Magyarországon a síszezon, tízből kilencen a nemzetközi helyszínek bevételeit növelik. A koronavírus-­járvány miatt beszűkült lehetőségek most esélyt adnak a hazai centrumok érvényesülésének.

hirdetés

A magyar síköltések minden egyes százalékának itthon tartása egymilliárd forinttal emeli a hazai sípiac forgalmát – erről Fehér Gyula, a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter (Klaszter) elnöke beszélt a Világgazdaságnak. Elmondta, hogy a magyarok közül mintegy félmillióan síznek évente, a teljes költés százmilliárd forint körül alakul. Ebben benne van a felszerelésekre, az utazásokra és a síközpontok használatára kiadott pénz is. A statisztikákból viszont az is kiderül, hogy ennek az összegnek a 80-90 százalékát külföldön költik el.

A Klaszter azon dolgozik, hogy ebből minél nagyobb szeletet hozzon haza, a jelenlegi járványhelyzet pedig segítheti ezt a törekvést. Akik még soha nem síeltek itthon, azoknak a jó része most megszólítható egy-egy alkalomra, hogy kipróbálja a magyarországi síterületeket – mutatott rá az elnök. Szerinte van rá esély, hogy a járvány miatti szigorítások kedvezően hatnak az itthoni létesítmények árbevételére, illetve ismertségére. Ugyanakkor kiemelte, hogy miközben a liftjegyek értékesítése várhatóan növekszik majd, a síkomplexumoknál működő vendéglátás korlátozottsága kockáztatja a bevételek alakulását.

Fehér Gyula annak látja realitását, hogy jövő húsvétra rendeződhet a helyzet, olyannyira, hogy ismét normál keretek között legyenek látogathatók a nemzetközi síközpontok, így a külföldre irányuló síturizmus nem konkurál az idei szezonban a belföldi helyszínekkel. A pandémia nyomán a környező országok síinfrastruktúrái is a belső keresletre építenek: zömében nyitva vannak a szlovén, szlovák, cseh, román, bosnyák, szerb pályák, miközben a három nagy alpesi terület (osztrák, olasz, francia) bezárt. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a hazai síszolgáltatás nem mérhető az utóbbiakhoz. A mi pályáinknak más a céljuk, mint a 2-3 ezer méteres hegyeken kialakítottaknak. Leginkább oktatásra alkalmasak.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai