Zöld megoldások, szélvész iramú növekedés, folyamatos flottacsere

Zöld megoldások, szélvész iramú növekedés, folyamatos flottacsere 

Több mint 3 ezer alkalmazott, 68 úti cél és 186 db Airbus A320, valamint A321 típusú repülőgépből álló flottájukkal 51,1 millió utas szállítottak járataikkal a 2023. március 31-én záródó pénzügyi évben – ez az eddigi mérleg, amelyet Radó András, a Wizz Air kommunikációs igazgatója von meg azon a reggeli rendezvényen, amelyre a sajtó képviselőit hívták el.
Növekedés és fenntarthatóság a lett légitársaságnál

Növekedés és fenntarthatóság a lett légitársaságnál 

Az airBaltic immár 70 célállomásra indít járatokat Rigából, Tallinnból és Tamperéből. 2022 decemberében 288 900 utast szállított, 62 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában és 3140 járatot üzemeltetett, ami 12 százalékkal több, mint 2021 decemberében. 
Az airBaltic alkalmazottainak száma egyre nő

Az airBaltic alkalmazottainak száma egyre nő 

Az airBaltic lett légitársaság bejelentette, hogy a társaság alkalmazottainak száma meghaladta a 2000 főt, ami minden idők legmagasabb létszámát érte el a légitársaság 1995-ös alapítása óta. Az airBaltic csapatának legújabb tagja a légitársaság ügyfélkapcsolati csoport rigai központjában fog dolgozni.
Ha most Nyugat-Európába készül - ezzel számoljon

Ha most Nyugat-Európába készül - ezzel számoljon 

Ismét gyorsan terjed a koronavírus Nyugat-Európában. Több országban rég nem látott, és nyáron eddig példátlan esetszámokat jelentenek.
Mekkora lesz a globális fellendülés?

Mekkora lesz a globális fellendülés? 

A gazdaság újranyitása után arra számítunk, hogy a globális növekedés 2021-ben és 2022-ben is erős marad, még akkor is, ha a fellendülés egyenetlen lesz.
Az Emirates már járvány előtti kapacitásához közelít

Az Emirates már járvány előtti kapacitásához közelít 

A légitársaság újabb 29 városba indította újra járatait, illetve sűrítette menetrendjét, és ez közel 270 járatot érint.
Soha nem látott csúcson a budapesti bringázás

Soha nem látott csúcson a budapesti bringázás 

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15%-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. Soha nem mértek ennyi embert, 2020-ban összesen 2.771.710. kerékpározót számoltak ezeken az útvonalakon.

Síköltésben milliárdokat tarthat itthon a járvány? 

Évente félmilliós tömeget mozdít meg Magyarországon a síszezon, tízből kilencen a nemzetközi helyszínek bevételeit növelik. A koronavírus-­járvány miatt beszűkült lehetőségek most esélyt adnak a hazai centrumok érvényesülésének.
Újra elkezdtek bezárkózni az országok

Újra elkezdtek bezárkózni az országok 

Sosem látott intenzitású a koronavírus terjedése a világban, még olyan országokban is felütötte a fejét ismét a járvány, amelyek sikeresen kezelték az első hullámot. Miközben a legtöbb ország vezetése nem hajlandó ismét bezárkózni a gazdasági károk elkerülésének érdekében, több újrafertőzödött terület önkormányzata döntött úgy, hogy ismét korlátozzák a beutazást bizonyos helyekről, illetve van, ahol a kijárási korlátozásokat is újra bevezették, adta hírül a Portfolio.hu portál.
Rekordmértékű szállodaboom-nak tanúja az ország

Rekordmértékű szállodaboom-nak tanúja az ország 

Jelentős növekedés volt tapasztalható a szállodaépítésekben a tavalyi évben, 2019-ben minden eddigi rekordot megdöntött az építési fázisba lépő beruházások összértéke. Összesen 77 milliárd forintot tett ki a megindult kivitelezések összege, ami már a 2017-es és 2018-as jobb eredményeket produkáló évhez képest is 77-83 százalékos bővülést jelentett, az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint - írja a Portfolio.hu.

Hatodik éve folyamatos a növekedés az Orbisnál 

Lengyelország és Kelet-Európa legnagyobb szállodaipari befektetőcsoportja, az Orbis eredménye hatodik éve folyamatosan nő. A bevétel 4,6 százalékkal, az üzemeltetési EBITDA pedig 12,6 százalékkal emelkedett 2018-hoz képest. Az egy kiadható szobára jutó árbevétel (RevPAR) csoportszinten 5,5%-kal, Magyarországon pedig jelentősen átlag felett, 9,1%-kal növekedett.

Világszinten 4 százalékkal nőtt a turizmus 2019-ben 

A tavalyi év elején megfogalmazott várakozásoknak megfelelően világszinten 4 százalékkal nőtt a turizmus 2019-ben - közölte a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) hétfőn Madridban ismertetett éves jelentésében.

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban 

Rekordot döntött tavaly a magyar turisták száma és a vendégéjszakák mennyisége is Horvátországban, ezzel folytatódott az évek óta tartó tendencia - tájékoztatta a Horvát Turisztikai Közösség budapesti képviseletének igazgatója pénteken az MTI-t.

Tovább nőtt a magyar vendégforgalom Máltán 

Málta továbbra is egyre népszerűbb úticél a magyar utazóközönség körében. 2019. január - szeptember időszakban több mint 31%-kal több utas magyar utazott Máltára, mint egy évvel korábban.

A téli időszak egyik kedvenc belföldi úti célja lehet Sárvár 

A vendégéjszakák számának emelkedésében még a legnagyobb fürdővárosokat is lekörözi.

Sikeresen zárta a harmadik negyedévet is a hazai turizmus 

Tovább bővült a turizmus a harmadik negyedévben, a Szallas.hu becslése szerint közel tíz százalékos a növekedés. Siófok, Hajdúszoboszló és Budapest vonzotta a legtöbb vendéget. Az utolsó negyedév is erősen indul a november elsejei hosszú hétvégének köszönhetően. Vannak még szabad szálláshelyek, a népszerű fürdővárosok a legkeresettebb úti célok.

Idén pünkösdkor 10 százalékkal többen utaztak vonattal 

Több mint 575 ezer utas vette igénybe a MÁV-START járatait az ünnepi hétvége alatt, ami 9,6 százalékos növekedés az előző év pünkösdi időszakához képest. Az elmúlt 5 év legnagyobb pünkösdi forgalmát érte el a vasútvállalat. Legtöbben a hosszú hétvége előtti pénteken vonatoztak, míg a legnagyobb növekedést szombaton érték el, aznap 12,7 százalékkal többen utaztak vasúton.

Budapest a 3. a világranglistán 

A kínai Xi’an és az indiai Ahmedabad után Budapesten nőttek legnagyobb mértékben az ingatlanárak az elmúlt évben, derül ki a Knight Frank globális lakáspiaci indexéből. A tanulmány szerint Budapesten 19 százalékos volt az áremelkedés 2017 és 2018 harmadik negyedéve között, amelyet a Duna House adatai is alátámasztanak.

Magyarországra irányuló kínai turistaforgalom 14%-kal nőtt és még tovább is fog 

Jövő nyártól a világ hetedik legnagyobb légitársasága, a China Eastern várhatóan heti négy alkalommal közvetlen repülőjáratot indít Sanghaj és Budapest között - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői sanghaji megbeszélései után.

35 százalékos növekedés az Airbnb-nél 

Tavaly a budapesti Airbnb szállásokon eltöltött vendégéjszakák száma megközelítette az 1,5 milliót, 35 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbit - közölte a Colliers International az MTI-vel szerdán.

A nehézségek ellenére szerény nyereségnövekedés 

A magasabb üzemanyagárak, forgalomirányítók sztrájkja és az Air Berlin gépei átvételének a költségei által támasztott nehézségek ellenére bevételének és működési eredményének szerény csökkenése mellett is nőtt valamelyest a Lufthansa Group német légitársaság nyeresége az év első felében.

A belföldi kereslet volt a növekedés motorja: megérkezett a friss TrendRiport! 

Május hónapban a magyar szállodák forgalmának növekedése országos szinten 806%-kal, Budapesten 6,3%-kal A budapesten kívüli szállodákban 11,4%-kal, a balatoni régióban 17,9%-kal haladta meg az előző évi eredményeket. Szerepe volt ebben a forint-euró árfolyamnak is, előbbi 2,2%-kal gyengébb volt a tavalyinál. Megjelent a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) az év első öt hónapjának forgalmi adatait elemző trendriportja. 

Másfélszeresére nőne a kisadózók tételes adója? 

„Van még két-három hetünk arra, hogy elvégezzük a modellszámításokat és feltérképezzük a vállalkozások véleményét a kata esetleges módosításáról” – mondta a Független Hírügynökségnek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Parragh László négy lehetséges forgatókönyvet vázolt fel a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) lehetséges jövőjéről. Adóemelés is benne van a pakliban. Az idén katából közel 113 milliárd forint költségvetési bevételt terveznek.

A május is erős volt: 7,5 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma 

2018. májusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,6%-kal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 7,4%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 10%-kal emelkedett - derül ki a KSH legfrissebb jelentéséből.

Az euróövezetben és az EU-ban egyaránt emelkedtek a lakásárak 

Az idei első negyedévben az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt emelkedtek a lakásárak az EU statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közzétett kimutatása szerint.

Jelentős növekedés a Wizz Air-nél 

Jelentősen, 22 százalékkal 275 millió euróra javította adózott eredményét a magyar hátterű Wizz Air diszkont légitársaság a március 31-ével zárult pénzügyi évben - derül ki a társaság honlapján közzétett pénzügyi jelentésből.

12,4 százalékkal nőttek a keresetek az első negyedévben 

Nagymértékben, 10,2 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek 2018. első negyedévében Magyarországon, a bruttó és nettó bérek egyaránt 12,4 százalékkal nőttek. A 2016 novemberi hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően – a tavalyi évet és az idei első negyedévet figyelembe véve - több mint 20 százalékkal emelkedtek a keresetek a nemzetgazdaságban, ami tovább segíti felzárkózásunkat az európai bérekhez. A több mint öt éve töretlenül emelkedő reálbérek igazolják, hogy egyre jobban megéri dolgozni hazánkban.

Márciusban is jól teljesítettek a szállodák 

A szállodák márciusban az első két hónapnál is nagyobb mértékű növekedést értek el. Forgalmuk országos szinten 18,4%-kal, budapesten 17%-kal, a budapesten kívüli szállodákban 19,8%-kal, a balatoni régióban 30,2%-kal volt magasabb a tavalyinál.   

16,9%-os növekedés az első negyedévben 

Minden korábbi rekordot megdöntött a Budapest Airport első negyedéves utasforgalmi növekedése; a 16,9 %-os bővülés majdnem háromszorosan meghaladja az EU-repülőterek 6,2 %-os növekedési átlagát. 

Máltával ébredni 

A Máltai Idegenforgalmi Hivatal az idei év turisztikai újdonságait, szakmai híreit és tudnivalóit egy szakmai reggeli keretében osztotta meg a Corinthia Hotelben. A szállodalánc egyébként Máltáról indult.

Rekord ütemben nő a légi teheráru szállítás 

Az európai átlagot jóval meghaladó mértékben folytatódott a légi teheráru szállítás növekedése a budapesti repülőtéren. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér partnerei havi 10 ezer tonnát meghaladó mennyiségű árut kezeltek idén februárban is, ami az év első két hónapjában további 17,4 %-os növekedést jelentett a tavalyi rekord évhez képest. Az európai piacon 8,4 %-os volt a bővülés 2018 januárjában.

A negyedik negyedévben is bővült a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás 

A KSH héten közzétett adatai alapján a bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2017 IV. negyedévében 4,4%-kal meghaladta az előző év azonos időszakát.

Újra szívesen utazunk Franciaországba 

Visszatértek a külföldi turisták Párizsba, és 2017-ben rekordot döntött a turizmus az azt megelőző két, a terrortámadások miatt gyenge év után - adta hírül az MTI.

30 százalékkal nőtt a Szallas.hu 

A legnagyobb bővülést a kisebb szobaszámú szálláshelyeknek jósolják, míg a szállodák piacán átlag alatti növekedést feltételeznek. Azok a szálláshelyek lesznek keresettek a Z-generáció körében, amelyek aktív kikapcsolódást és gasztronómiai élményt kínálnak.

Rájár a rúd a Ryanairre 

Az ír diszkont légitársaság forgalma 2014 óta a leglassabb növekedést produkálta. 

Kétszámjegyű növekedés az easyJetnél 

Az ősz első hónapjában 11 százalékkal többen utaztak az easyJettel, mint tavaly ebben az időszakban, ez most 7 718 714 utast jelentett. A járatok telítettsége 93,6 százalék volt. 

Tovább nőtt a légi áru- és utasforgalom 

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint erős növekedés volt tapasztalható a világban az áru- és személyszállítási szektorban is júliusban.

Duplájára nő az idegenforgalmi adó a Baleár-szigeteken 

Megduplázzák az idegenforgalmi adót (Ecotasa) a Baleár-szigeteken 2018-tól - jelentette be a döntést a helyi kormányzat turizmusért felelős tanácsosa a Palma városában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

A szakértők szerint csúcson van a magyar turizmus 

Tovább folytatódik a turizmus dinamikus növekedése az év hátralévő részében, a nyári főszezon pedig az eddiginél is jobb eredményeket hozhat az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint.

Nőtt az utasforgalom az easyJetnél 

Idén júliusban tudta növelni számait az easyJet, 8,9 százalékkal többen utaztak az európai légitársasággal, mint tavaly ebben az időszakban. 

Egyre több a turista Spanyolországban 

Meghaladta a 36,3 milliót a Spanyolországba látogató turisták száma az idei első fél évben, ami 11,6 százalékkal több mint tavaly ugyanebben az időszakban - közölte hétfőn a spanyol statisztikai hivatal (INE).

Nőtt az utasforgalom az európai repülőtereken 

A szomszédos országok közül Bulgária, Csehország és Lengyelország után a magyarországi repülőtér produkálta a legnagyobb növekedést az utasforgalomban. Az EU-n kívül az izlandi repülőtérre utaztak a legtöbben. 

Hat éve nő a német turizmus 

„A 2015-ös számok meghaladják saját várakozásainkat és a UNWTO előrejelzéseit is” – mondta Petra Hedorfer, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) vezérigazgatója az utazási szakma egyik legfontosabb éves seregszemléjén, az 50. berlini ITB-n, a DZT eredményeit bemutató sajtókonferencián.

Masszív növekedés, sikeres modell 

Masszív növekedés, sikeres modell

Hol állunk a nemzetközi versenyben? 

A Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma öt év alatt 45%-kal nőtt, de az egy főre jutó fajlagos turisztikai mutatók továbbra is alacsonyak, van tér a további növekedésre. A Roland Berger tanácsadó cég 13 európai város turisztikai teljesítményét összehasonlító tanulmánya szerint akár egymilliárd eurós bevételnövekedés érhető el Budapest számára három–öt éves távon. A kulturális és éjszakai élet felpezsdülése, az éttermek fejlődése, az egyre gyakoribbá váló filmforgatások, illetve a közösségi szállásmegosztás előretörése mind hozzájárul a magyar főváros turisztikai fejlődéséhez.

Az Y generáció turisztikai célpontja lehet Románia 

Az Ernst & Young tanácsadói cég felmérései szerint az Y generáció (1981 és 2000 között születettek) számára Románia csábító turisztikai célpontnak bizonyul.

Öt százalékkal bővült a legnagyobb európai diszkont légitársaságok utasforgalma 

Mintegy öt százalékkal bővült Európa két legnagyobb diszkont légitársasága, a Ryanair és az easyJet utasforgalma októberben 2013 októberéhez képest, míg a kisebb Norwegian 15 százalékos javulást ért el.

Nőtt a légi utasforgalom szeptemberben 

Nőtt a globális légi utasforgalom az idén szeptemberben 2013 szeptemberéhez képest a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) és a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) felmérése szerint is.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!