hirdetés
hirdetés

Textiltrendek a FUGA-ban

A legújabb textiltrendeket mutatja be a Texhibition című kiállítás február 3 - 26. között a FUGA-ban. A hetedik alkalommal látható válogatásban a magyar textilművészek újdonságai mellett a Hollandiában élő magyar származású Lénárd Ilona munkái is szerepelnek.

 

hirdetés

Az először 2015-ben, Szigeti Szilvia textilművész kezdeményezésére megrendezett Texhibition elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a textiliparra, a területen tevékenykedő tervezőkre és a műfajban rejlő lehetőségekre.

A felkért dizájnerek és gyártók szoros együttműködésében prototípus-kollekciók valósulnak meg, amelyeket a projektben részt vevő tervezők később szabadon felhasználhatnak, valamint közösen keresik a további értékesítési, fejlesztési lehetőségeket, nemzetközi kapcsolatokat. Az aktuális újdonságok egy részét hagyományosan a Határtalan Design kiállítás keretében láthatta először a közönség tavaly ősszel a Kiscelli Múzeumban.

Forrás: FUGA
Forrás: FUGA
 

Idén a bemutatón 25 alkotó munkái kaptak helyet. A különböző stílusirányzatokat képviselő iparművészek lakástextíliái mellett egyedi munkák is láthatók lesznek.
A kezdeményezés a generációk közötti párbeszéd elősegítésére is törekszik, hiszen a tapasztalt tervezők mellett minden évben négy-öt pályakezdő fiatal is meghívást kap a részvételre.

A Texhibition minden évben meghív külföldi alkotókat is. Idén a magyar-holland vizuális művész, Lénárd Ilona kap bemutatkozási lehetőséget. A dizájner egyetemistaként Budapesten színészi tanulmányokat folytatott, később szobrászatot tanult. Kas Oosterhuis építésszel 1983 óta dolgozik együtt, és a vele folytatott közös munka hatására fordult a művészi ágak közötti alkotói folyamatok felé. Építészekkel együttműködve interaktív tereket alkot, absztrakt kalligrafikus festményeket fest, szőnyegeket tervez, és újabban robotokkal kivitelezett festményeket is készít. A mostani kiállításon az Omniverse kárpitjai szerepelnek, amelyek a művész absztrakt akrilfestményeinek digitalizált változatai alapján készültek a tilburgi Textielmuseum Textiellabjában.

    

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk