hirdetés
hirdetés

Turisztikai termék lett a Természet Operaháza Fesztivál

Az elmúlt évben kiemelkedő eredményeket értek el a Tisza-tó idegenforgalmában - mondta Molnár Anita igazgató azon a tanulmányúton, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatósága szervezett. A régióban 2015-ben - az előző évihez képest - két és fél százalékkal több vendéget fogadtak, illetve hat és fél százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma.

hirdetés

A tanulmányút résztvevőit Poroszlón, a községháza dísztermében fogadták, ahol az igazgatónő azt is hangsúlyozta, hogy a vendégek tavaly átlagosan 2,4 napot töltöttek el a Tisza-tónál. A hazai turistákon kívül lengyel, román és szlovák vendégek is jöttek ide. Molnár Anita arra is utalt, hogy idén is jelentős vendégfogalomra számítanak és főleg azokat várják, akiknek fontos, hogy szabadidejüket a természetben töltsék el, és szívesen sportolnak.

Molnár Anita turisztikai igazgató (Fotó: Mentusz Károly)
Molnár Anita turisztikai igazgató (Fotó: Mentusz Károly)

Kétszázezer vendég az ökocentrumban

Ezután Bornemissza János polgármester Poroszló legnagyobb turisztikai attrakciójáról, az ökocentrum jelentőségéről beszélt. A 2012 tavaszán nyitott látványos létesítményben tavaly több mint 200 ezer látogatót fogadtak. A vendégek többsége a tornyot és az akváriumot kedveli, mert közel kerülhetnek a halak és a madarak világához. Az önkormányzat arra törekszik, hogy a következő időszakban tovább fejlesszék és bővítsék a centrumot. Ennek érdekében hamarosan pályázatot nyújtanak be támogatásra. Céljuk, hogy a Kárpát-medence élő halfajait is bemutassák majd az érdeklődőknek. A tervek elkészültek, és abban bíznak, ha támogatásban részesülnek, akkor még az idén ősszel elkezdhetik a fejlesztési munkálatokat, amit az elképzelések szerint 2017 májusára be is fejeznének.

A Tisza-tavi Ökocentrum (Fotó: Mentusz Károly)
A Tisza-tavi Ökocentrum (Fotó: Mentusz Károly)


Akváriumi pillanat (Fotó: Mentusz Károly)
Akváriumi pillanat (Fotó: Mentusz Károly)


Tanösvények az ökocentrumból nézve (Fotó: Mentusz Károly)
Tanösvények az ökocentrumból nézve (Fotó: Mentusz Károly)


Bornemissza János, Poroszló polgármestere (Fotó: Mentusz Károly)
Bornemissza János, Poroszló polgármestere (Fotó: Mentusz Károly)


- Ilyen korán, mint idén márciusban még soha nem állították be a Tisza-tó nyári vízszintjét - utalt erre a fontos munkára Fejes Lőrinc, a Közép-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnökségének vezetője. - A zsilipeket is kinyitották, így már csónakázhatnak és a madarakat is megfigyelhetik a turisták. A szakember rámutatott, hogy egy éve nyitották meg Közép-Európa leghosszabb, 1371 méternyi hallépcsőjét. Amellett, hogy ez egy érdekes látványosság lett, biztos feltételeket nyújt a halaknak az átjárásukhoz. Fejes Lőrinc méltatta a Tisza-tó két partján kialakított kerékpárút jelentőségét is, amelyet különösen a nyári időszakban sok turista vesz igénybe. A felméréseik szerint a kerekezők legtöbben Budapestről, a Dunántúlról és a Tiszántúlról érkeznek rendszeresen, és főleg a 30-50 év közötti korosztály él ezzel a sportolási lehetőséggel. Bíznak abban, hogy az idei szezonban is sok látogató érkezik hozzájuk.

Fejes Lőrinc szakaszmérnökség-vezető (Fotó: Mentusz Károly)
Fejes Lőrinc szakaszmérnökség-vezető (Fotó: Mentusz Károly)


A továbbiakban az újságírók Kis János, a poroszlói Ökocentrum igazgatója kalauzolásában ismerkedtek meg a poroszlói Ökocentrum életével. Mint kitűnt, a magyarokon kívül főleg lengyel és szlovák vendégeket fogadtak tavaly, 2016-ban pedig szintén körülbelül 200 ezer látogatóval számolnak. Az év elején karbantartási munkálatok folytak az épületben, január 23-án nyitottak meg. Hat nyelven nyomtatták ki az idei évre szóló eseménynaptárukat. Az igazgató kiemelte, hogy március 15-én kétezer látogatóval hajókirándulást is szerveztek. Ám közeleg a tanévvégi osztálykirándulások időszaka is, melyekre az iskoláknak pedagógiai programcsomagot ajánlanak.

A tiszai hajósok világát idézik meg

A tanulmányút résztvevői ezt követően Tiszafüredre látogattak, ahol az Öreg Halász Étteremben finom falatokra invitálták őket. Itt elhangzott, hogy 2016 a Gasztroélmények éve, amelyre valamennyi hazai turisztikai régió egyedi specialitásokkal készül. Ezért a vidéki ízekre igyekeznek ráirányítani a figyelmet. A Tisza-tónál egy nagy halteszttel is készülnek: húsz étterem halászlevét értékeli és választja ki közülük a legjobbat egy szakmai zsűri.

Bejelentették azt is, hogy a Tisza-tónál ebben az évben a Természet Operaháza címmel rendeznek fesztivált július 15-17-e között. Ennek programjáról a tiszafüredi négycsillagos Balneumban sajtótájékoztató keretében beszéltek a szervezők. Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke és Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke méltatta azt a közös kezdeményezést és összefogást, melynek eredményeként sikerrel tarthatják meg a fesztivált. Ezzel új erőt és lendületet adhatnak a tisza-tavi turizmusnak.

Kovács Sándor közgyűlési elnök (Fotó: Mentusz Károly)
Kovács Sándor közgyűlési elnök (Fotó: Mentusz Károly)


Szabó Róbert közgyűlési elnök (Fotó: Mentusz Károly)
Szabó Róbert közgyűlési elnök (Fotó: Mentusz Károly)


Debreceni Ildikó, a fesztivál igazgatója hangsúlyozta, hogy a három napos eseményen változatos programmal várják az érdeklődőket, amely minden korosztálynak testi-szellemi kikapcsolódást biztosít majd. Többek között lesz jelmezkiállítás, a látogatók betekinthetnek a színházi élet különleges világába, ezek mellett neves előadóművészek és zenekarok adnak műsorokat. Megrendezik a Tisza-tavi kerékpáros tókerülő túrát is. A kulturális élvezetek mellett a vendéglátók bemutatják a helyi gasztronómiai specialistásokat. A zárónapon pedig új kezdeményezéssel debütálnak, miután a kerékpárokat csónakokkal cserélik fel, és a biciklitúrákhoz hasonlóan különleges helyszíneken minikoncerteket hallgathatnak meg a résztvevők. A szervezők a Tiszai-hajósok világát idézik meg.

Debreceni Ildikó fesztiváligazgató (Fotó: Mentusz Károly)
Debreceni Ildikó fesztiváligazgató (Fotó: Mentusz Károly)

A program keresetbővülést eredményezhet

A fesztivál igazgatója kiemelte, hogy a Természet Operaháza fesztivál arra hivatott, hogy a turisztikai és kulturális rendezvényekkel fellendítse a tisza-tavi régió településeinek gazdaságát. Az érkező vendégek jelentős része ugyanis szálláshelyeket foglal, ezzel növekszik a vendégéjszakák száma, miközben a vállalkozók a teljes ellátásukról gondoskodnak. A végső cél, hogy felépítsék a Természet Operaházának épületét a Tisza-tónál. Ez olyan nemzetközi, nyári fesztiválnak adhat helyet, melynek köszönhetően egy éjszaka akár négyezer néző is megtekinthetné a világhírű operaénekesek előadását.

Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Tisza-Tavi Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Természet Operaháza fesztivál program ma már turisztikai termék lett és egyedi az országban. A programcsomag keresletbővülést eredményezhet, mert a meglevő értékekhez kapcsolódik, és kulturális, valamint aktív turisztikai ajánlatokat tartalmaz. Ez pedig a siker kulcsa lehet a jövőben. Az a közös céljuk, hogy a fesztivál mielőbb márkává váljon, és visszatérő vendégeket generáljon.

Prémiumkategóriás kerékpárokat ajánlanak

A tájékoztatót követően az újságírók ellátogattak a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumba is, ahol Szabó Lajos, a Tisza-tavi Fejlesztő Egyesület titkára mutatta be a közel egymilliárd forintos fejlesztéssel létrehozott központot. Elmondta, hogy az átadást követő garanciális javítások után, április 15-én nyitják meg az új, emeletes létesítményt, melynek alsó szintjén információs központtal, bérelhető kerékpárokkal és szervízzel várják a kerekezni vágyókat. Az első emeleten szociális blokkot alakítottak ki öltözőkkel, zuhanyzókkal, illemhelyekkel. Így teljes kényelmet nyújtanak mindazoknak, akik a szolgáltatásaikat igénybe veszik. A panorámaablak mellett - ahonnan ráláthatnak a Tisza-tóra - kávézó nyílik, ahová fel is kerekezhetnek a turisták. Az érdeklődők 300 prémium kategóriás kerékpárból válogathatnak majd.

A tanulmányút résztvevői ezután ki is próbálhatták a gépeket, melyekkel Tiszafüredről Abádszalókra kerekeztek át az Aquarium étteremhez, a Tisza-tó legújabb vendéglátóegységéhez, ahol a vacsorát is elköltötték.

Prémiumkategóriás bicikliket próbáltak ki az újságírók (Fotó: Mentusz Károly)
Prémiumkategóriás bicikliket próbáltak ki az újságírók (Fotó: Mentusz Károly)


Tisza-tavi panoráma a kerékpáros centrumból (Fotó: Mentusz Károly)
Tisza-tavi panoráma a kerékpáros centrumból (Fotó: Mentusz Károly)

Újraépített madárfigyelő-tornyok

A tanulmányút másnapján is érdekes programot szerveztek a rendezők. Bemutatták a "Mentsük meg a tisza-tavi madármegfigyelő tornyokat!" elnevezésű projekt eredményeit. Elhangzott, hogy 2006-ban tíz, fából készült tornyot építettek, amelyek segítségével a turisták folyamatosan megfigyelhették a madarak életét. Ám az elmúlt tíz évben ezek a tornyok tönkrementek. Ezért a Magyar Turizmus Zrt. a Hortobágyi Nemzeti Parkkal és a Közép-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatósággal összefogva a tízből hat tornyot újraépített, megmentve azokat az érdeklődő látogatóknak. Ezek mellett úgynevezett "szelfipontokat" is létesítenek. Abban bíznak, hogy a fejlesztéssel földrajzilag bővíthetik a látogatható kört a tavon és a vendégek tartózkodási idejét is növelhetik.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk