hirdetés
hirdetés

''Azok a boldog napok'' Cipruson és a Toldi moziban

A Ciprusi Nagykövetség Constantinos Patsalides „Beloved Days” („Azok a boldog napok”) című díjnyertes ciprusi filmjének sajtótájékoztatójára hívta meg az újságírókat szeptember 19-én a Toldi Filmszínházba. A ciprusi dokumentumfilmet először mutatják be Magyarországon, a premiervetítés szeptember 22-én lesz, az érdeklődők számára még vetítik a Toldiban 23-án és 24-én is.

hirdetés

A sajtótájékoztatón a film rendezője, Constatinos Patsalides, valamint a film írója és producere, George Avraam is részt vett. Beszéltek a film keletkezéséről, a négy esztendeig tartó kutatómunkáról és az anyaggyűjtésről, majd a két évig tartó forgatásról.

Most jelentették be azt is, hogy a film a közelmúltban nyerte el az ötödik díját, méghozzá Indiában, ahol a filmkritikusok értékelték a legjobbnak.

Ács-Lévai Viktória, George Avraam és Constatinos Patsalides
Ács-Lévai Viktória, George Avraam és Constatinos Patsalides

A filmet 1970-ben forgatták Cipruson, a ma török megszállás alatt lévő Kármi faluban. Az alkotás "kaleidoszkópszerű": képeket mutat be e varázslatos, háború előtti időkből, amikor a sziget kecsegtető távlatok elé nézett, mint forgatási helyszín.

E jövőképnek váratlanul véget vetett az 1974-es török megszállás. Természetesen mindazok emlékei és érzelmei, akik a hetvenes évek e két eseményét átélték a változásokkal együtt, amelyeket a megszállás előidézett életükben, beleszövődnek a dokumentumfilmbe.

Az alkotók azt is elmondták, hogy a film elején látható tájképek fontos elemei a dokumentumfilm képi nyelvének, a nézőben a visszaemlékezés és nosztalgia érzését ébresztik, ugyanakkor ezek a szereplők mai életének szimbólumai is egyben. A snitteket egyszerűség jellemzi, sok a közelkép a szereplők arcáról, amely megragadja az emberi érzelmeket.

A dokumentumfilm a realizmus és a fikció között mozog, újra átélt jelenek alapján emeli ki az egykori világ ártatlanságát és derűs hangulatát, ugyanakkor a szereplők belső lelki világát is bemutatja, a régi élményeken való nosztalgiát és önreflexiót.

A dokumentumfilm zenéje fontos szerepet játszik a narráció áramlásában, kiegészíti a költői megközelítést és erőteljes érzelmeket közvetít a néző felé.

A sajtótájékoztatón részt vett Antonios Theocharous nagykövet, Koranisz Laokratisz görög nemzetiségi szószóló, valamint Ács-Lévai Viktória nagyköveti titkár.

Íme egy kis ízelítő a filmből:

BELOVED-DAYS HUN-SUBS from George Avraam on Vimeo.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk