hirdetés

A Balaton legnagyobb vendégforgalmú települése nem is a tóparton van

Részletes elemzés a tavalyi balatoni regionális kereskedelmi szálláshelyek forgalmáról a Balatontipp.hu-tól.

hirdetés

"Rendkívül érdekes volt a tavalyi év a hazai turizmusban a kereskedelmi szálláshelyeknél, derült ki a KSH február 12-én hozzáférhetővé vált adatbázisából kiszámolt eredményekből. Miközben az ország nagyobb része az európai trendeknek megfelelően jelentősen tovább növelte forgalmát, a balatoni régió és különösen a parti terület, csak óvatosan követte a többieket. Számokkal is megfogalmazva, amíg országosan 3,8 százalékos volt a vendégéjszakák számának emelkedése, a balatoni forgalom csak 1,6 százalékkal haladta meg az előző évit. Ha az adatokba kicsit mélyebben beletúrva leválasztjuk a közvetlen parti területről a zalakarosi, hévízi, tapolcai térséget, akkor kiderül, hogy a parti térség még az egy évvel korábbi eredményét sem hozta.

A termál-települések ellensúlyozták a régiós gyengülést

A nyugati “termálpatkó” 2018-ban 2,2 millió éjszakás teljesítményt produkált, ami az országos javulást is meghaladó 5 százalékos növekedést jelent. Ugyanekkor a tőlük leválasztott Balaton-parti rész 3,66 millió éjszakás forgalma 0,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi eredménytől. Csak a külföldi vendégeket nézve a termál-régió 1,3 százalékos növekedésével szemben a vízparti rész 3 százalékos visszaesést könyvelhet el. A parti területnek egyedül a belföldi forgalomban sikerült 0,8 százalékot javítani az előző évi eredményeken, de ezzel is nagyon elmaradt az országosan mért 5,3 százalékos növekedéstől és a parttól távolabbi térség 7,8 százalékos vendégéjszakaszám növekedésétől. Az egyes települések eredményét vizsgálva a KSH adatbázisában a balatoni régió 45 településéről találtam adatokat az utóbbi évekből. A 34. helytől lefelé olyan települések vannak, amelyeknél a korábbi évekből hiányosak az adatok. Ennek oka lehet, hogy egyes években egyáltalán nem regisztráltak forgalmat, vagy a KSH azért nem közli azt, mert az érintett szálláshelyek száma annyira alacsony, hogy az egészből következtetni lehetne egyes szereplőkre. Így a fontosabb számításokat csak a TOP33-as körben tudtam elvégezni" - írja Győrffy Árpád, a Balatontipp.hu-n, amelyen táblázatokkal kiegészítve olvasható a részletes elemzés.

Hévíz és Balatonfüred stabilan az élen

A hazai és a külföldi vendégek által generált fogalom adataiból kiderül, Hévíz töretlenül tartja első helyét kereskedelmi szálláshelyeinek 1 millió 136 ezer éjszakás fogalmával a balatoni régióban. Balatonfüred is stabilan tartja második helyét, ahol az összes forgalom 4,4 százalékkal nőtt, ezen belül a hazai vendégek eredménye 4 százalékkal, a külföldieké pedig 5 százalékkal javult. A város a teljes forgalma alapján a korábbi 3. helyről a másodikra lépett, a hazai forgalom alapján tartotta a 3., a külföldi szerint a 2. helyét.

Fotó: Győrffy Árpád
Fotó: Győrffy Árpád

Nagy bukás és javítás

Az igazi, akár drasztikusnak is mondható változást az eddig örökös másodiknak tűnő Siófok produkálta. A város 2018-ban a kereskedelmi szálláshelyek teljes vendégforgalmából további 12 százalékot veszítve folytatta korábban megkezdett zuhanórepülését, ezzel a lista 4. helyére esett vissza. A hazai vendégek forgalma 10 százalékkal csökkent a városban, amivel a korábbi első helyéről ugyancsak a dobogó mellé csúszott negyediknek. A külföldi forgalomban még ennél is nagyobb, 15,8 százalékos volt a visszaesés, de itt ezzel is tartani tudta a harmadik helyét. A siófokihoz hasonlóan lendületes változásokat mutat a zalakarosi turisztikai forgalom tavalyi eredménye, de a délnyugat-balatoni termálközpont pozitív irányba csinálta meg ugyanazt a mutatványt. A korábban a lista 4. helyét tartó város 2018-ban rekordszintű emelkedéssel, 15,1 százalékkal növelte teljes forgalmát az előző évhez képest. Az így összehozott 638 ezer vendégéjszakával – a siófoki gyengülést is kihasználva – megszerezte a 3. helyet a balatoni toplistán. A magyar vendégforgalom növelésében mindenképp kiérdemelnek egy nagy medált, hisz a korábbihoz képest 16,2 százalékkal magasabb, 487 ezres éjszakaszámot hoztak, amivel a 4. helyről egyenesen a régió legnagyobb hazai vendégfogójává váltak Füredet és Hévízt is megelőzve.

 

Fotó: Győrffy Árpád
Fotó: Győrffy Árpád

A keszthelyi fekete lyuk

Siófok mellett a balatoni régió másik nagy vesztese Keszthely volt a 2018-as forgalommal. A “Balaton Fővárosa” címet hivatalosan is levédő település kereskedelmi szálláshelyein eltöltött éjszakák száma 2018-ban 26 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A 165 ezres éjszakaszám a 9. helyhez lett elég az egy évvel korábbi 5. helyett.

 

Képek és szöveg: Győrffy Árpád
a szerző cikkei

(forrás: Balatontipp.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk