A lengyel előremenekülés, avagy utazás a LOT Dreamlinerén

A LOT Boeing 787-8 Dreamlinere méltóságteljes fordulóval beállt a Ryanair fagyos szél fútta sátortábora elé. Annak az utashídnak a közelébe, ahol alig egy éve még a Budapestről induló széles törzsű gépek (Hainan A330-asai, a Delta, American Airlines és a Malév Boeing 767-esei) szippantották magukba utasaikat és amelyből immár karámba terelve sétálnak száz métereket a fapadosok utasai. A sátortábort a Dreamliner január 12-én, 13-án és 14-én zavarja csak meg különleges látványával.

Leszálltunk Varsó felől épségben és széles mosollyal az arcunkon. A fedélzeten tapasztaltakon túl a megnyugvástól is, hogy ez a Dreamliner január 12-én teljesítette azt, amit előző nap, a LOT lengyel légitársaság 787-esének tervezett magyarországi premierjén nem sikerült. Hiába várt több tucat újságíró, megannyi spotter január 11-én Ferihegyen, a gép megszakítva varsói felszállását, műszaki okok miatt otthon maradt. Helyette, némiképp csalódott utasokkal egy 737-es érkezett. Nem ők voltak az egyetlenek, akik direkt a Dremaliner miatt váltottak Budapest-Varsó retúrt.  

Valóban egy élmény volt a Föld első, túlnyomórészt karbonszálas kompozit anyagból készült utasszállító repülőgépén utazni. A sok műanyag miatt az utas azt is hihetné, hogy egy óriásira dagadt, a kompozitot igen nagy előszeretettel alkalmazó vitorlázó gépben ül, ha eltekint a két nagy teljesítményű hajtóműtől és a mérhetetlen mennyiségű csúcstechnológiás elektronikától. Utóbbi azonban nem egyszer tört borsot a légitársaságok orra alá a típus forgalomba állítása óta, mely a hosszúra nyúlt tesztelés miatt éveket csúszott. Minden technikai malőr ellenére a Dreamlinerből eddig közel 850-et rendeltek, 49-et már le is szállítottak 8 légitársaságnak. Mi több, a gépek zömét a gyártó Egyesült Államokon kívül adták el; az USA-ban 10 alatti az eddig eladott 787-esek száma.

15 ezer kilométer egy tankkal

Hogy minden technikai probléma ellenére miért ilyen vonzó a több milliárd dollárért kifejlesztett gép? 15 ezer kilométeres hatótávolsága és kategóriájában 20 százalékkal alacsonyabb üzemanyag-fogyasztása és a 913 kilométeres utazósebesség igencsak meggyőző érv. A kategória pedig elsősorban a Dreamlinerrel leváltani tervezett Boeing 767-300-as típust jelenti. Jóllehet, a Boeing szereti magát mindenekelőtt egyes számú vetélytársával, az Airbus-szal összevetni. Így megértéssel követi a néző a típus promóciós filmjében az olyan animációs jeleneteket, melyekben a Dreamliner alacsonyabb turbulencia-érzékenységét szemléltetendő egy meg nem nevezett Airbus típus esik-kel a brutális turbulenciában, míg a 787 szinte rezzenés nélkül fityiszt mutat holmi szélnyírásoknak. Mindenesetre a Dreamliner termékpalettájáról jelenleg rendelhető 787-8 és 787-9 típusok a szintén hosszú távú járatokat repülő Airbus A330-cal kelnek talán leginkább birokra.

A LOT világszerte

a 8., de az első európai légitársaság, mely forgalomba állította a Dreamlinert. A sort a japán All Nippon Airways nyitotta 2011 október 26-án, a LOT első Dreamliner-e a Qatar Airways-t követve alig egy hónappal később, 2012 december 14-én szállt fel először, Prágába. Mielőtt január 16-án nekilát hosszú távú pályafutásának a Varsó-Chicago járattal, a gépet európai útvonalakon teszteli a légitársaság. A LOT 767-300-as széles törzsű flottáját felmenőrendszerben 2015-ig leváltó 8 Dreamliner a jelenlegi menetrend szerint New Yorkot, Torontót és Pekinget repüli.

„A Dreamliner pozitív üzenet a problémák kezelésére; előremenekülés” - utalt Lengyelország magyarországi nagykövete, Roman Kowalski diplomatikusan a LOT nehéz helyzetéből kivezető egyik lehetséges útra. A 93%-ban állami tulajdonban lévő LOT engedélyt kérve az EU-tól kapott mintegy 400 millió zloty-s - 30 milliárd forint - állami támogatást az utóbbi években mintegy 80 milliárd forintnyi veszteségét lefaragó átszervezés végrehajtására. Ez nem lesz fájdalommentes. Ágazati információk szerint a dolgozók mintegy harmadát bocsátanák el, ahogy jelentős járatritkítások is várhatók.
A Dreamlinerek 2015-ig lezáruló átvételét azonban nem érintik a LOT átszervezésének problémái - nyugtattak a légitársaság illetékesei.

A fények játéka

Ablak mellett helyet kapva repülőn, az a kellemetlen érzése támad néha az embernek, hogy valami érdekes után bámulva szolidabb méretű feje is eltakarja az ablakot, és a mellette ülő még egy résen is alig lát ki, ha ki akarna kukkantani. Ez az érzés kevésbé fenyeget a 787-esben. Az ablakok átlag 30%-kal nagyobbak más típusokénál, köszönhetően a kompozit törzs fizikai előnyeinek. És ezt a szép nagy ablakot az alatta lévő gombbal sötétíthetjük vagy világosíthatjuk külső fényviszonyoknak megfelelően a jól megszokott „reluxa” helyett. A kabinvilágítás tónusai pedig az alvás jótékony sötétjétől a gyertyafényes vacsoráig terjednek.

252 utas fér be a LOT kevésbé hivalkodó színvilágú Dreamlinerébe; 213 turista, 21 prémium turista, 18 business osztályon. Utóbbin az ülések 190 centis ággyá alakíthatók, de a férőhelyre egyik osztályon sem lehet panasz.

A szórakoztatásról mindhárom osztály üléseihez járó érintőképernyőn igényes multimédia választék gondoskodik. Lássuk be, az „audio” menüpont „electronica” műfajban Tycho nem is olyan rossz választás a LOT ügyeletes lemezlovasától. De mindenki ízlésének megfelelően talál ezt-azt.

Nem elhanyagolható kényelmi tényező, hogy a fémépítésű gépekkel ellentétben a kompozit törzsű Dreamlinerben nem kell száraz levegőt keringtetni, illetve a szokásosnál nagyobb belső kabinnyomást - 2400 helyett 1800 méteres tengerszint fölötti magasságnak megfelelőt - is kibír. Ezek egy, a környezet változásaira érzékenyebb utas számára egy 10-12 órás repülés során lényeges szempontok lehetnek.

(Köszönjük a  LOT és a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet  meghívását)

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?