hirdetés
hirdetés

Ausztria: nehéz helyzetben a sípályák

Kihívás elé állítja az osztrák sípályák üzemeltetőit a szokatlanul meleg időjárás. Amilyen jól indult december elején síszezon, olyan rossz most a hóhelyzet – összegezte a Kronen Zeitung év elejei friss helyzetjelentése az ausztriai sípályák általános állapotát. Körkép a GD Consulting bécsi szakportál összeállítása alapján.

hirdetés
  • A karácsonyt követő és az újév első napjait sokan hagyományosan a sípályákon töltik Ausztriában. Azonban nem jól kezdődött a síelés szerelmeseinek az idei év, a szokatlanul meleg időjárás ugyanis szinte valamennyi sípálya üzemeletetője számára kisebb, nagyobb extra feladatot, illetve fejtörést okoz.

  • Forrás: austria.info
    Forrás: austria.info
  • Az alacsonyabban fekvő és hóágyúzásra alkalmatlan pályák átmeneti lezárására, vagy a forgalom korlátozására már szinte minden ausztriai tartományban volt példa. Szerencsésebb helyzetben a magasabb helyekben és a hóágyúzásra alkalmas infrastruktúrával rendelkező pályák üzemeltetői vannak. Salzburg tartomány sípályáinak nagy részén december eleje óta szintén nem volt kiadósabb havazás. Egyes pályákat a hó hiánya miatt ugyan már le kellett zárni, azonban a mesterséges hóágyúzással többségükben továbbra is biztosított a síelés. A december közepén lévő hideg éjszakák alkalmasak voltak a hóágyúzásra, amely helyzetet sok sípálya kihasználta, így most ebből a „hóból élünk” – nyilatkozta az ORF-nek Georg Lottermoser, az egyik salzburgi helyi sífelvonó vezetője. A rosszabb minőségű pályák nem jelentenek automatikusan közvetlen veszélyt a síelőkre, mert a koncentráltabb forgalom következtében a nagyobb embertömeg miatt a síelők is óvatosabbak: nem száguldanak gyorsan, így a sebesség csökkenésével a súlyosabb balesetek kockázata is csökken.

  • Salzburg tartományban az eddigi baleseti statisztikák visszaigazolják ezt az érvrendszert. Ugyanakkor a napközben megolvadt hó éjszaka a magasabb helyeken gyorsan lefagy, így a pályák jegessé, csúszóssá és könnyen balesetveszélyessé válhatnak. Tirolban már okozott halálos balesetet a jeges pálya, derült ki az ORF aktuális körképéből.

  • Az osztrák sífelvonók szövetségének elnöke, Franz Hörl szerint szakmai körökben jelenleg akut téma a biztonság kérdése, hogy a megváltozott pályaminőség miatt miként biztosítható a balesetmentes sportolás. Szakmai szövetségek vizsgálják, hogy az egyéni felelőségen kívül milyen extra intézkedésekre van szükség a pályabiztonság garantálása érdekében. 

  • Összességében elmondható: hóágyúzással biztosítható a síelés az osztrák sípályák többségén, azonban vannak olyan szakaszok és pályák ahol a meleg időjárás ellehetetleníti a téli sportoknak való hódolást. A meteorológiai előrejelzések január közepe előtt nem számolnak kiadósabb országos havazással. A remény azonban még megvan, hogy a februártól kezdődő téli iskolai "síszünet" idejére a helyzet rendeződik. Addig azonban sok helyen marad az erdők szélén, kopár mezők közepén fehér csíkként kanyargó műhavas pályák nem túl szívderítő látványa.

  • További információ ITT és  ITT és ITT és ITT.

(forrás: GD Consulting / Bécs)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk