hirdetés
hirdetés

Borsodi mesefalu a négy patak találkozásánál

A népmesék hangulatát idéző Jósvafő minden évszakban szépséges, azonban különösen nyáron vadregényes, amikor a kis észak-borsodi falut koszorúként ölelik körül az erdők dús lombjai.

hirdetés

Kétszáz vendégágy vár

A helybeliek felfedező túrákat és üdítő sétákat szerveznek az érdeklődőknek, akik nem csupán a hírneves és nyáron hűs barlangokat ajánlják, hanem felszíni programokat is kínálnak. Mintegy kétszáz vendégágy fogadja a szálláshelyekre érkezőket, melyre igen büszkék a jósvafőiek. Főleg családok és iskolás csoportok jönnek ide szívesen, hogy megismerkedjenek a faluval és környékének életével. A kristálytiszta levegő, a csend teljes kikapcsolódást kínál azoknak, akik a négy patak egybefolyásánál levő apró települést választják pihenésük céljául. A falu egyik természeti szépsége – amellyel rögtön szembe találják magukat a vendégek – az 1930-as években létesített Tengerszem-tó.

Ám a természeti szépségek mellet nyomban feltűnik a látogatóknak, hogy egy élő múzeumba érkeztek. Az itt lakók ugyanis megőrizték a régi házakat, a nagy udvarokban pedig jól láthatók a fából emelt és barnára festett, terjedelmes pajták, csűrök. A portákon azokat a régi eszközöket is megtalálni, amelyeket egykoron a mezőgazdasági termelésre használtak. A falu határa a szőlőhegy, ültetvényekkel és pincékkel, ahová túrákat is szerveznek a látogatóknak.

Régi pajták a Jósva-patak mentén (Fotó: Mentusz Károly)
Régi pajták a Jósva-patak mentén (Fotó: Mentusz Károly)

Védett műemléki környezetben

Ez a település 1999-óta – immár tizenöt esztendeje – műemléki védettség alatt áll. A szervezők ezért olyan sétákra invitálják a turistákat, melyek során felfedezhetik a főbb nevezetességeket. Úgy mondják, hogy Jósvafő a szalagtelkes falu, melynek házsorai és utcái a kanyargós folyómedrek mellett alakultak ki. A védett értékek között jelentősek a XIX. században emelt tornácos lakóházak, amelyekhez az éghajlathoz igazodó méretű és szerkezetű gazdasági és melléképületeket létesítettek. A műemléki ófaluban nevezetes épület a kazettás mennyezetű református templom a különálló harangtoronnyal, a temetővel. A közelében látható az egykor működött malom, amely ma vendégfogadó. Mögötte emelkedik az úgynevezett Kisház, amely a település egyik legrégibb lakóháza és a turizmust szolgálja: egy darab, négyágyas szobájával várja a pihenni vágyókat.

A régi malom, amely ma vendégfogadó (Fotó: Mentusz Károly)
A régi malom, amely ma vendégfogadó (Fotó: Mentusz Károly)


A Kisház és a harangtorony (Fotó: Mentusz Károly)
A Kisház és a harangtorony (Fotó: Mentusz Károly)

De a Jósva-patak mellett találni a kúria épületét is, amely az Aggteleki Nemzeti Park oktatóközpontja. Itt előadásokat, tantermi, és terepen végzett foglalkozásokat tartanak diákoknak. Sőt működik az erdei iskola is, ahová programokkal várják a gyerekeket. A patak partján pedig modell jelleggel állítottak ki egy fából készített, kisméretű vízikereket is látványosságnak. A kúria udvarán is különlegesség várja a látogatókat. Az istállóban tartják hazánk egyetlen huculménesének nagyobb részét, ezek a lovak elsősorban génjeik megőrzését szolgálják. Ám a turisták kipróbálhatják az erejüket is, mert kocsikázásra, lovaglásra invitálják őket. Emellett turistapihenő is van a Jósva-patak partján padokkal, valamint mészkőből faragott kutat is találnak a turisták.

A kúria, a nemzeti park oktatási központja (Fotó: Mentusz Károly)
A kúria, a nemzeti park oktatási központja (Fotó: Mentusz Károly)


Egy vízikerék modell (Fotó: Mentusz Károly)
Egy vízikerék modell (Fotó: Mentusz Károly)


Turista pihenőhely, padokkal (Fotó: Mentusz Károly)
Turista pihenőhely, padokkal (Fotó: Mentusz Károly)


A mészkőből faragott kút (Fotó: Mentusz Károly)
A mészkőből faragott kút (Fotó: Mentusz Károly)

A karszt- és a barlangvilág ihlette képek

Kiemelkedően érdekes a jósvafői Tájház épületegyüttese. Az úgynevezett Szakál-portát 1890-ben építették. Ez az egykori lakóház ma is a vidékre jellemző sajátosságokat hordozza. Így a porta bejárata mellett találni a pinceházat, de vannak itt állatok tartására használt ólak, továbbá nyári konyha, istálló, csűr és kocsiszín is. Ebben a házban és a melléképületekben ipar- és helytörténeti kiállítás fogadja a látogatókat. Ezek mellett a helyi mező- és erdőgazdálkodás eszközeit is megtekinthetik.

A jósvafői Tájház (Fotó: Mentusz Károly)
A jósvafői Tájház (Fotó: Mentusz Károly)

A község műemléki védettségű részén szintén egy hagyományos stílusban felújított lakóházban kapott helyet a Baradla Galéria. Az épület három helyiségében az Aggteleki-karsztvidék és a barlangvilág ihlette műalkotások tárlata látható. Érdekességük, hogy a kiállított képek jelentős része a Jósvafőn rendezett alkotótáborokban készültek.

A Baradla Galéria (Fotó: Mentusz Károly)
A Baradla Galéria (Fotó: Mentusz Károly)

Jósvafőn természetesen több turistaösvény vezet keresztül. Így arra is van lehetőség, hogy ezekkel is megismerkedjenek a vendégek. Akik pedig végigjárják a község főutcáját, a házak mellett pompázó virágokkal, bokrokkal és cserjékkel, valamint díszparkkal is találkoznak. Ezek mind a mesefalu ékességei. Akik pedig a túrák, illetve séták során megéheznek, a helyi ételeket és italokat is megkóstolhatják.

Jósvafő virágos főutcája  (Fotó: Mentusz Károly)
Jósvafő virágos főutcája (Fotó: Mentusz Károly)


Díszpark Jósvafőn (Fotó: Mentusz Károly)
Díszpark Jósvafőn (Fotó: Mentusz Károly)

Természetesen a környéken kirándulók is találhatnak érdekes helyeket. Így megtekinthetik Trizsben az építészeti különlegességnek számító református templomot, Szinpetriben a papírmúzeumot és a világ legnagyobb könyvét. Vagy Aggteleken a cseppkőbarlangot, Szögligeten a lengyel Tájházat és a Szádvár romjait, esetleg Tornanádaskán a felújított Hadik-kastélyt, illetve annak arborétummá alakított parkját.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk