hirdetés
hirdetés

Egyetemisták tervezhetik meg a recski emlékpark látogatóközpontját

Ötletpályázatot írt ki főiskolások és egyetemisták számára a recski történelmi emlékhely új fogadóépületének tervezésére a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI).

hirdetés

A recski emlékpark egyike Magyarország történelmi emlékhelyeinek. "A park teljes rekonstrukciójának gondolata és szükségessége két évvel ezelőtt merült fel, mikor a középiskolai tananyagba ajánlásként bekerült, hogy amennyiben lehetséges, érettségiig a diákok látogassák meg az emlékhelyet" - idézte fel Radnainé Fogarasi Katalin, az intézet főigazgatója.

Az emlékhely infrastruktúrája jelenleg nem teszi lehetővé, hogy kulturált körülmények között, nagy számban látogatókat fogadjon, ezért kezdődött el a közös gondolkodás a park jövőjéről a kormányzattal és a Recski Szövetséggel együtt. A fejlesztés első lépcsője a fogadóépületre kiírt ötletpályázat.

Radnainé Fogarasi Katalin kifejtette, hogy az intézet létrehozta a recskiemlekhely.hu honlapot, amelyen minden fontos tudnivaló megtalálható a pályázat feltételeitől kezdve a beadási határidőkig. A jelentkezőknek lehetőséget biztosítanak konzultációra és a helyszín bejárására, a pályaművek díjazására pedig kétmillió forint áll rendelkezésre.

A kiíráson Magyarország valamennyi szakirányú, építészmérnöki, építőmérnöki, tájépítészi, településmérnöki vagy művészeti szakirányú felsőoktatási intézményében hallgatói jogviszonnyal rendelkező természetes személy részt vehet. A pályázóktól az emlékhely fogadóépületének megtervezését, az épület kialakítására és megformálására vonatkozó építészeti, képzőművészeti ötleteket és a lehetséges megoldások kidolgozását várják.

A pályázatok feladásának határideje december 16., az eredményhirdetésre és a díjak átadására 2017. január 16-án kerül sor.

Az főigazgató bízik abban, hogy ezzel a lehetőséggel az intézet fel tudja hívni a fiatalok figyelmét a helyszín létezésére és annak jelentőségére.

"Fiatalos gondolkodással és lendülettel szeretnénk kialakítani a fogadóépületet és a 21. század eszközeivel szeretnénk bemutatni a fiataloknak a kommunizmus egykori táborai közül az egyik legszörnyűbb, a magyar gulágnak is nevezett recski kényszermunkatábort" - fogalmazott Radnainé Fogarasi Katalin.

Felidézte, hogy hasonló célt szolgál a rákoskeresztúri Újköztemetőben létesített új fogadóépület is, amelyet november 3-án adnak majd át. Az úgynevezett Nemzeti Gyászparkban létesített látogatóközpontban a környező három parcellában nyugvók életét, sorsát, valamint 1956 főbb eseményeit ismerhetik meg az érdeklődők.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai