Idén tonikkal készül a Balaton Kávéja

Rendkívül izgalmas italok készültek a szombaton rendezett balatoni barista bajnokságon és koktél versenyen Gyenesdiáson. Némelyik annyira különleges volt, hogy a hétköznapi kávékedvelőnek várhatóan tátva maradna a szája, ha elé tennének egy adagot belőle - írja a Balatontipp.hu.

Balatoni Kurzusok és annak vezetője, Somogyi Zoltán Max családjával, barátaival és más segítőivel negyedik alkalommal rendezte meg a Balatoni Barista Bajnokság és Koktél versenyt a Darnay Pincében. Ahogy a felhívásban írták: keresik a régió legjobb kávémesterét, baristáját az idén is. A mestermunkánál nagyon fontos az íz, az illat, zamat, de a kávé szépsége is elsőrendű kérdés szerintük. Már csak azért is, mert a kávét többnek tartják egy élénkítő italnál. Egy jó kávé mellett barátságok szövődnek, szerelmek lobbannak lángra, üzletek köttetnek. Illata ébreszt reggel, felélénkít délben, s elcsábít délután. Gőzölgő, krémes, zamatos és művészi is lehet – figyelmeztették az indulókat.

Az idei versenyre nyolcan neveztek, végül hét versenyző érkezett meg. Igazán többen be sem fértek volna a csapatba, mert az öt koktélkészítő későbbi versenyével együtt késő délutánba nyúlt a program ennyi emberrel is. A baristák közül hárman érkeztek Győrből, egy-egy hévízi, balatonudvari, budapesti és hajdúszoboszlói fiatal szakember állt a gép mellé. A feladatokat külön-külön végezték el. Tíz perces előkészítés után mindenkinek 15 perce volt arra, hogy a zsűri részére elkészítsen és felszolgáljon 4 adag presszókávét, 4 adag cappuccinót és 4 adag saját készítésű kávéitalt. Ennél a harmadik italnál kikötés volt, hogy nem lehet desszert jellegű, nem tartalmazhat alkoholt, viszont mindenképpen meg kellett őriznie a presszókávé ízét. 

Hát ne tudják meg, hogy a baristák milyen hozzávalókkal rakták körbe magukat! A leggyakoribb kávéadalék talán a málna volt. Ez eredeti gyümölcsként, liofilizált változatban, szirupként, masszaként egyaránt előkerült. De volt mangó, gyömbér, tonic, szirupban passiógyümölcs – vagy másik nevén maracuja -, mogyorófagyi, barackpüré, lime, almalé, karamell, rozmaring és persze tejhab is. Természetesen mindenki másképp használta mindezeket, így a végeredmény még különlegesebb lett. 

A délelőtt 10 órakor rajtoló versenyt háziasszonyként, moderátorként Kovács Bea újságíró vezette, a technikai irányítást és egyben a technikai birálatot az idén is Perna Andor barista végezte. Persze ott volt a főszervező, Somogyi Zoltán Max is, hogy szükség esetén maga is besegítsen. Az elkészült italokat háromfős zsűri értékelte. Az elnöklő Kelemen Helmut mesterszakács mellett a bíráló bizottság tagja volt Bakó Mónika, a Hungarikum Programiroda képviselője és Sáringer-Kenyeres Tamás, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) elnöke.

A versenyzők saját italai közül a zsűri a hajdúszoboszlói Váradi Anett Vihar előtt nevű kávékölteményét jutalmazta első hellyel. Az ital egyben elnyerte a “Balaton Kávéja 2019” címet is.

A második helyezett a győri Csóka Richárd Ébresztő Erő nevű kávéja lett, ami egyúttal elnyerte a “Legkreatívabb kávé ital” különdíjat is a zsűri elnökétől. A kávén kívül ebben hibisztkusz tea, zöldalma püré, barnacukor szirup és Garai PI-víz volt – díszítésként dehidratált alma és szálas hibiszkusztea került rá.

A harmadik helyen a győri Horváth K. Jonatán Déli-kert nevű kávéja végzett. A balatoni nyár frissességét, pezsgését próbálta visszaadni – a kávéhoz barackpürét, frissen facsart lime levet, szűretlen almalevet adott, díszítésként szárított almaszeletet használt – se édes, se keserű, valahol a két íz között.

Még bővebben a Balatotipp.hu-n olvashatnak a versenyről.


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.