hirdetés
hirdetés

Identitás, sokféleség, turizmus

Az idei EuroPride. rendezvényeiről a Humen Média Group és a Máltai Idegenforgalmi Hivatal magyarországi képviselete szervezésében tartottak csütörtökön tájékoztatót Budapesten. A tavaly Szerbiában megrendezett eseménynek idén Málta, illetve a szigetország fővárosa, Valletta lesz a házigazdája.

hirdetés

A tíznapos nemzetközi rendezvényen Európa LMBTQ-közösségének tagjai ünneplik  majd identitás-szabadságukat.

Forrás: EuroPride
Forrás: EuroPride

Kulturális falu a Triton kútnál

Egyenlőség a szívünkből – ezzel a szlogennel nyitja meg kapuit szeptember 7-én az EuroPride, amelynek először ad otthont az UNESCO világörökségi helyszínként számon tartott Valletta. A résztvevőket több mint negyven programmal várják, köztük a kihagyhatatlan felvonulással és egy hatalmas zárókoncerttel – tudtuk meg Erdei Zsolttól, a Humen Média Group tulajdonosától, valamint Hangya Edinától, a VisitMalta magyarországi igazgatójától. A máltai beutaztató turizmusból jelentős részt hasítanak ki az LMBTQ turisták.

A tíznapos rendezvényen, amely – ahogy az a szlogenből is kitűnik – a feltétlen elfogadás jegyében telik, várják az LMBTQ-közösség tagjait, valamint azok barátait, családtagjait, szimpatizánsait. 

A rendezvény szívét a vallettai Triton kút környékén kialakított EuroPride Falu adja, ahol Info Pont, nagyszínpad, standok, pihenőhelyek, játszó területek, számos bár és vendéglátó egység szolgálja ki a vendégek igényeit. 

Valletta számos kiállító tere és előadóterme bevonásával kiállítások, burleszkek, színházi, prózai-, verses- vagy épp táncelőadások színesítik az eseményeket.

Konferencia, felvonulás, vitafórum

A FORA Emberjogi Konferencia és Közösségi Beszélgetések során emberi jogi, munkahelyi és vallási párbeszédeket érintő kérdések kerülnek megvitatásra.

A EuroPride felvonulás szeptember 16-án koncertekkel (ahol többek között Christina Aguilera is színpadra lép) a nagy Pride Felvonulás a Grand Harbour partjai mentén pedig a zárónapon, szeptember 17-én kerül megrendezésre.

Emellett számos kísérőrendezvény egészíti ki a programot, mint például a GozoPride és az LGBTI+ Gozo plakátkészítő programmal, vitafórummal, természetjárással és a Költészet Éjszakájával.

Miért épp Máltán?

Málta azon kevés országok egyike a világban, ahol a melegek jogait alkotmányi szinten is elismerik. 2014-ben jogszabályi szinten is elfogadták, hogy az együttélés azonos jogokat és    k ötelezettségeket eredményez, mint a házasság, nemtől függetlenül. 2016-ban az EU-ban elsőként tiltották be az úgynevezett átnevelő terápiát, és 2017-ben legalizálták az azonos neműek házasságát.

Az ország egyenlőség melletti kiállásának eredménye, hogy Málta vezeti immár hetedik éve az európai ILGA Rainbow listát. A 2015-ben alapult Allied Rainbow Communities önkéntes szervezet minden évben vezető szerepet vállal az évenként megrendezett helyi ünnepségben, amely 2016 óta rohamosan növekszik.

A szervezet által üzemeltetett GayMalta weboldalon minden további információ.

Elek Lenke
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk