Turistáskodjunk a 100 évvel ezelőtti Budapesten!

Turistáskodjunk a 100 évvel ezelőtti Budapesten! 

Hamarosan, november 17-én számos programmal ünnepeljük fővárosunk másfél évszázados születésnapját. De milyen lehetett vajon 100 évvel ezelőtt az akkori turizmus, hogyan élt-nyüzsgött a már világvárosi képet mutató Budapest?
Mit szólna ehhez Lúdas Matyi?  - Nincs jó hírünk Márton-napra

Mit szólna ehhez Lúdas Matyi? - Nincs jó hírünk Márton-napra 

Társlapunk, az mfor.hu munkatársa, Elek Lenke Márton-nap előtt egy héttel körbejárta a szupermarketeket, és szinte sehol nem volt libahús, még nyak se, ami oly finom levesnek.
Már október 4-től emelkedhet a brit vízumok ára

Már október 4-től emelkedhet a brit vízumok ára 

Már hónapokkal ezelőtt belengette a brit kormány, hogy szigorítanak a vízumrendszeren, most pedig azt közölte a miniszterelnök, hogy felemelik a vízumok árát, mivel a közszféra béremelését várhatóan e plusz bevételből fogják fedezni- írja testvérlapunk, a Privátbankár.hu.
A Guinnesst Oroszországban a forgalmazók palackozzák?

A Guinnesst Oroszországban a forgalmazók palackozzák? 

Bár kivonultak a piacról, emelkedett az import - a Privátbankár összefoglalója az orosz sörpiac kiskapuiról.
Az Airbnb újabban drágább, mint a szállodaszoba

Az Airbnb újabban drágább, mint a szállodaszoba 

Az új tanulmány 50 desztinációban vizsgálta a villámgyorsan népszerűvé vált airbnb és más hasonló oldalak árait - írja testvérlapunk, a Privátbankár.hu.
Lengyelország: szép, új, hűvösebb világ

Lengyelország: szép, új, hűvösebb világ 

Kialakulóban Európa-szerte egy merőben új turisztikai trend, amely hosszú távúnak mutatkozik, és amely a pokoli hőség, a viharok és a tűzesetek miatt a nyugodtabb, kellemesebb klímát részesíti előnyben. Mindez a Baltikumnak, Skandináviának, Németországnak, és nem utolsósorban a lengyel vidékeknek, elsősorban a tengerpartjának kedvez.
Válságban van a hazai borászat?

Válságban van a hazai borászat? 

Egy pohár fehér bort kérek! - na, ez a mondat sem nagyon szokott elhangzani ma már jobb vendéglátóhelyeken.
Helyszínt vált a Sóletfesztivál

Helyszínt vált a Sóletfesztivál 

Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett tematikus gasztro eseményen évről évre sokezer adag sóletet kínálnak. Az augusztus 27-i Sóletfesztivál immár hagyományosan a Zsinagógák Hetének nagyszabású nyitó programja.  
Kenyér-körkép a világból

Kenyér-körkép a világból 

Péknek lenni ma végre ismét divatos, megbecsült foglalkozás. Igaz, keményen meg kell dolgozni a sikerért, de a kézműves, kisebb üzletekbe, ahol jó a kínálat, messze földről elzarándokolnak, derül ki laptársunk, a Privátbankár.hu cikkéből.
Teraszok lent és fent - múzeumban, szálloda tetején, gyárudvaron

Teraszok lent és fent - múzeumban, szálloda tetején, gyárudvaron 

Klasszikus kerthelyiség – ami ma egyre ritkább – elegáns, panorámás skybár, két kis asztal a kávézó előtt - mindegy hogy hol, csak ne bent az üzletben üljünk le.

Igazi luxus, világsztárok lakhelye: Comói-tó 

Eldugott kis strandok, hófödte hegycsúcsok, luxusszállodák, templomok, botanikus kertek, több évszázados villák, sztárparádé, gasztroparadicsom. Létezik egy hely, amelyre mindez jellemző.

Felfedezésre váró úti cél: Etiópia 

Októbertől a jelenlegi 6 helyett hetente 7 járat indul majd Bécsből Addisz-Abebába, a járatokat az Ethiopian Airlines üzemelteti, jelentették be egy hétfői üzleti találkozó alkalmával, amelyen az afrikai légitársaságot Magyarországon képviselő Aviareps igazgatója, Tóth Attila mellett Mrs. Saba G. Kassaye, az Ethiopian Airlines ausztriai és közép-európai igazgatója is részt vett.

A hazai turisztikai szakma reagálása az ESTA-változásra 

Egyik napról a másikra az Egyesült Államok korlátozta a magyar útlevéllel hozzájuk érkezők vízummentességét a 2011 és 2020 között kiállított új útlevelekkel kapcsolatos biztonsági aggályok miatt. Vajon milyen hatással lesz ez a turisztikai szakmára, főleg a kiutaztatókra és az idegenvezetőkre? Ennek jártunk utána.

Színezüstbe öltözik idén a Zsidó Kulturális Fesztivál 

Minden eddiginél színesebbnek, sokrétűbbnek ígérkezik az idei Zsidó Kulturális Fesztivál, mind műfajilag, mind az előadások helyszínét tekintve, amint arról a Rumbach Sebestyén utcai Zsinagógában beszámoltak szerdán a szervezők.

Booking.com: van, aki él vele, van, aki nélküle is boldogul 

Amint arról lapunkban hírt adtunk, a szállásadók közül számosan felháborodtak azon, hogy a Booking.com bizonyos ideje nem utalja át a nekik járó összegeket, számlázási rendszerük karbantartására hivatkozva, ráadásul főszezonban. Körképünk nyilatkozói azonban nem tapasztaltak ilyet, bár fenntartásaik vannak.  

Tudta, hogy nálunk van Közép-Európa legnagyobb vízijátszótere? 

A Sarudi-medence a Tisza-tó legnagyobb, nyílt vizű medencéje, nagyobb, mint a Velencei-tó. A partján található KalandPart Élménystrand az utóbbi pár évben teljesen átalakult.

Drechsler palota: a királyfi csókja 

"Becsvágyam sarkallt, de vigyáznom kellett, hogy az én épületem ne viselkedjék tolakodóan Ybl remekével szemben, mert az udvarhölgy lehet szebb, mint a királyné, de úgy kell, hogy a királyné királyné maradjon", írta Lechner Ödön, amikor elfogadta a Magyar Állami Operaházzal szemközti palota megtervezését, amely 1886-ra készült el. És amely a napokban W Budapest luxushotelként nyitotta meg kapuit, hosszú Csipkerózsika-álmából felébredve.

Megtalálta Horvátország alternatíváját a turisták egy része 

Horvátországban januárban vezették be az eurót, ami sokak szerint azzal járt, hogy az árak a korábbinál is jobban emelkedtek.

Szállodák, csak 18 éven felülieknek – amit nagyon sokan értenek félre 

Ne gondoljunk feltétlenül valami pajzán dologra! Arra se, hogy mindez kizárólag romantikázásra, elbújásra vágyó nászutasoknak szól.

Kisüzemi sörök mellé ropogtatni valók 

Elhagyott gyárakban, külterületeken kezdtek feltünedezni a jobbnál jobb főzdék, amelyek termékeire nem mindenütt bukkanunk rá.

Új trend: egynapos Balaton 

Balaton nélkül nincs nyár – na de ilyen árakon? A belföldi turizmus visszaesése jelzi, hogy bár a magyarok szeretnek strandolni, nem mindegy a pénztárcájuknak, mennyi ideig vendégeskednek valamelyik balatoni településen.  

Halaszd el a városnézést 40 fokban – Kerberos beleszól a turizmusba 

Az egész világsajtó, így a magyar oldalak is hírül adták, hogy bizonyos időtartamokra lezárták az Akropoliszt, mert sokan rosszul lettek a nagy hőségben.

A szív alakú sírkövek, amelyek bejárták a világot  

A Keserü 90. – köztéri fotókiállítás az idén 90. életévét betöltő Keserü Ilona és kivételes alkotótevékenysége előtt tiszteleg.

Ismerje meg Nógrád szlovák oldalát! 

A környéken várak, kastélyok, magyar emlékekben gazdag múzeumok és nemzeti parkok várják a turistákat.

Járja be Európát - és fizetnek is érte 

Mit szólna, ha ezen a nyáron ingyenesen utazgatna éjszakai vonatokkal Európa különböző országaiban – és még pénzt is kapna érte? Ha tetszik az ötlet, akkor jelentkezzen éjszakai vonattesztelőnek, ajánlja az alltomresor.se újságírója

Lengyel témájú fotókiállítás a Városligetben 

Lengyelország az elsők között írta alá a világörökség védelméről szóló UNESCO egyezményt. A lengyel természeti és történelmi, építészeti értékek ugyanúgy az emberiség közös kincsét alkotják, akárcsak a magyar UNESCO világörökségek. Tizenhét lengyel UNESCO-helyszínről nyílt szabadtéri fotókiállítás a nagykövetség Városligeti fasori székháza körül, az épület kerítésén.

Milyen az igazi Szent Iván éjszakai svédasztal? 

Skandináviában a nyári napforduló, valójában nemcsak a nyár közepét jelenti, hanem az egész évét is, bár nem mindig ugyanazokra a napokra esik. A midsommar, vagy ahogyan nálunk nevezik, a Szent Iván éjszaka a karácsony után a svédek második legnagyobb ünnepe, és mindig három napos - péntek, szombat, vasárnap - mulatozást jelent.

Identitás, sokféleség, turizmus 

Az idei EuroPride. rendezvényeiről a Humen Média Group és a Máltai Idegenforgalmi Hivatal magyarországi képviselete szervezésében tartottak csütörtökön tájékoztatót Budapesten. A tavaly Szerbiában megrendezett eseménynek idén Málta, illetve a szigetország fővárosa, Valletta lesz a házigazdája.

Bemutatkozott a luxus borpiac 

Az Alagút tetején lévő divatos étteremben rendezett újdonságaiból bemutatót a WineAge, amely a hazai luxusszegmens egyik legnagyobb beszállítója. Elsősorban az amerikai borokra helyezték a hangsúlyt, ahogy a tavalyi Borfesztiválon is ez volt a fő céljuk.

Nyíló virágok Vácott 

Lehet vidéknek nevezni egy olyan kisvárost, amely 27 percnyi vonatútra van Budapest központjától? Aligha. Viszont hamar elérhető kirándulási célpontnak nagyon is ajánlott. Főleg most, hiszen szombaton megnyílt a pécsi Janus Pannonius Múzeum Zsolnay vendégkiállítása.

Vérpezsdítő tangó, tüzes borok kíséretében 

A Malbec Világnapját 2011 óta minden évben  április 17-én tartják annak emlékére, hogy Domingo Faustino Sarmiento argentin elnök hivatalosan is küldetésévé tette, hogy átalakítsa Argentína borászatát, és ezért új fajtákat hozatott be. Ebből az alkalomból tartott nagyszabású borászati találkozót Magyarország argentin nagykövetsége az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben, adta hírül társoldalunk, az mfor.hu tudósítása.

Legyen együtt a város! Sokszínűség, nyitottság, megújulás 

A 43. Budapesti Tavaszi Fesztivál április 20. és május 2. között, 30 helyszínen, több mint 50 eseményt kínál Budapest lakói és látogatói számára.  

Hurrá, utazunk! Középpontban a víz, a természet 

A Duna, a Balaton, a természet szeretete, fenntarthatóság, bringázás, ligetek – ezek az idei, február 23-26. között megrendezésre kerülő Utazás kiállítás fő hívószavai. Amelyről Tihanyi Klára, a Hungexpo stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója tájékoztatta a meghívottakat február 13-án. 

Borutak helyett borösvények? 

BorÉrt elnevezéssel félnapos szakmai konferenciát szerveztek a Vajdahunyad Várban január 26-án, ahol fő témaként a hazai borturizmus létjogosultsága szerepelt.

Miért félünk megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatni? 

Sajnos, még ma is elég ritka az olyan munkahely – a vendéglátásban és a szállodaiparban –, ahol megváltozott munkaképességűeket alkalmaznának. Pedig amint az a hétfői szakmai fórumon elhangzott, a kezdeti 18 százalékról 40 százalékra nőtt a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatása.

A ProWein 2023 új fejezetet nyit a kiállítás történetében 

Amint azt a szerdai budapesti tájékoztatón megtudhattuk, a 2023. március 19-21. közötti ProWein kiállításra a felkészülés már hónapok óta zajlik, sőt, már a visszaszámlálás napjai is elkezdődtek.

Tatán már gyülekezik a vadlúd sokadalom 

A feledhetetlen élmény a madarakon igazán nem múlik, hiszen egyre többen érkeznek az ország különböző pontjai felől az Öreg-tóhoz, a sokadalomban gyönyörködők legnagyobb örömére.

Először a magyar piacon ez a feltörekvő úti cél  

Először rendezett Budapesten workshopot Ras Al Khaimah (RAK) Turisztikai Hivatala.A jó hangulatú, az Aviareps által szervezett keddi szakmai rendezvényre számos magyar értékesítő volt kíváncsi, és nemcsak azok, amelyek kínálatában eddig szerepelt ez a desztináció. 
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!