hirdetés
hirdetés

Jövő márciusig nem jönnek turistacsoportok

Kálmán Istvánt, a Magyar Beutaztatók Szövetségének alelnökét kérdeztük.

hirdetés

Kálmán István, a Magyar Beutaztatók Szövetségének alelnöke szerint 2021 márciusában indul csak újra számottevően a beutazás hazánkban. „Külföldi partnereink beszámolói alapján mondjuk ezt. Ők ugyanis a koronavírus járványhelyzet nyomán kialakult általános bizonytalanság miatt nem vállalják, hogy külföldre szervezzenek utakat. Egy-egy szervezett utat fél, egy évvel korábban kell elkezdeni összerakni. Jelenleg tudtommal nincsenek ilyen megkereséseik a magyar beutaztatóknak, ami azt jelenti, hogy ha most kapnának ajánlatot, akkor is leghamarabb decemberben, tavasszal realizálódnának ezek a programok. Kérdés, hogy a budapesti karácsonyi vásárt megrendezi-e a főváros, mert arra talán már lehetne csoportokat hozni, és optimista számítások szerint a szilveszter az, ami még vonzhat európai utasokat. A tengerentúli szervezett utakat azonban teljesen el lehet felejteni jövő évig.

A legderűlátóbb számítások szerint a szervezett utazások piacán egyedül talán a folyami hajózás az, ami akár ősztől megindulhat. Úgy tudom a területre szakosodott kollégák nagy erőkkel dolgoznak a kikötési engedélyek megszerzésén. Ezen a csatornán azonban nemcsak európai, de akár amerikai vendégek érkezése is várható. Ha csoportos vendégek nem is, egyéniek azonban akár már júliusban, augusztusban érkezhetnek. A cseh és lengyel piacról komoly érdeklődés lehet” – mondta el a szakember, és hozzátette, mindezek a forgatókönyvek akkor lehetnek érvényesek, ha a következő fél évben nem esik át Európa és a világ a koronavírus újabb hullámán. Ha ősszel újra felüti a fejét a járvány – ahogy egyes szakértők jósolják – ezek a prognózisok borulnak”.

Arra a kérdésre, hogy hogyan vészelik át ezt az évet a magyar beutaztatók, Kálmán István aki egyben a Liberty Budapest Kft. ügyvezetője is, elmondta: „Mi már az elején tudtuk, hogy komoly baj lesz. Rögtön a karantén bevezetésekor fájdalommal, de meg kellett húznunk a nadrágszíjat és takaréklángra állítottuk a céget. A minimális létszámra csökkentett csapatunk fizetését a kurzarbeit egészíti ki, és ezt az évet, ahogy sok más beutas iroda is, így kihúzzuk bevételek nélkül. Vannak olyan cégek, amelyek a belföldi turizmusba igyekeznek átkonvertálni megszerzett tudásukat, tapasztalatukat. Szerintem ez a szervezett buszos belföldi utaztatás fog működni, de csak a jóval nagyobb piacokon mint Lengyelország, Németország, Franciaország, vagy Olaszország” – emelte ki az alelnök.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk