hirdetés
hirdetés

Keményedő nyilatkozatok taxisrendelet-ügyben

Bár még folyik az új taxisrendelet előkészítése, a személyszállítói érdekképviselet elnöke egyre határozottabban kéri a jogszabály azonnali kihirdetését. 

hirdetés

Hétfőn kiadott egy közleményt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium arról, hogy egyeztették a taxis tevékenységet szabályozó kormányrendelet tervezetét a szakmai érdekképviseletek vezetőivel. Kedden már Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult az Országos Taxis Szövetség elnöke, hogy haladéktalanul hirdessék ki a kormányrendeletet. Metál Zoltán arra is utalt egy nyilatkozatában, hogy a taxisok egyik legfőbb versenytársának számító Uber Hungary kézbesítési megbízottja egy olyan ügyvédi iroda, amelynek Trócsányi László igazságügyi miniszter is a tagja. Lássuk sorjában, mi is történt taxisrendelet-ügyben a héten.

NFM: véglegesítés előtt a taxisrendelet

A hétfői szakmai egyeztetésen elhangzott: bár a korszerű informatikai megoldások használata minden területen üdvözlendő, az infokommunikációs eszközökre telepített alkalmazásokra építő utazásszervezés hazai alkalmazása a jelenlegi jogszabályi környezetben sem legális, ha az így megszervezett szállítást az előírt feltételeket és fogyasztóvédelmi elvárásokat sem teljesítve, engedéllyel nem rendelkező személyek végzik.
A közlemény szerint Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár és Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkár az egyeztetésen részt vevőket tájékoztatta arról, hogy a tervezetet véleményezésre eljuttatták a témában érintett nagyvárosok polgármestereihez is.
Az NFM közleménye idézi Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárt, aki hangsúlyozta: a rendelettervezet a tárca tiszta és azonos versenyfeltételek melletti egyértelmű kiállását tükrözi.
Az NFM emlékeztet: a hatályos kormányrendeleti szabályozás 1989-ben született, azóta sokszor módosult. A több mint negyedszázados alapokon nyugvó előírásokat időszerű új, egységes szerkezetű, naprakész tartalmú jogszabállyal felváltani.
Az előterjesztésről 2014 novemberében konszenzus született, az érdekképviseletek kisebb kiegészítéssel támogatták a szabályozásra irányuló kormányzati törekvést - írták.
A tervezetet a beérkező önkormányzati vélemények alapján rövidesen véglegesítik, a minisztérium ezt követően azonnal kezdeményezi annak beterjesztését a legkorábbi kormányülésre.

Orbán Viktornál sürgetik a taxis érdekképviseletek egy kormányrendelet kihirdetését

Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult több taxis érdekképviselet és fuvarszervező, hogy haladéktalanul hirdessék ki azt a kormányrendeletet, amely meghatározhatná a diszpécserszolgálatok feltételrendszerét és az egységes ellenőrzést biztosíthatja.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke budapesti sajtótájékoztatón kedden azt mondta, hét éve próbálnak egyeztetni egymással és az illetékes minisztériummal is., Időközben azonban megjelentek olyan "megoldások", mobiltelefonos alkalmazások, amelyet minden rendeletet figyelmen kívül hagyva működnek és kárt okoznak Magyarországnak és a taxisoknak is - utalt egyebek mellett az Uberre és a Wundercarra.
A taxisok összeállítottak ugyan egy olyan rendelettervezetet, amelyet mindenki támogatott, de a kormány nem döntött a kérdésben, ezért fordulnak most Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy mihamarabb kihirdessék azt ki. Hangsúlyozta: nem az a cél, hogy a közösségi fuvarszervezőket kiszorítsák a piacról, hanem az, hogy betartassák velük a személyszállítási szabályokat.
Metál Zoltán kérdésre válaszolva közölte: a taxisok megkérték az engedélyeket a pénteki demonstrációra, de még nem dőlt el, hogy megtartják-e a tüntetést.
Peredi Péter, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára azt mondta, nincs konkrét kimutatás arról, hogy a közösségi fuvarszervezők megjelenése mekkora bevételkiesést okozott a taxisoknak. Az elfogadás előtt álló kormányrendelet-tervezet ugyanabba a tevékenységi körbe sorolja a közösségi fuvarszervezőket, mint a taxisokat.
Farkas Zsolt, a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezetének elnöke azt hangsúlyozta, hogy a taxisoknak a rendelet minden pontját be kell tartaniuk, megfelelő eszközöket kell beruházniuk, de ezt egyre kevésbé tudják vállalni, mert az Uber és a Wundercar nagy szeletet hasít ki a piacból. Azzal, hogy a közösségi szervezők nem szereznek engedélyt, nem ruháznak be, olyan versenyelőnybe kerülnek, amivel a taxisok nem képesek behozni. Hozzátette: megtették a szükséges jogi lépéseket, de ezek részleteiről nem nyilatkozott.

IM: a tárca a taxisrendelet mielőbbi elfogadásában érdekelt

Trócsányi László igazságügyi miniszter a taxisrendelet mielőbbi elfogadásában érdekelt - közölte szerdán az MTI-vel az igazságügyi tárca sajtófőnöke.

Kaleta Gábor Metál Zoltánnak, az Országos Taxis Szövetség elnökének arra a keddi sajtónyilatkozatára reagált, amely szerint gyanús, hogy az Uber Hungary kézbesítési megbízottja éppen a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda, amelynek Trócsányi László igazságügyi miniszter is a tagja.
A sajtófőnök hangsúlyozta: nem az Igazságügyi Minisztérium (IM) hatásköre a taxisrendelet előkészítése, a jogalkotásért általános felelősséget viselő tárca ugyanakkor minden szakmai segítséget megad a kormányrendelet előkészítéséért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, hogy a jogszabályt mielőbb el lehessen fogadni.
Trócsányi László miniszter egyébként az említett ügyvédi irodában 2007 óta folyamatosan szünetelteti tagságát - tette hozzá.
A taxis érdekképviselet által a miniszterelnöknek írt levél másolatban megkapta Trócsányi László is, ha az érdekképviselet vagy a vezetője konzultálni szeretne a tárcával, készséggel fogadják - mondta Kaleta Gábor.
A taxis és fuvarszervező érdekképviseletek azt kifogásolják, hogy a kormány februárra ígérte az új taxisrendelet elfogadását, de ez a mai napig nem történt meg, ezért levelet írtak a miniszterelnöknek. Azt szeretnék, ha kihirdetnék a kormányrendeletet, amely egységes ellenőrzést biztosítana a piac felett. Szerintük ez azért sürgető, mert új szereplő jelent meg a piacon: az Uber nevű mobilalkalmazást komoly veszélynek tartják.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk