Kutyával fürödni szabad!

Jövőre fogadja vendégeit Keszthely új, igazán hiánypótló strandja, ahol a város és a Kutyabarát.hu együttműködésének köszönhetően végre a házikedvencek is nyugodtan lubickolhatnak a Balatonban.

Ahogy Nagy Bálint, a város alpolgármestere elmondta, egy éve kereste meg őket a Kutyabarát csapata, hogy közösen alakítsanak ki egy többfunkciós közösségi helyet a kutyások számára. A város a strandra egy eddig használaton kívüli partszakaszt jelölt ki, itt kezdődik a fejlesztés, amelynek célja a szezon meghosszabbításán túl egy olyan közösségi tér kialakítása, amely az év minden napján elérhető, és akár rendezvények szervezésére is alkalmas. A park a tervek szerint május 15-től szeptember 15-ig időjárástól függően lesz nyitva, elő- és utószezonban, valamint a téli időszakban előre meghirdetett napokon, hétvégeken is látogatható lesz a terület.

A park infrastrukturális fejlesztései ősszel indulnak el, melynek része lesz a mostani építmények, kerítés felújítása, körbekerített kutyajátszótér építése (hogy a strandolókat a kutyák ne zavarják), továbbá a partszakasz rendbetétele. Vendéglátó egység – piknikkert – is kialakításra kerül, ahol a kerékpárosokat „bringás menük” várják, valamint készül „bringás szerviz pont” is. A belépődíjat emberek és kutyák számára egyaránt 300 Ft-ban határozzák meg, amely teljes egészében lefogyasztható lesz a piknikkertben.

A koncepció tervezésekor az ország más részein már működő kutyás helyszínek tapasztalatait is tanulmányozták, és persze figyelembe vették a helyi lakosok véleményét is. Utóbbiak nagyon pozitívan fogadták a kezdeményezést, hiszen mint kiderült, Magyarországon 3 millió kutyatartó él, ám Keszthelyen a kutyások aránya az országos átlag feletti, 40%.

Kevésbé árérzékeny réteg 

A turisztikai szolgáltatók az elmúlt években egyre jobban odafigyelnek a célközönségek igényeire, így a családbarát megoldások mellett terjednek a kimondottan kutyásokat megcélzó szállodák, éttermek is – mutatott rá Lukács Rita PR és marketing szakértő, egyetemi adjunktus, a Budapesti Metropolitan Egyetem szakvezetője. A kutyával érkezők kevésbé árérzékenyek, de itthon még nem találnak annyi szolgáltatást, mint például Németországban, ahol a szállodák fele már kutyabarát. A tapasztalatok szerint Magyarországon egyébként ez a szemlélet sokkal inkább a városi, mint a vidéki hoteleket jellemzi, holott a kutyás és a nem kutyás célcsoport kiválóan megfér egymás mellett. Azok a települések, amelyek képesek megszólítani a kutyabarát turistákat és a keszthelyi kutyás fürdőhelyhez hasonlóan egyedi szolgáltatásokat tudnak kínálni, hálás vendégkörre és kedvező piaci pozícióra tehetnek szert – tette hozzá.

{youtube|id=MvLGS4zxprU}

A kutyabarát helyek száma Magyarországon is nő, de például Ausztriában már szinte természetes, hogy a gazdák és kedvenceik egy helyen tudnak enni és megszállni. Ha valaki ugyanis kulturáltan tart kutyát, nem lehet semmi baj, és szerencsére Magyarországon is most nő fel az a generáció, amely ezt felismeri – mondta Vágó Ágnes, a Turizmus Online és a Pont Itt főszerkesztője. – A most nyíló keszthelyi kutyás parkkal és stranddal kapcsolatban pedig megjegyezte: nem csak annak örül, hogy nyílik végre a Balaton déli partja után – a fonyódi és földvári kutyabarát strandját követően - az északi oldalon is kutyás strand és park, hanem megkérdezné: miért nem nyitottak erre a hiánypótló üzletre más helyi szolgáltatók is a tó körül? Ők nyilván nem voltak még olyan helyzetben, amibe a kutyások gyakran kerülnek, vagyis hogy mindenféle nádas, iszapos, bűzös, lehetetlenül köves helyeken, kies csónakkikötőhelyen a tilosban engedik be a kutyát a vízbe, felvállalva azt is, hogy közben feljelentésekkel fenyegetőznek a helyiek, gyakran rendőrt is hívva, mintha a kutyások bűnözők lennének.

Sziládi-Kovács Tibor, a Kutyabarát.hu platform alapítója szerint a kutyabarát szolgáltatások kialakításánál a hozzáállás a legfontosabb, hiszen jelenleg például az ilyen strandok kijelölését semmilyen rendelet nem szabályozza, de a felelősség az üzemeltetőé. A strand kialakítása érdekében sokáig keresték a megfelelő helyszínt a Balaton északi és déli partján, míg végül Keszthelyen találták meg a megfelelő területet és partnert.

Oszlassuk el a tévhiteket!

A sajtótájékoztató résztvevői rácáfoltak számos, a kutyákkal kapcsolatos negatív előítéletre. Mint mondták, nem igaz, hogy a kutyák a vízbe piszkítanak, a máshol elvégzett nagydolog után viszont a felelős gazdák eltakarítanak. A kutyák a kötelező oltásoknak köszönhetően nem terjesztenek betegségeket, és a kutyatámadások sem jellemzőek. Sziládi-Kovács Tibor szerint az általuk eddig szervezett rendezvényeken még nem volt példa arra, hogy a kutyák egymás vagy az emberek ellen forduljanak, ehhez persze valóban az szükséges, hogy a háziállatokat megfelelően szocializálják. És tartásukat nem kötné tanfolyam vagy kutyaiskola elvégzéséhez, a felelős gazdától mindössze annyi várható el, hogy ismerje saját kutyáját.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.