Menő képzésekkel indul a Balatoni Gasztroakadémia

Regionális továbbképzésekkel szeretné támogatni az amúgy is hiányos balatoni munkaerő megtartását a most induló Balatoni Gasztroakadémia, amely három szakképzési centrum összefogásával alakult - írja a Hello Vidék.

A három szakképzési centrum összefogása már régóta vágyott célként fogalmazódott meg a balatoni régióban, aminek most egyértelmű bizonyítékát mutatja a Balatoni Gasztroakadémia. Ahogy arra a februári sajtótájékoztatón a szakemberek rávilágítottak, elhivatott céljuk a Balaton turisztikai régió vendéglátásának és gasztronómiájának minőségi megújítása.

A kezdeményezők körében teljes az egyetértés abban, hogy a 21. században elengedhetetlen, hogy a régióban dolgozó szakemberek magas szintű szaktudással rendelkezzenek, ismerjék és használják a modern technológiákat, a régió kínálta kiváló alapanyagokat és a minőséget tartsák szem előtt. Ehhez kívánnak most olyan szakmai hátteret nyújtani, ahol a képzések keretében évről évre lehetőség nyílik a fejlődésre és új inspirációk gyűjtésére. Felismerték, hogy a turizmus-vendéglátás ágazatban tevékenykedő vállalkozásoknak és a helyi termelőknek kölcsönösen kell megismerni és segíteni egymást. A kapcsolatok erősítése ugyanis nemcsak fenntarthatósági szempontból fontos, hanem az alapanyagok minőségére és frissességére is garanciát jelent.

"Ez egy komplex elképzelés, ami országos szinten is unikális. Ha valaki úgy dönt, hogy valamennyi a tanfolyamot elvégzi, akkor rendelkezni fog egy olyan, helyi ismeretanyaggal, ami bárhol megállja a helyét a Balatonon és a legmagasabb minőségi követelményeknek is megfelel. A képzés Balaton specifikus, ám a képzés részvevői kapnak egy olyan, plusz tudást is, amivel országszerte újat tudnak mutatni a szakmában, például egy balatoni fogas megfelelő elkészítésével. Meggyőződésem, hogy ezzel a belföldi turizmust is fel lehet majd lendíteni, hiszen jól látjuk, hogy egy minőségi ebédért az emberek szívesen utaznak akár 120 kilométert is. Mi épp úgy hangsúlyozzuk a hagyományok fontosságát, mint a fine diningot, ötvözve mindkettőt" – mutatott rá a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja, a Balatoni Gasztroakadémia egyik fő kezdeményezője, Szamosi Lóránt, aki azt is elmondta, hogy a szakma nagy neveit sikerült megnyerniük a projektnek, tőlük is tanulhatnak a képzés résztvevői.

A képzéseket a következő neveken indítják, amelyek február végén indulnak:

    Siófoki Szakképzési Centrum: Le Chef du Lac Balaton – A Balaton Szakácsa
    Veszprémi Szakképzési Centrum: HoReCa Balaton – Service Master
    Zalaegerszegi Szakképzési Centrum: Le Pâtissier du Lac Balaton – A Balaton Cukrásza


Az akadémiára olyanokat várnak, akiknek legalább három éves tapasztalatuk van. A kiscsoportos, fizetős képzések tanúsítvánnyal zárulnak és az ígéretek szerint szinte mindent magukba foglalnak, ami ma a modern konyhát jellemzi. A szervezők igyekeznek elsősorban helyi alapanyagokra építeni, amelyek a Balatontól maximum tíz kilométerről érkeznek. Megmutatják azt is, hogyan lehet egy balatoni ételt úgy elkészíteni, hogy azt a különböző ételérzékenységgel rendelkező vendégek is bátran merjék megrendelni.


Forrás: hellovidek.hu


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.