hirdetés
hirdetés

Múltidézés Eger főterén

A naponta Egerbe érkező több száz turista fontos célpontja, hogy a várlátogatás mellett végig sétáljon a város főterén és megcsodálja Dobó István monumentális szobrát.A vár egykori hős kapitányának emlékét idéző kompozíció, az elmúlt évszázad elején élt művész Stróbl Alajos alkotása.

hirdetés

Az idén immár 110 éve, hogy a szobrot felavatták, amely azóta is a helyén áll. Ez idő alatt sok vihart élt meg, mégis megmaradt és ma Eger egyik jelképe, kiemelkedő turisztikai attrakciója.

A jeles eseményről az Egerben működő Ezüstidő Szabadidő Egyesület kezdeményezésére tartottak megemlékezést és kiállítást is rendeztek. Bemutatták a XX. század elejének szobrászművészetét és az egri Dobó szobor történetét.

A találkozó érdekessége az volt, hogy Stróbl Alajos (1856-1929) ma is élő öt unokája közül hárman részt vettek az ünnepségen. Közülük Stróbl Mátyás előadást tartott, emlékezve a millenniumi kor jeles művészére, a nagyapa Stróbl Alajosra.

Többek között neki köszönhetjük a budapesti Arany János-, a nagycenki Széchenyi István-, illetve a Halászbástyán látható Szent István lovasszobrát is.

Az Eger főterén álló szobor központi alakja Dobó István, a törökök elleni 1552-es sikeres egri várviadal kapitánya. Mellette pedig Dobó Katica látható, - aki várért küzdő hős nők egyike volt - és éppen követ dob az ellenségre. 

Eger egyik jelképe a 110 éves Dobó István szobor a főtéren (Fotó:Mentusz Károly)
Eger egyik jelképe a 110 éves Dobó István szobor a főtéren (Fotó:Mentusz Károly)

A másik oldalon viszont Mekcsey István várnagy alakja fedezhető fel. A fennmaradt krónikák szerint Stróbl Alajos - miután a feladattal megbízták -, a ma is az egri várban található Dobó István szarkofág eredeti fedőlapját használta fel a munkájához. Erről készített gipszmintát.

Hogy tulajdonképpen kik állítottak szobrot Egerben a hős kapitánynak? Nos a dokumentumok szerint ezt elsőként Balogh János felvidéki katonatiszt kezdeményezte még 1882-ben.

Aztán néhány év telt el, amikor a széleskörű összefogás és adakozás eredményeként összegyűlt a pénz az alkotásra.

1905-ben készült el a szobor terve és azt követően a pénz is meglett hozzá.

Végül Dobó István szobrát 1907 augusztus 18-án, délelőtt fél 11-kor avatták fel Eger főterén, az akkori Kossuth téren.

A jeles eseményt összekötötték a XVII. országos dalos ünneppel, amelyen monarchia területéről 2500 kórus vett részt és mintegy tízezer vendég gyűlt össze a város főterén.

Dobó István szobrának felavatása akkoriban valóságos szenzációnak számított. Erről számoltak be tudósításaikban a korabeli lapok.

Azután képeslapot is készítettek a műről. Legutóbb 2014-ben, több hónapos felújításra vitték el Eger főteréről. Ám júniusban már megújulva, vissza is állították az eredeti helyére.

A felújítás része volt annak a mintegy 5,5 milliárd forintos belvárosi rehabilitációs programnak, amelybe a szobor is beletartozott.

 

Mentusz Károly
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk