hirdetés
hirdetés

NTAK után áprilistól jön a VIZA is

A vendégadatok 2021. április 1-től a Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA) kerülnek a hazai szálláshelyekről, amely egy többszörös, aszimmetrikus titkosítással védett rendszer.

hirdetés

A Kormány a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiában különös hangsúlyt fektet a szálláshely-szolgáltatói szektor digitalizálására, amelynek első lépcsője a szálláshelykezelő szoftverek általános használatának bevezetése volt. Ma már minden szálláshely szoftverben kezeli az érkezéseket és távozásokat, a foglalásokat és a költéseket, így jelentősen leegyszerűsödött és gyorsult a szálláshelyek adminisztrációja, áll a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hozzánk eljuttatott legfrissebb közleményében.

123rf
123rf

Mit szolgál?

A jövőre hatályba lépő intézkedéssel a digitalizáció tovább folytatódik, és a szálláshelyekre történő bejelentkezés is sokkal egyszerűbbé válik, mert az úti okmányok digitális beolvasásával történik majd. A szálláshelykezelő szoftverbe berögzített vendégadatok a Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA) is bekerülnek. A jogszabályok szerint a rendőrség a VIZA rendszert a bűnüldözés és a bűnmegelőzés, a közrend, a közbiztonság, az államhatár rendjének, az érintett és mások jogainak, biztonságának és tulajdonának védelme, valamint körözési eljárások lefolytatása érdekében, kizárólag konkrét adat keresésére használhatja majd.

A VIZA rendszer mindannyiunk közös érdekét és biztonságát szolgáló, szigorúan zárt és védett adattár, amelyre a jogszabályok által elrendelt, különlegesen szigorú biztonsági előírások vonatkoznak.  A VIZA rendszer kizárólag titkosított adatot képes befogadni. Az adatállományban kizárólag a jogszabályban meghatározott esetekben és módon végezhet keresést az erre feljogosított rendvédelmi szerv. Európa számos, évente több tíz millió turistát fogadó országában szintén hasonló a bejelentkezés módja. Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban, Németországban és Franciaországban is egyaránt használnak okmányolvasót a szálláshely-szolgáltatók, ezzel is meggyorsítva és megkönnyítve a bejelentkezés néha hosszadalmas és nehézkes procedúráját egy gyakran hosszú és fárasztó utazást követően. 

Minőség + biztonság

Magyarország az elmúlt években sikeresen őrizte meg biztonságos úticél státuszát, többek között ennek is volt köszönhető a tavalyi turisztikai rekord, amikor 16,5 millió vendég szállt meg hazai szálláshelyeken. Mivel a koronavírus okozta világjárvány utáni időkben a cél az, hogy tíz hónap alatt újra Európa vezető desztinációi közé tartozzunk, ezért a jövőre bevezetésre kerülő digitális érkeztetés újabb eszköz a szálláshely-szolgáltatók számára a minőségi szolgáltatásnyújtáshoz, és mindannyiunk biztonságának megőrzéséhez.

Áprilistól indul 

A Magyar Turisztikai Ügynökség hamarosan információs honlapot indít, amelyen a VIZA rendszerhez való csatlakozásról a szálláshely-szolgáltatók számára minden információt közzé fog tenni annak érdekében, hogy a szolgáltatók egyszerűen és gyorsan tudjanak majd belépni a rendszerbe. A kötelező adatszolgáltatás 2021. április 1-jei indulása előtt minden érintett meg fog kapni minden szükséges tájékoztatást a csatlakozás folyamatához.

(forrás: MTÜ / Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai