hirdetés
hirdetés

Olajat találtak a londoni repülőtér közelében

Az Egyesült Királyság fővárostól délre fekvő Gatwick repülőtér közelében egy próbafúrás alkalmával egy kis olajcég értékes nyersolaj-lelőhelyre bukkant.

hirdetés

A geológiai kutatások már korábban is jelezték, hogy a föld alatt olaj található, de a pontos tényeket csak az eredményes próbafúrások és a laboratóriumi vizsgálatok hozták meg. Ezek alapján a „zöld mező” alatt, nem is olyan mélyen, viszonylag jól hozzáférhetően egy kb. 100 milliárd hordónyi nyersolajkészlet rejtőzik.

A fúrásokat vezető UK Oil & Gas Investments szerint egy kis túlzással a környék akár egy angliai „Dallas” is lehet majd. A szóvivőjük elmondta, hogy ez az elmúlt harminc év legnagyobb angliai szárazföldi olajfelfedezése.

Egyelőre nem eldöntött, hogy milyen formában történik majd a nyersolaj felszínre hozatala és mikor, valamint hol fogják azt feldolgozni, de az már bizonyos, hogy egy ilyen gazdag lelőhelyet mindenképpen kiaknáznak majd.

Már a kezdeti bejelentések után is jelentkezett több vállalkozás a kitermelésre és a szállításra is, de egyelőre csak a pályáztatás, adatgyűjtés folyik, döntés még nem született. A legnagyobb problémát ugyanis a nyersolajnak a feldolgozási helyre történő csővezetékes szállítása, a biztonságos vonalvezetés kialakítása jelenti, melynél egyebek között a gatwicki repülőtér veszélyes közelségét is figyelembe kell venni. Szakmai körök már most elvetették azt a megoldást, hogy a Schwechathoz hasonlóan egy kisebb finomítót húzzanak fel a forgalmas repülőtér közelében.

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk